Μάλλον γλιτώσαμε τις επιπρόσθετες χρεώσεις στις αποσκευές μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να θέλει επιτέλους να μας προστατεύσει από τις παράλογες απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών.

Λίγοι από εμάς το θυμούνται, αλλά το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι χειραποσκευές είναι ένα από τα ελάχιστα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των επιβατών για ένα αεροπορικό ταξίδι. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι οι αποσκευές αυτές είναι απαραίτητες και ως εκ τούτου δε μπορούν να χρεώνονται επιπλέον στην κανονική τιμή του εισιτηρίου.

Παρά την απόφαση αυτή, ωστόσο, καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει εφαρμόσει ποτέ τη νομική απαίτηση. Η οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ακόμη νόμος. Θα μπορούσε όμως να συμβεί αυτό σύντομα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει ψήφισμα με σαφείς οδηγίες προς τις αεροπορικές εταιρείες: να εγγυηθούν δωρεάν χειραποσκευές για όλους τους επιβάτες.

Σημαντικό για τους ταξιδιώτες

Ο λόγος για τον οποίο το ψήφισμα αυτό είναι σημαντικό είναι ότι προστατεύει εμάς, τους ταξιδιώτες. Η χρέωση για τις χειραποσκευές (με αυξανόμενες και μη αναλογικές τιμές) θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέσουν κρυφό κόστος στα ταξίδια μας.

Θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εφαρμόσει τελικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014. Έτσι ώστε να μη χρειάζεται να φοβόμαστε συνεχώς τα υπερβολικά και κρυφά κόστη, που συχνά χρεώνονται την τελευταία στιγμή - επειδή δε διαβάσαμε κάτι προσεκτικά. 

Τι θα αλλάξει αν δεν πληρώνουμε για τις χειραποσκευές;

Η πρόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωκοινοβουλίου είναι μας προστατεύσει από το άγχος και σύγχυση λόγω των διαφορετικών (συνεχώς μεταβαλλόμενων) τελών των αεροπορικών εταιρειών για τις χειραποσκευές.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θέλει να επιβάλλει "αληθινές" τιμές. Δηλαδή, ότι το τέλος χειραποσκευών δεν αποτελεί τρόπο απόκρυψης της πραγματικής τιμής της πτήσης. Εάν, για παράδειγμα, το αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει 39 ευρώ και η χειραποσκευή κοστίζει 50 ευρώ, είναι σαφές ότι η πραγματική τιμή της πτήσης δεν είναι 39, αλλά 89 ευρώ.

Σαφήνεια και διαφάνεια

Οι ευρωβουλευτές έχουν κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις για τα θέματα αυτά, τόσο για την υπεράσπιση των καταναλωτών όσο και για την υπεράσπιση της σαφήνειας και της διαφάνειας των τιμών γενικότερα. Ο ισπανός ευρωβουλευτής Jordi Cañas δήλωσε: "Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους κάνουν παζάρια με την τιμή των εισιτηρίων, κρύβοντας την επιπλέον χρέωση για τη μεταφορά χειραποσκευών μέχρι το τέλος της αγοράς".

Στην ίδια δήλωση, ο Jordi Cañas πρόσθεσε επίσης ότι: "η Ευρώπη έχει ήδη μιλήσει για το θέμα αυτό, αλλά τα κράτη μέλη συνεχίζουν να επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να παίζουν με τις τιμές και να εξαπατούν τους ταξιδιώτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας