Crunchbase, το business λογισμικό που αποφέρει εκατομμύρια

Μία πολύτιμη πλατφόρμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γράφει: Esquire Editors 10 Δεκεμβρίου 2021

Για τους περισσότερους στον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων, η Crunchbase είναι η "μητέρα” των δωρεάν δεδομένων για start-up επιχειρήσεις και Venture Capitals funds. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πληροφορίες για γύρους χρηματοδότησης, εσωτερικές αναφορές για start-up και metrics. Είναι επίσης εργαλείο για τον έλεγχο των αποτιμήσεων και των συνολικών χρηματοδοτήσεων χωρίς τα paywalls των ανταγωνιστών της, όπως το PitchBook και το CB Insights. Ενώ αυτή η πτυχή της εταιρείας είναι η πιο γνωστή –και αναμένεται να οδηγήσει 80 εκατομμύρια επισκέπτες στην πλατφόρμα το 2022– η Crunchbase έχει εξελιχθεί σε μια βάση εύρεσης επιχειρηματικών πληροφοριών για ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες. 

H ιδέα και πώς προέκυψε 

Η Crunchbase έχει δημιουργήσει και αναβαθμίσει το δικό της λογισμικό πωλήσεων –με βάθος στοιχείων– που χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της για να διευκολύνει τις B2B εταιρείες να βρουν δυνητικούς πελάτες. Όσο αυξάνονται οι εταιρείες που επωφελούνται από το λογισμικό, τόσο αυτό βελτιώνεται στο να συστήνει leads. Η ιδέα προήλθε από τον CEO Jager McConnell, ο οποίος σκεφτόταν το εν λόγω εγχείρημα για περισσότερο από μια δεκαετία και είχε προσπαθήσει να το δημιουργήσει ενώ βρισκόταν σε άδεια από τη Salesforce. Αντί να φτιάξει τη βάση δεδομένων από το μηδέν, η Crunchbase τού πρόσφερε το τέλειο σημείο εκκίνησης. 

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της το 2015, ο McConnell φανταζόταν ότι η Crunchbase θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Spotify ή LinkedIn για τις εταιρείες. "Το Spotify το έχω στο μυαλό μου ως ένα "λογισμικό καταναλωτών" επόμενης γενιάς", λέει ο McConnell στο Forbes. "Σε βάζει σε ένα "κουτί" με παρόμοιους χρήστες. Μαθαίνεις για άλλα είδη μουσικής που ακούει η ομάδα, τα ψάχνεις και βρίσκεις σπουδαία μουσική. Αυτό δεν συμβαίνει στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ θα έπρεπε". Σήμερα το δημιούργημά του έχει δεκάδες χιλιάδες επί πληρωμή πελάτες και συγκεντρώνει διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων σε ARR (Μέθοδο Μέσης Απόδοσης), σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Midas Touch. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η εταιρεία έξι χρόνια πριν. 

Όταν ο McConnell ανέλαβε τη θέση του CEO το 2015, η πλατφόρμα έμοιαζε παραμελημένη. Ο ιδρυτής του TechCrunch, Michael Arrington, ξεκίνησε τη βάση δεδομένων για τις start-up επιχειρήσεις το 2007 ως τμήμα της ιστοσελίδας τεχνολογικών ειδήσεων για να παρακολουθεί τις εταιρείες που κάλυπτε, αλλά δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. "Ήταν πάντα πάρεργο, τα δεδομένα ήταν "από τον αφρό", ξεπερασμένα", σημειώνει ο McConnell. Η Crunchbase ξεπήδησε από το TechCrunch και τους τελευταίους ιδιοκτήτες του, τις AOL και Verizon, ενώ συμμετείχε και ο McConnell. Είχε ενάμισι χρόνο στη διάθεσή του για να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, να αναπτύξει το λογισμικό και να αρχίσει να το πουλάει. Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε από έναν γύρο ύψους 8,5 εκατ. δολαρίων με επικεφαλής τον Santi Subotovsky της Emergence. Και μέχρι στιγμής, αποδίδει καρπούς. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος