Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης της Σελήνης είναι έργο τέχνης

Ένα επιστημονικό ντοκουμέντο που θυμίζει πίνακα του Jackson Pollock.

Αν πάντα πίστευες ότι στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού κρύβονται ένοχες αλήθειες που οι διαστημικές υπηρεσίες κρατούν μυστικές, ίσως ήρθε η ώρα να επιβραβευτείς για αυτήν την τάση σου για συνωμοσιολογία. Όχι, δεν ανακαλύφτηκαν μικρά πράσινα ανθρωπάκια που ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον πλανήτη μας με την υπερσύγχρονη τεχνολογία τους και σε συνεννόηση πάντα με τη Λέσχη Bilderberg. Αντίθετα, η Γεωλογική Υπηρεσία των Η.Π.Α έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία της Σελήνης που αλλάζει όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας για αυτήν.

Τραβηγμένη με ειδικούς τηλεφακούς και σε κλίμακα 1: 5.000.000, η φωτογραφία ρίχνει κυριολεκτικά φως σε όλα όσα συμβαίνουν πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Τα χρώματα που βλέπουμε είναι κωδικοί που φανερώνουν τους διαφορετικούς τύπους από κρατήρες, πεδιάδες, ερημικές εκτάσεις, λόφους και, γενικά, οποιαδήποτε γεωλογική διαφοροποίηση συναντάμε στο Φεγγάρι. Έτσι, εκείνο που μπορεί για τους επιστήμονες να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα γεωλογική ένδειξη, γίνεται στους απλούς θεατές ένα μικρό έργο τέχνης· μία φωτογραφία που περισσότερο θυμίζει πίνακα του σπουδαίο Jackson Pollock και λιγότερο οτιδήποτε άλλο.


Η πανάρχαια ιστορία της Σελήνης πηγαίνει πίσω περίπου 4,5 δισ. χρόνια πριν από σήμερα, ενώ οι περισσότεροι κρατήρες σχηματίστηκαν μόλις πριν 1,2 δισ. χρόνια από τώρα.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη η επιφάνεια της Σελήνης χαρτογραφείται στα πλαίσια της γεωλογίας (μπορείς να τη βρεις σε υψηλή ανάλυση εδώ), σε μία προσπάθεια όπου ΝASA ένωσε τις δυνάμεις της με το Usgs Astrogeology Science Center και το Lunar Planetary Institute για να γίνει πραγματικότητα. Όσο για την επίσημη ονομάσια του; Ο "Ενωποιημένος Γεωλογικός Χάρτης της Σελήνης" ή στα αγγλικά "Unified Geological Map of the Moon" όλα δείχνουν ότι θα φανεί πολύ χρήσιμος τόσο στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές όσο και στη σχολική αλλά και πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ο πρώτος γεωλογικός χάρτης της Σελήνης είναι έργο τέχνης

Τα ονόματα που συναντάς σε αυτόν τώρα (όπως η Ερατοσθένεια περίοδος) αν δεν ασχολείσαι φανατικά με την αστροφυσική, θα σου προκαλέσουν αρκετό ενδιαφέρον, αφού κουβαλούν μία μυστικιστική σχεδόν γοητεία. Άλλωστε, η πανάρχαια ιστορία της Σελήνης πηγαίνει πίσω περίπου 4,5 δισ. χρόνια πριν από σήμερα, ενώ οι περισσότεροι κρατήρες –το ίσως πιο διάσημο γεωλογικό φαινόμενο του δορυφόρου της Γης- σχηματίστηκαν μόλις πριν 1,2 δισ. χρόνια από τώρα. Τελικά, το διάστημα πάντα βρίσκει τρόπους να μας ξαφνιάζει ευχάριστα.

Δείτε πρώτοι τις ειδήσεις του Esquire.com.gr στο Google News.


φωτογραφίες © NASA / GSFC / USGS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.