
Χρήσιμες συμβουλές για ψήσιμο που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο
Εύκολα tips ειδικά για εκείνους που δεν κατέχουν το "άθλημα".
Το ψήσιμο στη σχάρα είναι όπως και να το κάνουμε πάθος. Ας το παραδεχθούμε, κανείς δε βγαίνει έξω στο κρύο για να κάνει μόνο την πλάκα του. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά -ή τουλάχιστον προσπαθεί- οπότε όσοι γνωρίζουμε από ψήσιμο, ξέρουμε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή σε μερικές παραμέτρους.
Το πρώτο και πιο προφανές σημείο σχετικά με το ψήσιμο στη σχάρα ότι η σχάρα μπορεί να μην είναι τόσο ζεστή όσο είναι το καλοκαίρι στους 30 βαθμούς Κελσίου. Γενικά, η πηγή θερμότητας θα φτάσει στη θερμοκρασία της ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες οπότε αυτό δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που επηρεάζεται είναι η ίδια η σχάρα, καθώς ο πιο ψυχρός καιρός (και το ενδεχόμενο θυελλωδών ανέμων) θα μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του καπακιού. Αυτό σημαίνει ότι ο καπνός που κανονικά θα κυκλοφορούσε σε μια κλειστή σχάρα θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στον θόλο της.
Έτσι, δημιουργείται υγρασία το πίσω μέρος της σχάρας, μετατρέποντας μια τυπικά ξηρή μέθοδο μαγειρέματος σε... υγρή. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται θερμότητα από το χώρο του αέρα στο εσωτερικό της σχάρας, μειώνοντας τη θερμοκρασία του θόλου κατά πολύ. Είτε κατάλαβες το πρόβλημα που προκύπτει από τα παραπάνω είτε όχι, το σημαντικό είναι πως αντιμετωπίζεται.
Η απλούστερη λύση για μια χαμηλότερη θερμοκρασία θόλου σχάρας είναι να γυρίσεις τους καυστήρες και να προσθέσεις περισσότερα κάρβουνα, σωστά; Θυμήσου ότι η πηγή θερμότητας δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το κρύο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίδιες οι σχάρες θα λειτουργούν σχεδόν το ίδιο. Η προσθήκη περισσότερης θερμότητας θα κάνει τους καυστήρες πολύ πιο καυτούς, απαιτώντας περισσότερο γύρισμα και προσοχή.
Στην πραγματικότητα, η καλύτερη συμβουλή για το ψήσιμο με κρύο καιρό είναι να ψήνεις λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο. Ο στόχος είναι να ανοίξεις το καπάκι όσο το δυνατόν λιγότερες φορές για να παγιδεύσεις τη θερμότητα στο εσωτερικό. Αν θες να βοηθήσεις τον εαυτό σου, καλό είναι να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό θερμόμετρο σχάρας για να μειώσεις τις εικασίες και να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Πολύ βοηθητική επίσης για το ψήσιμο με ακόμη πιο κρύο καιρό -ειδικά το βράδυ όταν πέφτει η θερμοκρασία- είναι η θερμική κουβέρτα. Αυτά τα μονωτικά σχάρας κοστίζουν 80 - 100 ευρώ και καλύπτουν το καπάκι της σχάρας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, λειτουργώντας ως φράγμα από το περιβάλλον. Λειτουργούν θαυμάσια και είναι μια καλή επένδυση όλο το χρόνο για πιο σωστό ψήσιμο στη σχάρα, ειδικά τις ημέρες με αέρα.
Τρόφιμα που θέλουν προσοχή
Υπάρχουν μερικοί συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να προσέχεις όταν ψήνεις σε ψυχρότερες συνθήκες. Εξαιτίας της υγρασίας, τα λαχανικά περισσότερο θα αχνίζουν παρά θα ψήνονται. Η χρήση ενός καλαθιού σχάρας ή ενός πακέτου από αλουμινόχαρτο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτής της υγρασίας.
Σημείωσε επίσης ότι όταν ψήνεις στο γκριλ με λαχανικά στο μείγμα, το συνολικό περιβάλλον ψησίματος θα είναι πιο υγρό. Τρόφιμα όπως η μπριζόλα το πιθανότερο είναι να επηρεαστούν από την υψηλότερη υγρασία, καθώς η πλευρά που δεν έχει σχάρα θα χάσει μέρος του κάρβουνου.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική
Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser
Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΟι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους
Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.
Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας
Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςO Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ
Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΈχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός
Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.
Γραφει Νικη Κοντομηνα