Ο εγκέφαλος της γάτας μικραίνει, οι επιστήμονες ανησυχούν

Έρευνα συνέκρινε αδέσποτες και οικόσιτες γάτες για να εξακριβώσει τι συνεπάγεται η εξημέρωση ενός ζώου.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 21 Φεβρουαρίου 2022

Οι γάτες στην τωρινή τους κατάσταση αποτελούν δημιούργημα του ανθρώπου για να εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του. Για την ακρίβεια, πριν από περίπου 10.000 χρόνια το άγριο -και σαφέστατα μεγαλύτερο σε μέγεθος- παρουσιαστικό τους ξεκίνησε να εξελίσσεται στη σημερινή χαριτωμένη του εκδοχή, δημιουργώντας λιγότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε στη σύγχρονη κοινωνία. Πόσο επωφελήθηκαν όμως οι ίδιες από αυτήν τους την εξέλιξη; Ήταν ευεργετική η εν λόγω εξημέρωση για τον εγκέφαλο της γάτας;

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία μίας έρευνας

Τις απορίες μας λύνει σχετική μελέτη που διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος της γάτας, μετά από χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Οι ερευνητές συνέκριναν το μέγεθος του κρανίου (ένας δείκτης του μεγέθους του εγκεφάλου) μεταξύ των οικόσιτων γατών (Felis catus) και των άγριων γατών από την Ευρώπη και την Αφρική, που έχουν επιβεβαιωθεί γενετικά ως το προγονικό είδος από το οποίο εξελίχθηκαν σιγά-σιγά οι οικόσιτες γάτες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafaella Ralli (@fafalaki)

"Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι οικόσιτες γάτες έχουν στην πραγματικότητα μικρότερο κρανιακό όγκο (που σημαίνει μικρότερο εγκέφαλο) από τις ευρωπαϊκές άγριες γάτες (Felis silvestris) και τους άγριους προγόνους των οικόσιτων γατών, τις αφρικανικές άγριες γάτες (Felis lybica), επαληθεύοντας παλαιότερα αποτελέσματα", εξηγούν οι ερευνητές στο νέο τους άρθρο και συμπληρώνουν ότι τα υβρίδια των οικόσιτων γατών και των ευρωπαϊκών αγριόγατων έχουν κρανιακούς όγκους που κυμαίνονται μεταξύ εκείνων των δύο μητρικών ειδών.

>Διάβασε ακόμη: Οι πιο δημοφιλείς γάτες στο ίντερνετ

Οι ερευνητές εξέλιξαν ουσιαστικά μία προϋπάρχουσα ιδέα ότι η φυσική επιλογή για υπακοή κατά την εξημέρωση οδηγεί στην παραγωγή λιγότερων νευρικών κυττάρων κορυφής στα ζώα (που συνδέονται με τη διέγερση και το φόβο). Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές όσον αφορά στην αντίδρασή τους στο στρες, το μέγεθος του εγκεφάλου και τη συνολική μορφολογία του σώματός τους.

Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε αντικειμενικοί, η συγκεκριμένη θεωρία είναι ακόμη γεμάτη γκρίζες ζώνες, ενώ για να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση σε όλα τα παραπάνω, είναι επιτακτική η ανάγκη περισσότερων ερευνών για τα κατοικίδια ζώα και την αρχαϊκή μορφή τους ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως την εξέλιξη και την ιστορία τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης