To Facebook φτιάχνει ένα app σαν το Clubhouse

Έρχεται ο κλώνος του δημοφιλούς εσχάτως app, με την υπογραφή του Mark Zuckerberg.

Το Clubhouse είναι το διαδικτυακό φαινόμενο του 2021 και υπόσχεται (;) να αλλάξει ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινής σου ζωής. Αν δεν το έχεις ακόμη χρησιμοποιήσει -πράγμα πολύ πιθανό, καθώς βρίσκεται σε πιλοτική φάση ανάπτυξης και λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μέσω πρόσκλησης- είναι ένα κοινωνικό δίκτυο ηχητικών μηνυμάτων και αποτελεί ένα μάλλον ιδιαίτερο μείγμα κοινωνικότητας, podcasting και 'δωματίων' που μπορείς να ανακαλύψεις.

Δίκτυο-πολυεργαλείο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ένα νέο είδος πλατφόρμας που μπορεί να μετατραπεί σε ένα δίκτυο-πολυεργαλείο, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί τόσο για εργασιακούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αλλά και για να βγάλει κάποιος χρήματα (με το που θα είναι έτοιμο το αφιερωμένο στους influencers τμήμα του). Συνεπώς, μετράει πολύ ως επένδυση για το μέλλον, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού. 

Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία και την εξέλιξή του αυτή τη στιγμή είναι το Facebook. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στους New York Times, ο Mark Zuckerberg, ο οποίος συμμετείχε σε κάποια δωμάτια του Clubhouse για να μιλήσει για την επαυξημένη πραγματικότητα, έχει ήδη αποφασίσει να χτίσει ένα παρόμοιο app για να του 'κλέψει' χρήστες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

To Facebook φτιάχνει ένα app σαν το ClubhouseUnsplash

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το πότε θα είναι έτοιμο το app του Zuckerberg ούτε το αν θα είναι ένα ξεχωριστό application ή ένα εργαλείο ενσωματωμένο στο Facebook. Όπως και να 'χει, τη στιγμή που μιλάμε, όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας: Το σημαντικό είναι ότι το Facebook θέλει να στρογγυλοκαθίσει στην αγορά των ηχητικών μηνυμάτων και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει.

Μία στρατηγική copy-paste

Η στρατηγική του είναι ξεκάθαρη και έχει συμβεί ξανά: Αφού αντιγράψει τις κοινωνικές λειτουργίες που βρίσκονται διασκορπισμένες μέσα στο web, τις ιδιοποιείται και τις εισάγει στις δικές του πλατφόρμες, επιβάλλοντας τη δύναμή του στους δισεκατομμύρια χρήστες του. Σκέψου τι έγινε με τα Stories του Instagram που ήταν ένας κλώνος των Snapchat Stories, με τα Reels του TikTok και με τα δωμάτια που προέκυψαν από δημοφιλή apps βιντεοκλήσεων, όπως το Zoom

Όχι, βέβαια, πάντα με το αζημίωτο. Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, το Facebook απαιτήθηκε να πληρώσει 3,83 εκατομμύρια ευρώ για ζημίες που προκάλεσε σε ιταλική εταιρεία, όταν αντέγραψε από εκείνη τη λειτουργία Friends in the Vicinity.

Πάντως, όταν το Facebook αποτυγχάνει να αρπάξει τον απαιτούμενο αριθμό χρηστών από τους ανταγωνιστές του, ο Zuckerberg αποφασίζει να τους εξαγοράσει πλήρως, όπως συνέβη με το Instagram, που αρπάχτηκε για 2 δισεκατομμύριο δολάρια και εκτιμήθηκε στο σημείο του να αξίζει τουλάχιστον 10 φορές αυτό το ποσό, ή με το Whatsapp, που κόστισε συνολικά 14 δισεκατομμύρια δολάρια ή όπως επιχειρήθηκε να γίνει με το Snapchat, πριν ο Evan Spiegel αποφασίσει να στείλει την προσφορά πίσω στον αποστολέα της. 

Βέβαια, η απόφαση του CEO του Snapchat είχε αντίποινα, καθώς ο γαλαξίας των apps που γυρίζουν γύρω από το Facebook, κυριολεκτικά το λεηλάτησαν: αρχικά με τα Stories, στη συνέχεια με τα φίλτρα και, τελικά, με το λανσάρισμα του Slingshot, που αντέγραψε το βασικό concept του app και τη λειτουργία ghost.

Τώρα, όλα εξαρτώνται από το Clubhouse, που ακόμη βρίσκεται στο λανσάρισμά του, πριν η οριστική του εκδοχή βρει τον δρόμο της για το κοινό (όπως αναφέρθηκε, λειτουργεί μόνο με πρόσκληση και μόνο σε περιβάλλον iOS). Το πώς θα εξελιχθεί το θέμα, θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Διαφανή σπίτια στη φύση, η τάση που βλέπουμε παντού στα σόσιαλ μίντια

Κοστίζουν λιγότερο απ' ό,τι θα περίμενες και διαθέτουν άπλετο φυσικό φως.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ανυπάκουες ράτσες σκύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιθανό να παρουσιάσουν επιπλέον προκλήσεις στην εκπαίδευσή τους;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί χρειαζόμαστε όλοι ψυχοθεραπεία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι κάνουν ψυχοθεραπεία επειδή δεν κάνουν κάποιοι άλλοι...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη έλυνε τα μυστήρια των ανώτερων μαθηματικών;

Οι περίπλοκοι γρίφοι που συχνά προβληματίζουν ακόμη και τα πιο έξυπνα μυαλά στον κόσμο ίσως βρήκαν τον "μάστορά" τους.

Γραφει Παυλος Κρουστης