Γιατί δεν πρέπει να τα λέμε όλα στο ChatGPT

Καλό είναι να μην δίνουμε προσωπικές πληροφορίες στα AI chatbots, εντός διαβάζεις τους λόγους αναλυτικά.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 06 Φεβρουαρίου 2024

O καθηγητής Mike Wooldridge του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά της εμπιστοσύνης σε chatbots, όπως το ChatGPT.

Όπως διαβάζουμε στον Guardian, ο Wooldridge τονίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών ή τη συμμετοχή σε εκτενείς συζητήσεις με αυτές τις οντότητες τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας ότι τέτοιες αλληλεπιδράσεις συμβάλλουν στην εκπαίδευση μελλοντικών εκδόσεων της τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί δεν πρέπει να τα λέμε όλα στο ChatGPTiStock / Vertigo3d

Στις διαλέξεις του, στις οποίες ο Wooldridge εμβαθύνει σε θέματα όπως το πώς γίνεται η γλωσσική μετάφραση από αυτές μηχανές και πώς λειτουργούν αυτά τα περίπλοκα chatbots, κάνει πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες της AI, διαλύοντας τις συνήθεις παρανοήσεις.

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Οι γνώσεις του Wooldridge ρίχνουν φως στους περιορισμούς της AI, τονίζοντας την έλλειψη ενσυναίσθησης και την προγραμματισμένη τάση της να απηχεί στις προτιμήσεις των χρηστών αντί να παρέχει αμερόληπτες απαντήσεις. Υπογραμμίζει την πρόκληση της ανάκλησης των δεδομένων που μοιραζόμαστε με τα chatbots, δεδομένης της μη αναστρέψιμης φύσης των μοντέλων AI.

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον, όπως σημείωσε εκπρόσωπος της OpenAI, του οργανισμού που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, έχουν εφαρμοστεί μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωή. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα απενεργοποίησης του ιστορικού συνομιλιών για να αποτραπεί η χρήση δεδομένων για τη βελτίωση του μοντέλου.

Προβληματισμοί για το μέλλον της τεχνολογίας

Οι διαλέξεις του Βασιλικού Ιδρύματος, μια μακρόχρονη παράδοση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια της επιστημονικής περιέργειας του ακροατηρίου, αποτελούν πλατφόρμα για τον Wooldridge και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της κοινότητας της τεχνητής νοημοσύνης για να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των σύγχρονων ρομπότ και να εξετάσουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μιμηθεί την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Οι διαλέξεις αυτές προσφέρουν συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τις εξελίξεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, προσκαλώντας τους θεατές να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που προκαλούν προβληματισμό για το μέλλον της τεχνολογίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η πρώτη μεξικανική βελτιωμένη Porsche έχει παρατσούκλι και λέγεται 'Mariachi'

Η συνεργασία του ιάπωνα καλλιτέχνη, Akira Nakai, και του ταλαντούχου Μεξικανού βελτιωτή, Juca, "γέννησε" την Porsche 911 RWB "Mariachi".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Κι αν η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Σύμφωνα με μελέτη, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος.

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν έχει πια απωθημένα

Ο ηθοποιός, φέτος γιόρτασε τα 50 του και το δώρο που έκανε στον εαυτό του ήταν να του προσφέρει ένα μικρό διάλειμμα από το θέατρο.

Μία σπάνια φωτογραφία του Παναγιώτη Φασούλα με την οικογένειά του

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

H ηλεκτρική Formula E είναι και επισήμως ταχύτερη από την F1

Το πιο σημαντικό είναι ότι το αυτοκίνητο θα κάνει πλέον χρήση του μπροστινού συστήματος κίνησης.

Γραφει TopGear