
5 πατέντες που άλλαξαν τον κόσμο
Την επανάσταση την έφεραν το πρώτο iPhone, το Bluetooth, οι 3D εκτυπωτές, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και η εικονική πραγματικότητα.
Οι περισσότερες τεχνολογικές εφευρέσεις που άλλαξαν την καθημερινότητά μας, από το πρώτο iPhone μέχρι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, υπήρξαν κάποτε σκέτα σχέδια σε χαρτί, τα οποία κατατέθηκαν για κατοχύρωση πατέντας στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Patent and Trademark Office, εν συντομία USPTO). Ξεχωρίσαμε 5 από αυτές, που αξίζει να γνωρίζεις την ιδιαίτερη ιστορία τους.
Το πρώτο iPhone ήταν 'απλώς' μία ηλεκτρονική συσκευή
Το πρώτο iPhone της Apple δεν περιγράφεται στην αμερικανική πατέντα του ως τηλέφωνο αλλά ως 'ηλεκτρονική συσκευή'. Το iPhone, παρότι δεν ήταν το πρώτο smartphone της Ιστορίας που συνδεόταν στο Ίντερνετ, άλλαξε μια για πάντα τη σχέση μας με το κινητό μας τηλέφωνο που έκτοτε όντως δεν το χρησιμοποιούμε μόνο για να επικοινωνήσουμε αλλά και για να προσανατολιστούμε, ακόμα και για να σκεφτούμε.
Ο πρώτος 3D εκτυπωτής και η στερεολιθογραφία
Στην πατέντα του, ο πρώτος 3D εκτυπωτής περιγράφεται ως 'εξοπλισμός για την παραγωγή τρισδιάστατων αντικειμένων μέσω της στερεολιθογραφίας'. Κάτι που ίσως ακούγεται μπιζάρ είναι το ότι η συγκεκριμένα πατέντα δόθηκε το μακρινό 1986 και τότε αφορούσε την εκτύπωση αντικειμένων από υγρή ρητίνη, η οποία έπαιρνε στέρεα μορφή μέσω της χρήσης UV φωτισμού. Καθώς η τεχνολογία των υπολογιστών σταδιακά εξελίχθηκε, φτάσαμε πλέον να έχουμε τη δυνατότητα της 3D εκτύπωσης γεφυρών, ακόμα και μηχανών πυραύλων.
Το Bluetooth και η peer to peer ανταλλαγή πληροφοριών
Το επίσημο όνομα της πατέντας είναι σαφές: 'Peer to peer ανταλλαγή πληροφοριών για κινητές συσκευές επικοινωνίας'. Η τεχνολογία Bluetooth εφευρέθηκε το 1994 από τον Jaap Haartsen για να επιτρέπει έκτοτε σε ηλεκτρονικές συσκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση να συνδέονται μεταξύ τους, με τη χρήση ραδιοκυμάτων εξαιρετικά υψηλής συχνότητας. Πλέον, το Bluetooth χρησιμοποιείται σε κάθε πιθανή και απίθανη συσκευή, από τα ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να ακούσουμε τη μουσική μας μέχρι τους έξυπνους θερμοστάτες.
> Διάβασε ακόμα: Αξίζει να εγκαταλείψεις το Spotify για το Apple Music;
Η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάνελ
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ πατενταρίστηκαν για πρώτη φορά ως 'εξοπλισμός για τη χρησιμοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας'. Η ιστορία τους ξεκίνησε όμως πολύ νωρίτερα από αυτή την περιγραφή, στις αρχές του 19ου αιώνα. Τότε, ο Γάλλος φυσικός Edmund Becquerel ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό αποτέλεσμα, που συνίσταται στο ότι κάποια συγκεκριμένα υλικά, όταν εκτίθενται στο φως, παράγουν μία μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ο ίδιος, το 1839, έφτιαξε το πρώτο φωτοβολταϊκό κύτταρο.
Πενήντα χρόνια μετά, η πρώτη αμερικανική πατέντα για τα φωτοβολταϊκά κύτταρα απονεμήθηκε στον Edward Weston, με την τεχνολογία να συνεχίζει να βελτιώνεται με το πέρασμα των χρόνων για να φτάσουμε σήμερα το πιο μεγάλο εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, το Kamuthi Solar Power Project, που βρίσκεται στην Ινδία, να καλύπτει έκταση 3,9 τετραγωνικών μιλίων.
> Διάβασε ακόμα: Το Meta ως νερό της λησμονιάς και ζάχαρη της λήθης
Η εικονική πραγματικότητα και οι 'αφηρημένες πληροφορίες'
Η παράξενη επίσημη ονομασία της σχετικής εφεύρεσης είναι 'παραγωγός εικονικής πραγματικότητας για την απεικόνιση αφηρημένης πληροφορίας'. Πιο παράξενο από αυτή την ονομασία είναι το γεγονός ότι οι πρώτες κάσκες εικονικής πραγματικότητας δεν είχαν να κάνουν με το gaming αλλά προορίζονταν για να βοηθήσουν τους χρήστες τους να αναλύουν οικονομικά δεδομένα.
Η σχετική πατέντα εκδόθηκε το 2000 και απονεμήθηκε στον Paul Marshall. Το 2016, με την κυκλοφορία της πρώτης κάσκας εικονικής πραγματικότητας για ψυχαγωγικούς σκοπούς από την Oculus Rift, τα πράγματα πήραν νέα τροπή.
Από: Esquire US
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Κι αν το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στην πρωτεΐνη;
Από ό,τι φαίνεται, μία νέα βακτηριακή πρωτεΐνη καταφέρνει να διατηρεί τα ανθρώπινα κύτταρα υγιή.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςMurat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok
Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςWhamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas
Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023
Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςO Elon Musk επανέφερε το λογαριασμό του συνωμοσιολόγου Alex Jones στο Twitter
Οι χρήστες του πρώην Twitter ψήφισαν και ο Elon Musk εκτέλεσε.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςPascha, o μεγαλύτερος οίκος ανοχής είναι 12ώροφος και βρίσκεται στην Κολωνία
Το Pascha μπορεί να υποδεχτεί μέχρι και 1.000 πελάτες τη μέρα.
Γραφει Νικη Κοντομηνα