10 ταξίδια για τον Μάιο

Από τα νορβηγικά φιόρδ μέχρι τις οάσεις του Μαρόκο, οι ιδανικότεροι προορισμοί του τελευταίου μήνα της άνοιξης.

Ηλιόλουστες μεσαιωνικές πόλεις, παραλίες σε χαλαρούς ρυθμούς, ιδανικό κλίμα και πολύ πιο λογικές τιμές. Αυτές είναι μόνο λίγες από τις αφορμές για να οργανώσεις ένα ταξίδι πριν το καλοκαίρι. Οι παρακάτω είναι μερικοί από τους καταλληλότερους για την εποχή προορισμούς.

Νησιά Λοφότεν, Νορβηγία

10 ταξίδια για τον Μάιο

Αν ήδη έχεις εκπληρώσει το ταξίδι ζωής στην Ισλανδία, δώσε μία ευκαιρία σε έναν σχεδόν παρεμφερή αλλά εξίσου γοητευτικό προορισμό. Τα νησιά Λοφότεν βρίσκονται στη βόρεια Νορβηγία -αρκετά πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο- και σχηματίζουν ένα αρχιπέλαγος μοναδικής ομορφιάς. Μικρά ψαροχώρια στις άκρες των φιόρδ, απόκρημνες πλαγιές που χάνονται στη θάλασσα και παγετώνες συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Τον Μάιο, ο επισκέπτης λαμβάνει και ένα preview για τον Ήλιο του Μεσονυχτίου, που ακολουθεί τους επόμενους δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, ο ήλιος δε φεύγει ποτέ από το ύψος του ορίζοντα.

Χάιλαντς, Σκωτία

ΧΑΪΛΑΝΤΣ ΣΚΩΤΙΑ

Από τους προορισμούς που είναι πανέμορφοι οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου κι αν αποφασίσει κάποιος να βρεθεί σε αυτούς. Την άνοιξη όμως, τα Χάιλαντς (δηλαδή οι ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Σκωτίας) παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, με έντονη βλάστηση και αρκετή ηλιοφάνεια. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη φύση στο μεγαλείο της, να ψαρέψει στις λίμνες και -φυσικά- να δοκιμάσει τα ουίσκι στα περίφημα αποστακτήρια, με απόκοσμα τοπία και επιβλητικούς πύργους στο background.

Μόναχο, Γερμανία

ΜΟΝΑΧΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η πρωτεύουσα της Βαυαρίας έχει αρκετά θέλγητρα για τον ταξιδιώτη, με ιστορικές πλατείες και μπαρόκ κτίρια, φημισμένο street food και μπόλικα δρώμενα να λαμβάνουν χώρα συνεχώς. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι το φθινόπωρο για το Oktoberfest, μάθε ότι τον Μάιο διεξάγεται το μικρό του αδερφάκι, το Fruhlingfest, στο οποίο υπάρχουν οι ίδιες ποσότητας μπύρας και φαγητού, χωρίς τη λαοθάλασσα των τουριστών που συγκεντρώνονται τον Οκτώβριο. 

Βίλνιους, Λιθουανία

ΒΙΛΝΙΟΥΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Με πλούσια ιστορία, μπαρόκ αισθητική αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, η λιθουανική πρωτεύουσα φιγουράρει στα σημαντικότερα ταξιδιωτικά μέσα ως ένας από τους πιο δυναμικά ανερχόμενους προορισμούς. Ο Μάιος είναι μία από τις ιδανικότερες περιόδους για να το επισκεφθεί κανείς καθώς παραδοσιακά φιλοξενούνται τα περισσότερα happenings στους δρόμους και τις πλατείες του (όπως η διεθνής έκθεση κρασιού, το φεστιβάλ βαλτικών χορών, η εβδομάδα μόδας, το φολκλόρ φεστιβάλ Skamba skamba kanklia κ.α.)

Σκούρα, Μαρόκο

ΣΚΟΥΡΑ ΜΑΡΟΚΟ

Την ώρα που όλοι πηγαίνουν Μαρακές, κάνε τη διαφορά και επέλεξε την Σκούρα. Η μικρή πόλη των 3.000 κατοίκων στο κεντρικό Μαρόκο -χτισμένη δίπλα ακριβώς από την ομώνυμη όαση- είναι δύσκολα προσβάσιμη (5 ώρες οδήγηση από το Μαρακές) αλλά φροντίζει να αποζημιώσει τον επισκέπτη, καθώς, εκτός των άλλων, ο τελευταίος διασχίζει μία από τις ομορφότερες διαδρομές της χώρας, περνώντας πάνω από την οροσειρά του Άτλαντα.

Στοκχόλμη, Σουηδία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Ακόμη ένας προορισμός του ευρωπαϊκού βορρά σε αυτή τη λίστα, που αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τον συγκεκριμένο μήνα. Ο καιρός είναι αρκετά γλυκός και οι ημέρες αισθητά μεγαλύτερες, οπότε παρουσιάζονται στον κάθε ταξιδιώτη οι τέλειες συνθήκες για να περπατήσει την πόλη και να γνωρίσει -εκτός των άλλων- τα θαυμάσια πάρκα της (Hagaparken, Koppartälten κ.α.). 

Μαδρίτη, Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ ΙΣΠΑΝΙΑ

Φωτεινές ημέρες και τέλειο κλίμα (αλλά και πιθανότητα καύσωνα). Η ισπανική πρωτεύουσα είναι μία πόλη που ενδείκνυται για αυτή την περίοδο. Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται από το γεγονός πως τα αεροπορικά εισιτήρια τείνουν να έχουν αισθητά χαμηλότερες τιμές. Εκτός από τα ήδη γνωστά (βόλτα στη Gran Via, ξεκούραση στο Parque del Buen Retiro, tour στα περίφημα μουσεία της Paseo del Arte, επισκέψεις στο Palacio Real και το Santiago Bernabéu, καθώς και μπύρες στην Plaza Mayor κ.α.), στις 15 του μήνα διοργανώνεται το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Μαδρίτης, η fiesta του San Isidro Labrador (προστάτης της πόλης), που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της Μαδρίτης.

Κυκλάδες, Ελλάδα

ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΕΛΛΑΔΑ

Με δεδομένο πως το καλοκαίρι τα περισσότερα κυκλαδονήσια βουλιάζουν από κόσμο και οι τιμές αγγίζουν απαγορευτικά επίπεδα, δεν υπάρχει ιδανικότερη περίοδος από τον Μάιο για να τα επισκεφθείς. Ο καιρός είναι ιδανικός, οι παραλίες έχουν αισθητά περισσότερο χώρο και στα σοκάκια δεν υπάρχει ανθρώπινο μποτιλιάρισμα. 

Μπράιτον, Αγγλία

ΜΠΡΑΪΤΟΝ ΑΓΓΛΙΑ

Ιδιόμορφο και μποέμ, burlesque και kinky, πολυσχιδές και cool. Το Μπράιτον είναι μία ολοζώντανη πόλη, η οποία ουσιαστικά εφηύρε την seaside ταξιδιωτική σκηνή της Αγγλίας. Η όμορφη παραλία του και το pier είναι τα places to be, με το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ Great Escape να ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, τόσο από την Μεγάλη Βρετανία όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι θορυβώδεις pubs του και τα ενδιαφέροντα εστιατόρια συμπληρώνουν το σκηνικό.

Μάλτα

ΜΑΛΤΑ

Τοποθετημένη ανάμεσα από την Σικελία και την Τυνησία, η μικρή και πυκνοκατοικημένη νησιωτική χώρα, ξεκινά το ζέσταμα ενόψει καλοκαιριού. Οι αμμώδεις παραλίες της και οι κρυμμένοι όρμοι έχουν περισσότερο χώρο για όλους, ενώ οι ρυθμοί στα γραφικά ψαροχώρια, την πρωτεύουσα Βαλέτα (η μικρότερη της Ευρώπης) και τα ιστορικά αξιοθέατα κυλούν πολύ πιο χαλαρά συγκριτικά με τους επόμενους μήνες. Plus το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό value for money προορισμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης