Το μεγάλο μυστήριο του Stonehenge

Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας, η ιστορία του και οι μύθοι που το συνοδεύουν.

Ένας κυκλικός σχηματισμός από μεγάλες πέτρες, που στέκονται μόνες τους στο μέσο μία πεδιάδας. Η πιο διάσημη μεγαλιθική δομή του πλανήτη και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας -για το οποίο ελάχιστα είναι γνωστά- έχει δημιουργήσει διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με παγανισμό, αρχαία αστρονομικά παρατηρητήρια ή ακόμη και επισκέψεις εξωγήινων.

Πού βρίσκεται

Είναι τοποθετημένο στο Έιμσμπερι (Amesbury) της κομητείας Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 130 χλμ δυτικά του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι η τρέχουσα ευθυγράμμιση των λίθων φέρεται να υπήρξε αποτέλεσμα ανοικοδόμησης, στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Δεν είναι απλά πέτρες

Το όνομά του έχει τις ρίζες του στις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που μεταφράζονται ως "κρεμαστοί λίθοι". Σε αυτές οφείλεται και η κατάληξη -henge για οποιοδήποτε άλλο παρεμφερές μνημείο. Το Stonehenge αποτελείται από έναν εσωτερικό κύκλο έξι τετράγωνων λίθων, που περιβάλλονται από 17 μονόλιθους με αρχιτράβες (οι οριζόντιοι, παραλληλόγραμμοι ή τοξωτοί λίθοι, που βρίσκονται στο επάνω μέρος). Συνολικά, αποτελείται από 162 λίθινα στοιχεία. Τελευταία καταγεγραμμένη μετακίνηση κάποιων εξ' αυτών έγινε το 1964. Από το 1986, τόσο το μνημείο όσο και ο περιβάλλοντας χώρος συγκαταλέγονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μεγάλο μυστήριο του Stonehenge
ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ 2

Πότε φτιάχτηκε και γιατί

Οι αρχαιολογικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν αρχικά τη δημιουργία του κάπου ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ. Η περιφερειακή τάφρος και το κυκλικό ανάχωμα όμως χρονολογούνται στο 3100 π.Χ. Η τελευταία χρονολογία, το συνδέει με τις ανθρώπινες κοινότητες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Η κατάληξη -henge, όπως γράφτηκε και πιο πριν, προσδιορίζει πλέον μία προϊστορική αρχιτεκτονική δομή, συνήθως από πέτρα. Η εξαιρετική τοποθέτηση των λίθων μαρτυρά ότι δημιουργήθηκε για έναν ειδικό σκοπό. Αρχικά, όλα έδειχναν ότι ήταν ένα τελετουργικό κέντρο ευθυγραμμισμένο με την κίνηση του ήλιου. Το 2013 όμως, μία μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια των Σέφιλντ, Μάντσεστερ, Σαουθάμπτον, Μπόρνμπουθ και του University College του Λονδίνου κατέληξε σε ένα αρκετά πιο ασφαλές συμπέρασμα: Είναι το πρώτο σύμβολο ενότητας των Βρετανικών λαών, μετά από δεκαετίες συγκρούσεων και πολέμων. Για να φτιαχτεί, έπρεπε να συνεργαστούν όλοι ώστε να μεταφέρουν τις πέτρες από αρκετά μακρινές αποστάσεις, τις λαξεύσουν και να τις τοποθετήσουν. 

Το Stonehenge της επιστημονικής φαντασίας

Ένα τέτοιο μέρος δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει αντικείμενο αξιοποίησης από τη βιομηχανία του θεάματος. Ή τουλάχιστον αυτό προσπάθησαν κάποιοι το 2010, με το θρίλερ επιστημονικής φανατασίας Stonehenge Apocalypse, σε σκηνοθεσία Paul Ziller και με τους Misha Collins, Torri Higginson και Peter Wingfield στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αν κρίνουμε από την αξιολόγηση στο IMDB (4.2/10), δεν ήταν και η καλύτερη ταινία του είδους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear