Ο Jeff Bezos στο διάστημα. Και;

Ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα; Μπα, περισσότερο μία ακόμη ενέργεια επίδειξης πλούτου και ματαιοδοξίας.

Ο Jeff Bezos στο διάστημα λοιπόν. Όπως πιθανότατα γνωρίζεις, πριν λίγη ώρα, ήταν ένας από τους επιβάτες του πυραύλου-κάψουλα New Shepard, της εταιρείας του Blue Origin, που πέταξε μέχρι το όριο του διαστήματος και γύρισε πίσω. Η εκτόξευση έγινε στις 4:12 μ.μ. ώρα Ελλάδος από το δυτικό Τέξας και η πτήση διήρκεσε 10 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα. Μαζί με αυτόν, στο εσωτερικό της ατράκτου βρέθηκαν ο αδερφός του Mark, o 18χρονος Oliver Damen και η 82χρονη πιλότος Wally Funk, η οποία εκπαιδεύτηκε ήδη από το 1961 από τη NASA για κάτι τέτοιο αλλά ποτέ πριν δεν της είχε δοθεί η ευκαιρία.

Η πολυδιαφημισμένη αποστολή του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δεν αφορά όμως κανέναν πέρα από τους ματαιόδοξους δισεκατομμυριούχους του μάταιου τούτου κόσμου.

Ιστορική ματαιοδοξία

"Συγχαρητήρια σε όλη την Team Blue για την επίτευξη αυτής της ιστορικής στιγμής στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Αυτό το πρώτο πλήρωμα γράφτηκε στα βιβλία της ιστορίας του διαστήματος, ανοίγοντας την πόρτα από την οποία πολλοί θα περάσουν" ανέφερε tweet της Blue Origin αμέσως μετά το εγχείρημα. Ήταν όντως μία ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα; 

Εδώ είναι που διαφοροποιείται λιγάκι το πράγμα. Το εκτεταμένο όραμα του Bezos, όπως και τα αντίστοιχα των Musk και Branson, στην πραγματικότητα δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό του(ς).  

Η Blue Origin δεν είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του διαστήματος. Είναι μία ακόμη εταιρεία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, για κάποιον που στέλνει κόσμο εκεί έξω. Φτιάχτηκε για να κάνει αυτό που κάνουν σχεδόν όλες οι εταιρείες: Να επιφέρει χρήματα στον founder, όποια κι αν είναι τα αλτρουιστικά κίνητρα με τα οποία φροντίζει να τροφοδοτεί τα media.

"Ήταν κάτι που μελετούσα από την ηλικία των 5 ετών αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που το κυνηγάω τόσο πολύ. Συνεχίζω αυτό το project γιατί αν δεν το κάνω, θα καταλήξουμε να ζούμε σε έναν πολιτισμό στάσης, τον οποίο θεωρώ πολύ αποθαρρυντικό" έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Bezos.

Όπως θα πρόσεξες, ανέφερε τη λέξη 'πολιτισμό'. Πόσο νοιάζεται γι' αυτόν; Ας κάνουμε μία αντιπαραβολή. Ο Bezos είναι επιχειρηματίας. Βλέπει κάποια κενά στην αγορά και επενδύει. Το ίδιο κάνει και τώρα. Το κάνει μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σχεδόν σαν χάρη στο ανθρώπινο είδος ή, ακόμη χειρότερα, σαν μία μορφή φιλανθρωπίας. Δεν είναι.

Ναι μεν αλλά

Ο βασικότερος προβληματισμός εκείνων που του ασκούν κριτική, είναι κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί γενναιόδωρη προς την ανθρωπότητα μία ενέργεια που αφορά ελάχιστους. Το πλήρωμα και οι επιβάτες στις διαστημικές πτήσεις θα είναι μόνο άτομα από πολύ πλούσιες οικογένειες. Σε τελική ανάλυση πόσο ουμανιστικό είναι αυτό όταν η τιμή του εισιτηρίου θα είναι αστρονομική; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue Origin (@blueorigin)

"Το διάστημα είναι ένα μέρος για την ελίτ. Ένας προορισμός που πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να φτάσει κάποιος - για την ακρίβεια, το 99% των ανθρώπων δε θα μπορέσει ποτέ να τα καταφέρει, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει στη ζωή του, ασχέτως της συχνότητας δρομολογίων προς τα εκεί" δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιστορικός Jordan Bimm από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. "Δεν αρκεί να είσαι κάποιος που θα το κυνηγήσει. Αρκεί να έχεις το σωστό τραπεζικό λογαριασμό", συμπληρώνει.

Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί και το γενικότερο 'ουμανιστικό' στάτους που ο Bezos δε φαίνεται να ακολουθεί. Όπως αναφέρει το ProPublica "ξέχασε" να πληρώσει τους φόρους του το 2007. Το ίδιο έκανε και το 2011. Από το 2006 μέχρι και το 2018 είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 127 δισ. δολάρια. Αλλά δήλωσε μόλις τα 6,5 από αυτά, όπως τονίζει το Forbes.

Δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που φρόντισε να εκμεταλλευτεί στο απόλυτο κάποια παραθυράκια της σχετικής νομοθεσίας. Ούτε ο μόνος οι εργαζόμενοι του οποίου καταγγέλλουν χαοτικές έως και επικίνδυνες συνθήκες στη δουλειά τους. Αλλά είναι ο Jeff Bezos, o πλουσιότερος που υπάρχει και το χάσμα ανάμεσα στη ζωή του με τη ζωή των άλλων είναι ιδιαίτερα έντονο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blue Origin (@blueorigin)

Τα χρήματα του Bezos είναι τέτοια που μπορούν να τον πάνε στο διάστημα και να τον φέρουν πίσω. Πολλές φορές μάλιστα. Η πτήση της Τρίτης 20 Ιουλίου 2021 δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση ένα επιστημονικό θαύμα. Είναι περισσότερο μία γκροτέσκ φιέστα. Καθρεφτάκια σε ιθαγενείς αλλά σε ένα εντελώς φουτουριστικό πλαίσιο.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης