Κι αν η απιστία είναι μεταδοτική;

Μήπως απιστία και κοινωνικός περίγυρος σχετίζονται παραπάνω από όσο νόμιζες;

Νόμιζες ότι το μόνο που μπορεί να κολλήσεις είναι Covid και τώρα που ο Π.Ο.Υ. σήμανε τη λήξη της πανδημίας μπορείς να ησυχάσεις; Αμ δε! Πέρα από τα πάρα πολλά ακόμη αηδιαστικά πράγματα που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ό,τι φαίνεται πως και η απιστία εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και ναι, είναι μεταδοτική.

Είναι άλλωστε γνωστό πως είμαστε μιμητικά όντα -ό,τι βλέπουμε, κάνουμε- και στην ουσία αυτού βασίζεται και η συγκεκριμένη θεωρία. Ο κοινωνικός σου περίγυρος, λοιπόν, έχει μεγαλύτερη σημασία από όση νόμιζες, καθώς είναι πηγή από την οποία δανείζεσαι και υιοθετείς συμπεριφορές. Το "δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι", κοινώς, έχει βάση.

Η κοινωνική επιστήμη επιβεβαιώνει σήμερα αυτό που η λαϊκή κουλτούρα επαναλαμβάνει εδώ και δεκαετίες και το ορίζει ως κοινωνική μετάδοση ή ακόμη και συναισθηματική ή συμπεριφορική μετάδοση. Φαινόμενα μεταδοτικότητας έχουν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, στις συνήθειες ύπνου και στην κατανάλωση βλαβερών για τον οργανισμό μας ουσιών, όπως το αλκοόλ και ο καπνός. Επιπλέον, ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, φαίνεται να προβάλλουν μια γέφυρα μέσα σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων, ενώ και η ίδια η ευτυχία μπορεί να είναι μεταδοτική.

Επομένως, γιατί όχι και η απιστία;  Η πρόσφατη μελέτη της ερευνήτριας Gurit Birnbaum στο Psychology Today, ασχολήθηκε με το φαινόμενο, υποθέτοντας ότι ακόμη και η τάση να απατά κανείς τον σύντροφό του σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλείται από το κοινωνικό πλαίσιο στα οποίο ζούμε καθημερινά.

Σκέψου το απλά. Μία παρέα με την πλειονότητα των μελών της να είναι επιρρεπείς στην απιστία είναι αρκετά πιθανό να επηρεάσει και τους λιγότερους, 'ορκισμένους' πιστούς μέσω των αφηγήσεων και των εμπειριών τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στη μοιχεία 'αυξάνει την πιθανότητα να θεωρούν οι άνθρωποι ελκυστικά κάποια άτομα ως πιθανούς (σεξουαλικούς) συντρόφους'. Ακόμη, οι ηθικές αναστολές μπορούν να καταρριφθούν πιο εύκολα σε ένα πιο χαλαρό κοινωνικό πλαίσιο, που δε στιγματίζει την απιστία.

"Η μετάδοση επηρεάζει τις σχέσεις μας", επιβεβαιώνει η Saori D'Alessandro, ψυχοθεραπεύτρια που ασχολείται εδώ και χρόνια με θέματα ζευγαριών. Ωστόσο, ο περίγυρος μας δεν είναι ο μοναδικός επιδραστικός παράγοντας, φυσικά. "Η ιστορία του ατόμου παίζει επίσης ρόλο σε αυτού του είδους τις επιλογές. Είναι δύσκολο λοιπόν η προδοσία να πάρει μια τόσο απρόσωπη μορφή: Πρέπει ακόμα να έχει νόημα για μένα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Ένα νόημα που μπορεί επίσης να αλλάξει με την ηλικία και την προσωπική ωριμότητα", καταλήγει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πατέντες που άλλαξαν τον κόσμο

Την επανάσταση την έφεραν το πρώτο iPhone, το Bluetooth, οι 3D εκτυπωτές, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η εικονική πραγματικότητα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To TikTok 'φλερτάρει' με δικό του AI Chatbot

Όλες οι εφαρμογές σιγά-σιγά αναζητούν τον δικό τους βοηθό τεχνητής νοημοσύνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν ο πατέρας του Woody Harrelson δολοφόνησε τον John F. Kennedy;

Μία θεωρία συνωμοσίας του χρεώνει τον φόνο, καθώς είχε εμπλακεί πολλάκις σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι πιο εντυπωσιακές κουζίνες διασήμων στον κόσμο

Η Liv Tyler, ο Michael Kors αλλά και η Cara Delevingne έχουν τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες στον πλανήτη.

Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο

Το χρονικό μια επιχείρησης που ήταν σύμβολο για την ελληνική βιομηχανία.

Γραφει TopGear