Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζεις το 2019

Δόθηκε στη δημοσιότητα η φετινή λίστα του Economist με τα μέρη που προσφέρουν το καλύτερο βιωτικό επίπεδο.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η Βιέννη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι η ιδανικότερη πόλη του πλανήτη για να ζει κάποιος σύμφωνα με τη ετήσια έκθεση Economist Intelligence Unit, που ξεχώρισε την αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα σε άλλες 140 τοποθεσίες από κάθε γωνιά του κόσμου. Η αξιολόγηση γίνεται με άριστα τις 100 μονάδες και προκύπτει από μία ευρεία γκάμα παραγόντων όπως το επίπεδο διαβίωσης, η εγκληματικότητα, οι υποδομές μεταφορών, η πρόσβαση στην Παιδεία και στην Υγεία, καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ευρώπη καταλαμβάνει 8 θέσεις στην κορυφαία 20άδα της λίστας, με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία να τη συμπληρώνουν. Όσον αφορά τις τελευταίες θέσεις, σε αυτές συναντώνται το Καράτσι (Πακιστάν), η Τρίπολη (Λιβύη), η Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Λάγος (Νιγηρία) και η Δαμασκός (Συρία). Η Αθήνα βρίσκεται στην 89η θέση της κατάταξης, "χάνοντας" 12 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί, αναλυτικά, το Top-10 των πόλεων με το καλύτερο βιωτικό επίπεδο.

Βιέννη - Αυστρία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vienna 🇦🇹 (@vienna_austria) on

Η παραμυθένια πόλη της κλασικής μουσικής διατηρήθηκε στην κορυφή για μία ακόμη χρονιά, σημειώνοντας βαθμολογία 99,1/100.

Μελβούρνη - Αυστραλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melbourne (@visitmelbourne) on

Η βαθμολογία της πόλης της Αυστραλίας είναι 98,4/100, με τα σχόλια των κριτών να την χαρακτηρίζουν ως την ιδανική απόδραση κατά τη διάρκεια του χειμώνα από το βόρειο ημισφαίριο.

Σίδνεϊ - Αυστραλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🇳🇿 Visit Sydney Travel🇳🇿 (@sydney.explores) on

Την πρώτη τριάδα κλείνει μία ακόμη πόλη της Αυστραλίας, η οποία ανέβηκε από την πέμπτη θέση του περασμένου έτους. Στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι οι προσπάθειες των αρχών κατά της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της πολιτιστικής ζωής.

Οζάκα - Ιαπωνία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Osaka | Japan (@japan_osaka_city) on

Το 2018, η πόλη στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα λόγω της αισθητής πτώσης της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του δικτύου συγκοινωνιών. Συνεχίζει την ίδια ανοδική πορεία και φέτος. 

Κάλγκαρι - Καναδάς

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tourism Calgary (@tourismcalgary) on

Η πρώτη πόλη της βορείου Αμερικής που υπάρχει στις πρώτες θέσεις είναι το Κάλγκαρι, που μπορεί να έχασε μία θέση συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, παραμένει ωστόσο μία από τις πιο liveable περιοχές του κόσμου.

Βανκούβερ - Καναδάς

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inside Vancouver (@inside_vancouver) on

Η 6η θέση για το Βανκούβερ ίσως να μη λέει και πολλά, καθώς έχει βρεθεί στην κορυφή της λίστα αρκετές φορές στο παρελθόν (από το 2002 μέχρι το 2010 και το 2015).

Τορόντο - Καναδάς

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by City of Toronto (@cityofto) on

Η μάλλον πιο δημοφιλής καναδική πόλη εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια σε έναν εξαιρετικό ταξιδιωτικό προορισμό αλλά και σε ένα ιδανικό μέρος για να ζει κάποιος. Μάλιστα, σε αυτή μπορεί να συναντήσει κάποιος άτομα από 200 διαφορετικές εθνότητες. Η πολυπολιτισμικότητά της έπαιξε ρόλο στην επιλογή από τους ανθρώπους του Economist.

Τόκιο - Ιαπωνία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Tokyo 🇯🇵 (@visit_tokyo_photos) on

Ασφαλές, μοντέρνο και πεντακάθαρο. Το Τόκιο σημείωσε βαθμολογία 97,2/100 και η βελτίωσή του οφείλεται αρκετά και στο γεγονός πως προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Κοπεγχάγη - Δανία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitCopenhagen (@visitcopenhagen) on

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μία από τις πιο θελκτικές ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτός από αυτό, είναι και από τις πιο ιδανικές για τον πολίτη, με περιβαλλοντικές κατευθύνσεις και μία φιλική καθημερινότητα.

Αδελαΐδα - Αυστραλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adelaide South Australia (@visit.adelaide) on

Η πόλη στην ανατολική πλευρά του κόλπου του Αγίου Βικεντίου έχει σημειώσει εσχάτως κατακόρυφη άνοδο του τουριστικού ρεύματος, με παράλληλη βελτίωση των υποδομών της. Αυτά αρκούν για να τη βάλουν στην πρώτη δεκάδα.


Διάβασε ακόμη γιατί το Τελ Αβίβ θα είναι πάντοτε ο ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός και πώς το Μπακού εξελίσσεται στην πόλη του μέλλοντος. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.

Καμία έκπληξη, ο Kanye West ετοιμάζεται να μπει στη βιομηχανία του πορνό

Από ό,τι φαίνεται έχει αφήσει πίσω του τη "θρησκευτική φάση" που περνούσε.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Μία ξεχωριστή Range Rover εμπειρία

Το εμβληματικό brand του σύμπαντος των 4 τροχών παρουσίασε το ​​πρώτο Range Rover House στην Ελλάδα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας