O Elon Musk επανέφερε το λογαριασμό του συνωμοσιολόγου Alex Jones στο Twitter

Οι χρήστες του πρώην Twitter ψήφισαν και ο Elon Musk εκτέλεσε.

Η νέα απόφαση του Elon Musk προκαλεί ερωτήματα. O δισεκατομμυριούχος επανέφερε τον λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) του Alex Jones, σηματοδοτώντας την επιστροφή του αμφιλεγόμενου ιδρυτή του Infowars στην πλατφόρμα. Η απόφαση αυτή ήρθε κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια μετά από την οριστική απαγόρευση πρόσβασης του Jones.

Ο Alex Jones, γνωστός για την προώθηση ακροδεξιών ιδεολογιών και την προώθηση θεωριών συνωμοσίας, είχε υποστηρίξει ότι οι πυροβολισμοί στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook με τους 26 νεκρούς το 2012 ήταν ψέμα. Το Twitter τού είχε απαγορεύσει οριστικά την πρόσβαση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, όμως τελικά επέστρεψε στην πλατφόρμα και μοιράστηκε και πανηγυρικά μηνύματα, με τις ευλογίες του Musk.

Η ψηφοφορία

Η επαναφορά έγινε μετά από δημοσκόπηση που διενήργησε ο Musk μεταξύ των χρηστών, με το 70,1% των συμμετεχόντων να εκφράζουν την υποστήριξή τους στην επαναφορά του Jones. Ο Musk έγραψε στη συνέχεια: "Ο κόσμος μίλησε και έτσι θα γίνει".

Από τότε που απέκτησε το X τον Οκτώβριο του 2022, ο Musk έχει "αποκαταστήσει" αρκετούς λογαριασμούς οι οποίοι είχαν κλειδωθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Donald Trump, Andrew Tate και Kanye West. Ωστόσο, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ο Musk είχε αντισταθεί στην ιδέα της αποκατάστασης του λογαριασμού του Jones, επικαλούμενος ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων από τον Jones για προσωπικό όφελος.

Η αλλαγή στάσης του Musk προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς πέρυσι είχε δηλώσει: "Δεν έχω κανένα έλεος για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει τον θάνατο παιδιών για κέρδος, πολιτική ή δόξα", αναφερόμενος στις απόψεις του Jones για τους πυροβολισμούς στο Sandy Hook.

Η καταδίκη του Jones

Ο Jones αντιμετώπισε νομικές συνέπειες για τη διάδοση της καταρριφθείσας θεωρίας συνωμοσίας για το Sandy Hook, με δικαστική απόφαση του Νοεμβρίου του 2022 που τον διέταξε να καταβάλει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ θυμάτων. Οι οικογένειες αυτές είχαν μηνύσει τον Jones για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς τους είχε κατηγορήσει ότι είναι "ηθοποιοί της κρίσης", κάτι που οδήγησε σε παρενόχληση των οικογενειών και απειλές από τους ακολούθους του Jones.

Το Twitter είχε αρχικά αποκλείσει τον Jones τον Σεπτέμβριο του 2018, επικαλούμενο παραβιάσεις της πολιτικής της πλατφόρμας μέσω καταχρηστικής συμπεριφοράς. Ο Jones είχε αναρτήσει ένα βίντεο στο οποίο φώναζε σε έναν δημοσιογράφο του CNN. Ο Musk θεώρησε πως "αυτός σίγουρα δεν είναι έγκυρος λόγος για την αναστολή".

Η κίνηση αυτή έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις σχετικά με τα όρια της ελευθερίας του λόγου και τις ευθύνες των ιδιοκτητών των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το περιεχόμενό τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας