Από ό,τι φαίνεται τα smartphones βελτιώνουν τη μνήμη μας

Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά μπορούν να βελτιώσουν ακόμα και τη δική μας μνήμη.

Μπορεί χρόνο με το χρόνο η μνήμη RAM των smartphones να είναι όλο και μεγαλύτερη -μάλιστα πέρυσι κυκλοφόρησαν και κάποια κινητά με μνήμη 1 Terra- όμως μαζί τους φαίνεται ότι βελτιώνεται αισθητά και η δική μας. Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology αποδεικνύεται ότι τα πάντα μάχιμα smartphones μας με μία υγιή χρήση, μπορούν να καλυτερεύσουν τη μνήμη μας.

Πώς διεξήχθη η πρωτότυπη έρευνα

Η νέα έρευνα, που διεξήχθη από ένα ζευγάρι επιστημόνων στο University College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι τα τηλέφωνα λειτουργούν ως μια πρόσθετη τράπεζα μνήμης. Αντί να χρειάζεται να απομνημονεύουμε σημαντικές λεπτομέρειες της ζωής μας, μπορούμε απλώς να τις αποθηκεύουμε σε αρχεία στο κινητό μας. Αυτό, με τη σειρά του, απελευθερώνει "χώρο" στον εγκέφαλό μας για να θυμόμαστε μερικές λεπτομέρειες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ασήμαντες.

Με την πάροδο των ετών, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούσαν ότι αυτή η αλληλεπίδραση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να βλάψει την αίσθηση της μνήμης μας. Πίστευαν δηλαδή ότι αν το τηλέφωνο μπορεί να στηριχθεί σε μια ασφαλιστική δικλείδα μνήμης, τότε ίσως ο εγκέφαλός μας δεν θα χρειάζόταν να δουλέψει τόσο σκληρά και θα μπορούσε να φθαρεί γρηγορότερα. 

Αλλά αυτή η θεωρία δεν έχει πραγματικό επιστημονικό αντίκρισμα -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ενώ η μελέτη του UCL διαπίστωσε απτά οφέλη για όσους κάνουν χρήση μιας "εξωτερικής μνήμης". Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 158 εθελοντές στο πλαίσιο της οποίας έπαιξαν ένα παιχνίδι με 12 κυκλωμένους αριθμούς σε μια οθόνη αφής. Ορισμένοι αριθμοί έπρεπε να μετακινηθούν προς τα αριστερά, άλλοι προς τα δεξιά, και υπήρχε χρηματικό κίνητρο για τη σωστή εκτέλεση της εργασίας. Κάποιοι αριθμοί χαρακτηρίστηκαν ως "υψηλής αξίας" και μετακινώντας τους προς τη σωστή πλευρά οι εθελοντές κέρδιζαν περισσότερα χρήματα.

Τελικά οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να βάζουν υπενθυμίσεις για το ποιοι αριθμοί έπρεπε να πάνε πού. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέλεγαν τους αριθμούς "υψηλής αξίας" για τις υπενθυμίσεις τους. Το συναρπαστικό της υπόθεσης είναι ότι κατά τα φαινόμενα έγιναν καλύτεροι στην ταξινόμηση των αριθμών "χαμηλής αξίας". Για τους ερευνητές, αυτό ήταν μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μνήμης. Οι λεγόμενες "μη αποθηκευμένες πληροφορίες" αποκτούν υποσυνείδητη προτεραιότητα, όταν τα σημαντικά πράγματα βρίσκονται με ασφάλεια στην "τράπεζα μνήμης".

Άρα λοιπόν φαίνεται ότι είναι σημαντικό, το να κρατάμε επιμελείς σημειώσεις για τις κρίσιμες καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής μας, όπως για γενέθλια, γιορτές, σημαντικά ραντεβού κοκ. Δεδομένου του ότι τα πάντα σχεδόν, όπως η ταυτότητα και το δίπλωμα υπάρχουν στο κινητό μας, έχουμε περισσότερο "χώρο" για μνήμη που εξυπηρετεί εμάς τους ίδιους. Από την άλλη βέβαια, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως όταν βασιζόμαστε εξ ολοκλήρου στην εξωτερική μνήμη, τείνουμε να ξεχνάμε τις λεπτομέρειες των μεγάλων "πραγμάτων". Τότε μας μένουν μόνο οι αριθμοί "χαμηλής αξίας" και καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ένα είδος ισορροπίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης