Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα τσιπ που αποκαθιστούν τη μνήμη

Τα αποτελέσματα των τελευταίων πειραμάτων είναι ενθαρρυντικά: Σε λίγο καιρό η τεχνολογία θα μας επιτρέπει να θυμόμαστε τα πάντα.

Ολοένα και περισσότερο από εδώ και στο εξής, οι έξυπνες τεχνολογικές συσκευές θα τείνουν να συγχωνεύονται με το ανθρώπινο σώμα. Ξεκινώντας από τα smartphones (που είναι ήδη μια φυσική προέκταση των χεριών, αλλά και μια μόνιμη πηγή ερεθισμάτων για τον εγκέφαλο, τα μάτια και τα αφτιά μας) και φτάνοντας στις συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η τεχνολογία που θα επιτρέπει να εισάγονται στο σώμα μας μικροτσίπ, τα οποία θα βελτιώνουν το "λειτουργικό" του εγκεφάλου, με κυριότερο προσόν την αλάνθαστη μνήμη. Προφανώς, από αυτό το βήμα και μετά, θα μπορούμε πραγματικά να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας cyborgs: ένα μείγμα βιολογικών και τεχνητών στοιχείων με πολύ βελτιωμένες φυσικές και διανοητικές ικανότητες.

Είτε η συγκεκριμένη προοπτική σε γοητεύει είτε σε προβληματίζει, ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα πειράματα που ξεκίνησαν πριν μια δεκαετία, αρχίζουν να δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency/ Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των ΗΠΑ), η οποία εκτός των άλλων είναι η "μαμά" του διαδικτύου, έχει επενδύσει 77 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που θα μπορεί να αποκαθιστά τις βλάβες του εγκεφάλου εξαιτίας τραυματισμού, επιληψίας, μετεγχειρητικών επιπλοκών ή εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε πρώτο στάδιο, η συσκευή παρακολουθεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, προβλέποντας με ακρίβεια αν μπορεί να δημιουργηθεί σταθερή μνήμη.

Η πρώτη από τις συσκευές που δοκιμάζονται υπό πραγματικές συνθήκες σήμερα δημιουργήθηκε από τον Michael Kahana, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, σε συνεργασία με την ιατρική εταιρία τεχνολογίας Medtronic. Όπως είπε στο Bloomberg ο καθηγητής, η λειτουργία αυτού του εργαλείου είναι σχετικά απλή: αφού συνδεθεί με τον κροταφικό λοβό, η συσκευή παρακολουθεί την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και προβλέπει εάν πρόκειται να δημιουργηθεί μόνιμη και σταθερή μνήμη. "Με τον ίδιο τρόπο που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τον καιρό χρησιμοποιώντας αισθητήρες που μετρούν την υγρασία, τη θερμοκρασία και τους ανέμους στο περιβάλλον, έτσι και μεις εισάγουμε αισθητήρες που καταγράφουν και αναλύουν τα  ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Πέρα από το μικρό σοκ, που τις περισσότερες φορές δεν αισθάνεται καν ασθενής, τα μέχρι τώρα πειράματα –και είναι πάρα πολλά- δείχνουν ότι αυτή η συσκευή είναι σε θέση να βελτιώσει την ασθενή μνήμη μας κατά 15 έως 18%", είπε ο Kahana.

  • Παράδειγμα: ένας από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία, μπορούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή να θυμηθεί μόνο 3 από τα 12 λέξεις που έπρεπε να απομνημονεύσει. Αφού έλαβε την τεχνολογική βοήθεια, κατάφερε χωρίς δυσκολία να θυμηθεί όλες τις λέξεις.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που σχεδίασε και διευθύνει ο Kahana δεν είναι το μόνο εργαλείο που κυκλοφορεί στην επιστημονική έρευνα. Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το ιατρικό κέντρο Wake Forest Medical Center στη Βόρεια Καρολίνα (υποστηριζόμενη από καθηγητές και ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας) πειραματίζεται πάνω σε μια συσκευή που θα είναι σε θέση να αυξήσει τις μνημονικές επιδόσεις έως και 37% σε υγιή άτομα. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η λειτουργία της συσκευής είναι πιο περίπλοκη μιας και συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τους κροταφικούς λοβούς, αλλά και εκατοντάδες νευρώνες στον ιππόκαμπο, με σκοπό την δημιουργία ενός κώδικα "ενδοσυνεννόησης" των εγκεφαλικών λειτουργιών, ο οποίος θα λειτουργεί όπως η μνήμη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή -καταγραφή, αποθήκευση, αναζήτηση, εύρεση.

Σε κάποιο χρονικό διάστημα αυτές οι συσκευές θα μπορούν πραγματικά να είναι διαθέσιμες σε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, αυτές οι συσκευές δοκιμάστηκαν μόνο σε επιληπτικούς ασθενείς (με σημαντικά προβλήματα απώλειας μνήμης) και ως εκ τούτου, οι ίδιοι ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να πειραματιστούν πάνω σε μια τέτοια συσκευή. Σε κάποιο κοντινό χρονικό ορίζοντα αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν πραγματικά να είναι διαθέσιμες σε όλους, αν και τώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει κάποιος από εμάς που θα ήθελε να προσφερθεί εθελοντικά σε μια τέτοια επέμβαση στον εγκέφαλό του. "Όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιου επιπέδου καινοτόμες θεραπείες, οι πρώτοι χρήστες αυτών των τεχνολογιών είναι πάντα  οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα μνήμης. Αλλά, αυτό είναι μόνο η αρχή: κατά πάσα πιθανότητα, αυτά τα εργαλεία και οι μη επεμβατικές θεραπείες που τα συνοδεύουν, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των εγκεφαλικών δυνατοτήτων κάθε υγιούς ατόμου", αναφέρει ο νευροτεχνολόγος-νευροφυσιολόγος (και πρώην διευθυντής της DARPA), Justin Sanchez.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης