Fugaku: Ο υπερυπoλογιστής που ξεπερνά κάθε φαντασία

Οι επιδόσεις ρεκόρ του super computer από την Ιαπωνία αλλάζουν όλα τα τεχνολογικά δεδομένα.

Πέρασαν ήδη εννιά χρόνια από την τελευταία φορά που η Ιαπωνία βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την ταχύτητα ενός υπολογιστή. Φέτος, όμως, ήταν και πάλι η σειρά της. Το super computer με το όνομα Fugaku κατάφερε να ξεπεράσει τον κινεζικό και αμερικανικό ανταγωνισμό σκαρφαλώνοντας στην κορυφή. Όσο για την επίδοσή του; Ο πίνακας του σκορ έγραψε 415.53 petaflops (σ.σ: μονάδα μέτρησης της απόδοσης των υπολογιστών), επίδοση ρεκόρ, που το κατέταξε πρώτο στην Top500 λίστα, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Για να μπορέσεις να αντιληφθείς, έστω στο περίπου, τις διαστημικές ταχύτητες στις οποίες αναφερόμαστε, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο κατάλληλο πλαίσιο: Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, αν κάποιος άνθρωπος ήθελε να ακολουθήσει τον ρυθμό ενός υπολογιστή που διαθέτει υπολογιστική ταχύτατα της τάξεως του ενός petaflop, θα έπρεπε να κάνει έναν υπολογισμό το δευτερόλεπτο για τα επόμενα 31.688.765 χρόνια.

Τώρα, μπορείς, πολύ απλά, να πολλαπλασιάσεις το προηγούμενο ιλιγγιώδες νούμερο επί 415.53 για να νιώσεις ότι δεν είσαι τίποτα παραπάνω από μία απλή υποσημείωση σε ένα αχανές σύμπαν. Αν ήθελες να πλησιάσεις τον Fugaku θα έπρεπε να κάνεις έναν υπολογισμό το δευτερόλεπτο για τα επόμενα 13,2 δισ. χρόνια. Μάλιστα, οι επιδόσεις του γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακές και η είδηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς ότι (α) είναι η πρώτη φορά που στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε ένα υπολογιστή με "αρχιτεκτονική" ARM και (β) ότι την εν λόγω αρχιτεκτονική συνήθως τη συναντάμε σε κινητά τηλέφωνα, tablets και laptops. 

Ο μεγάλος ηττημένος της φετινής αναμέτρησης ήταν ο Summit, ο προηγούμενος πρωταθλητής, κατασκευής IBM που βρίσκεται τοποθετημένος στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί, με ταχύτητα που αγγίζει (μόλις) τα 266.93 petaflops. Ανάμεσα στους super computers που φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκουμε ακόμα δύο υπολογιστές ιταλικής κατασκευής, δύο κινεζικής, έναν ακόμη από την Ιαπωνία και έναν από την Ελβετία. 

Όσο για τον Fugaku; Ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του πλανήτη, γεννημένος το 2014,  αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφορικής Επιστήμης RIKEN του Κόμπε -εκεί όπου τρεις χιλιάδες ερευνητές εξελίσσουν υπολογιστές για τις ανάγκες της φαρμακευτικής, της αναπαράστασης φυσικών καταστροφών και της μελέτης των θεμελιωδών νόμων του σύμπαντος- περιμένοντας να τον εκμεταλλευτούν στο έπακρο, αφού ακόμα δεν έχει πιάσει το top της αποδοσής του. Αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο του 2021.


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.