Η αμφιλεγόμενη επιλογή του Elon Musk για Πρόσωπο της Χρονιάς από το ΤΙΜΕ

Το περιοδικό ΤΙΜΕ του έδωσε τον τίτλο του Person of the Year. Πολλοί όμως διαφωνούν. Για συγκεκριμένους λόγους.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Δεκεμβρίου 2021

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου περιγράφεται από το περιοδικό ΤΙΜΕ σαν ένα "τρελό υβρίδιο των Thomas Edison, P.T. Barnum, Andrew Carnegie και του Doctor Manhattan από το Watchmen". Ο Elon Musk είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς και, ω τι έκπληξη, δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτή την επιλογή στα social media.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, το ΤΙΜΕ σχολιάζει τον Musk σαν έναν "φιλόδοξο οραματιστή που επιθυμεί να σώσει τον πλανήτη, βρίσκοντας έναν νέο τόπο για να κατοικήσουμε. Κλόουν, ιδιοφυΐα, βιομήχανος, showman. Που φτιάχνει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έχει σχέδιο για μετακόμιση στον Άρη". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Ναι μεν, αλλά...

Το περιοδικό αναφέρει πως πολλά από τα επιτεύγματα του Musk τη χρονιά που μας αφήνει αποτέλεσαν κομβικούς παράγοντες ώστε να ανακηρυχθεί Person of the Year, με την Tesla να είναι αυτή τη στιγμή μακράν η πολυτιμότερη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει το όριο κεφαλαιοποίησης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων - την ίδια στιγμή που η Ford και η General Motors μαζί αξίζουν λιγότερα από 200 δισ. δολάρια.

Μέσω της SpaceX, ο Musk έστειλε στο διάστημα το πρώτο πλήρωμα που αποτελούνταν εξ' ολοκλήρου από πολίτες και συμφώνησε με τη NASA για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, με το Starship, έως το 2025.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Και κάπου εδώ, μπαίνουν στο χορό τα social media. Ο Musk προσπέρασε πρόσφατα τον Jeff Bezos στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, μη χάνοντας την ευκαιρία να τρολάρει τον πρώην CEO της Amazon. Έχει κατά καιρούς αγνοήσει αρμόδιες αρχές για πάρα πολλά ζητήματα, έχει οριακά παραβεί αρκετούς νόμους και, γενικά, είναι ένας τύπος που κάνει πάνω-κάτω ότι γουστάρει.

Μοιραία, θα σχολιαστεί. Από οποιονδήποτε διαθέτει account, κυρίως, στο Twitter. Εκεί ακριβώς δηλαδή που τοποθετήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι μετά το πρωτοσέλιδο του ΤΙΜΕ.

Πολλοί θυμήθηκαν το γεγονός πως κλήθηκε να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια σε δύο εργαζόμενούς τους για φυλετικές διακρίσεις, έχοντας μάλιστα εκατοντάδες μηνύσεις για το ίδιο ζήτημα. Άλλοι, την εναντίον του καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από μία πρώην εργαζόμενη της Tesla. Μερικοί, το ό,τι κρίθηκε ένοχος από το National Labor Relations Board για τη διάλυση εργασιακών συνδικάτων και, τέλος, ορισμένοι ανέφεραν πως πια δε δίνει τίποτα για φιλανθρωπίες.

> Διάβασε ακόμη: Η σχεδόν κινηματογραφική ζωή του Elon Musk

Είναι λοιπόν ο Elon Musk το Πρόσωπο της Χρονιάς (ή έστω ένα από αυτά), δικαιολογημένα; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, καθώς δε μιλάμε για τον πιο καλό άνθρωπο του κόσμου -σίγουρα- αλλά για εκείνον που απασχόλησε σε πολύ συγκεκριμένους τομείς τους πάντες. Ναι, για τον ίδιο άνθρωπο που μπορεί να μετατρέψει σε λούνα παρκ τις παγκόσμιες αγορές με ένα και μόνο tweet του, κάνοντας ξεκάθαρη τη ματαιότητα των λογιστικών αριθμών, των δεικτών των χρηματιστηρίων και γενικά της όλης οικονομικής φάσης. Κι αν αυτό δε σε καθιστά Person of the Year, τότε τι;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης