Πώς θα γίνεις εξυπνότερος ενώ κοιμάσαι, σύμφωνα με την επιστήμη

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, ο ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δυναμώσεις τον εγκέφαλο και τη μνήμη σου.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ στη ζωή σου σχετικά με το πόσο πιο έξυπνο μπορεί να σε κάνει ένας καλός ύπνος; Αν όχι, τότε ίσως να πρέπει να μάθεις ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες, που διεξήγαγαν έρευνες πάνω στο θέμα. Κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν λάβεις υπόψη σου πως, κόντρα σε ό,τι πιστεύουν οι πολλοί, δεν υπάρχει κανένα όριο στις διανοητικές ικανότητες που μπορείς να αναπτύξεις και να καλλιεργήσεις.

Δεν αρκεί απλώς το να κοιμάσαι 8 ώρες κάθε βράδυ

Ο ύπνος, ως γνωστόν, αποτελεί μια απαραίτητη δραστηριότητα όχι μόνο για την ξεκούρασή σου και την ανάκτηση της ενέργειας που ξόδεψες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και για την περιφρούρηση της ψυχικής σου ισορροπίας, την ενδυνάμωση του εγκεφάλου σου, την ακέραιη διατήρηση των γνωστικών σου ικανοτήτων και την πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου σου - κάτι που σου εξασφαλίζει γερή μνήμη.

Για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη από έναν 8ωρο νυχτερινό ύπνο, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα tips που ακολουθούν. Κι αυτό γιατί δεν αρκεί ο σκέτος ύπνος - το τι κάνεις πριν πέσεις στο κρεβάτι, μπορεί να δυναμώσει τον εγκέφαλό σου ακόμα περισσότερο. 

Κοιμήσου όσες ώρες το έχεις ανάγκη

Όλοι έχουμε ένα διαφορετικό μίνιμουμ ωρών ύπνου που έχουμε ανάγκη για να βιώσουμε τα θετικά του αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων των ΗΠΑ, το να κοιμάσαι αρκετά σε βοηθάει να μπορείς να εστιάσεις καλύτερα την επόμενη ημέρα στα καθήκοντα που έχεις να φέρεις εις πέρας αλλά και να είσαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, να έχεις καλύτερη μνήμη και να μπορεί ο εγκέφαλός σου να δημιουργεί νέους συνδέσμους ανάμεσα στους νευρώνες του.

Πώς θα γίνεις εξυπνότερος ενώ κοιμάσαι, σύμφωνα με την επιστήμη iStock

Ανακάλυψε τη δύναμη του ροζ θορύβου

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience, ο ροζ θόρυβος, που μοιάζει κάπως με σφυρίγματα, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλό σου. Αν βάλεις να παίξει π.χ. στο Spotify ένα ηχητικό αρχείο με ροζ θόρυβο ενώ κοιμάσαι, η ποιότητα του ύπνου σου θα βελτιωθεί με θετικά αποτελέσματα τόσο στη μνήμη όσο και στις επιδόσεις του εγκεφάλου σου.

Κάνε αρωματοθεραπεία

Το να αισθάνεσαι τη σωστή μυρωδιά ενόσω κοιμάσαι μπορεί πράγματι να κάνει μεγάλη διαφορά. Σε ένα επιστημονικό πείραμα, μια ομάδα εθελοντών έπαιξε ένα παιχνίδι μνήμης σε έναν χώρο που κυριαρχούσε η μυρωδιά των τριαντάφυλλων. Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ και αφού πήγαν για ύπνο σε δύο διαφορετικές κρεβατοκάμαρες, οι ερευνητές αρωμάτισαν μόνο αυτή της μίας ομάδας με την ίδια μυρωδιά τριαντάφυλλων.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι όσοι εκτέθηκαν στο άρωμα των τριαντάφυλλων ενόσω κοιμόντουσαν, μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερα πράγματα σχετικά με τις δραστηριότητες της προηγούμενης ημέρας, κάτι που δείχνει ότι το οσφρητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει αναμνήσεις στον ιππόκαμπο, κάνοντας πιο εύκολη την αποθήκευση νέων πληροφοριών.

> Διάβασε ακόμα: To τρικ του αμερικανικού στρατού για να κοιμάσαι παντού

Πιες λίγο κρασί

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι το 'μέτρο'. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, το να πίνεις με μέτρο, ειδικά πριν πέσεις στο κρεβάτι, μπορεί να βοηθήσει τις γνωστικές επεξεργασίες του εγκεφάλου σου και να δυναμώσει τη μνήμη σου.

Μελέτησε πριν πέσεις για ύπνο

Αν θες να απομνημονεύσεις κάτι, ο καλύτερος τρόπος είναι να το μελετήσεις πριν πέσεις για ύπνο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση Current Biology, όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας μπορεί να κωδικοποιήσει νέες πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται όχι μόνο το να κοιμάσαι αρκετά αλλά και το να κάνεις επανάληψη σε όσα έχεις να μάθεις -π.χ. για να κάνεις μια επαγγελματική παρουσίαση- ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.

> Διάβασε ακόμα: Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμο

Απόφυγε τα μεταμεσονύχτια τσιμπολογήματα

Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Neuroscience, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα βραδινά τσιμπολογήματα επηρεάζουν τόσο τον κιρκάδιο ρυθμό όσο και τον ιππόκαμπο, που είναι το τμήμα του εγκεφάλου μας το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μνήμη. Μάλιστα, αν νιώθεις ότι πεινάς μέσα στη μέση της νύχτας, ίσως αυτό να αποτελεί ένδειξη του ότι θα έπρεπει να είχες πέσει για ύπνο νωρίτερα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος