Τι ακριβώς προκαλεί ο κορονοιός στο ανθρώπινο σώμα

Όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα.

Ο νέος κορονοϊός με την κωδική ονομασία SARS-COV-2 είναι υπεύθυνος για τη λοίμωξη COVID-19 που εδώ και μήνες ευθύνεται για την κατάσταση πρωτόγνωρου υγιειονομικού συναγερμού, στην οποία έχουν μπει όλα τα κράτη του πλανήτη. Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, η COVID-19 είναι μία λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα - με τις αφηγήσεις από τις ΜΕΘ να κάνουν λόγο για τρομερή δυσκολία αναπνοής.

Μέσα όμως σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, οι ερευνητές έχουν παρατήρησει ότι εκτός από τους πνεύμονες, ο νέος κορονοϊός έχει την τάση να προκαλεί και άλλες δυσλειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Τι ακριβώς συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και τι αναφέρουν οι τελευταίες έρευνες;

Στο αίμα

To MIT Technology Review αναφέρει χαρακτηριστικά συνοψίζοντας πως υπάρχουν πια πολλές ενδείξεις ότι οι φλεγμονές που προκαλούνται από τη Covid-19 προκαλούν θρόμβους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Μεταξύ αυτών, είναι και η λεγόμενη "σιωπηλή υποξία", μία επικίνδυνη μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου στο αίμα που εμφανίζεται χωρίς να δίνει συμπτώματα έως ότου η κατάσταση τους ασθενούς γίνει κρίσιμη. Η αιτία πίσω από αυτήν την υποξία βρίσκεται στους θρόμβους που σχηματίζονται στους πνεύμονες, αλλά και οι ίδιοι οι θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα έντερα, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.

Στον εγκέφαλο

Στην περίπτωση του εγκεφάλου, ο νέος κορονοϊός είναι πιθανό να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια από θρόμβους που σχηματίζονται στις εγκεφαλικές αρτηρίες. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου σε νέους ασθενείς, αλλά ευτυχώς οι πιο συχνές συνέπειες στον εγκέφαλο είναι συνήθως ήπιες. Το πιο γνωστό σύμπτωμα είναι η προσωρινή εξαφάνιση όσφρησης και της γεύσης, η οποία έχει επηρεάσει το 65% των ασθενών που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα τον COVID-19. "Ίσως είναι ένα σημάδι", εξηγεί το Tech Review, "ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει άμεσα το νευρικό σύστημα".

Στην καρδιά

Τι ακριβώς προκαλεί ο κορονοιός στο ανθρώπινο σώμα

Πέρα από τις επιπλοκές που σχετίζονται και πάλι με τους θρόμβους, η Covid-19 φαίνεται να "στρεσάρει" τον πιο σημαντικό μυ του σώματός μας, την καρδιά δηλαδή, κυρίως λόγω της έλλειψης οξυγόνου στους πνεύμονες. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, έχουν παρατηρήσει πως ο ιός είναι ικανός να μολύνει άμεσα και να βλάψει τον καρδιακό ιστό.

Στα νεφρά

Ένα υψηλό ποσοστό (μεταξύ 25% και 27%) των ανθρώπων που κατέληξαν ύστερα από νοσηλεία για την Covid-19 υπέστησαν βλάβη στα νεφρά τους. Οι ασθενείς που πάσχουν από πνευμονία φαίνεται να είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη και σε αυτό το όργανο. Δεν είναι σαφές γιατί ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά προς το παρόν οι κύριοι ύποπτοι είναι οι θρόμβοι στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά, η έλλειψη οξυγόνου ή ακόμη και μια ιογενής επίθεση που επηρεάζει άμεσα τα νεφρά.

Στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η άμυνά μας από τον ιό φαίνεται να μη λειτουργεί σωστά σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλώντας αυτό που ονομάστηκε "καταιγίδα κυτοκίνης". Συνοπτικά, είναι μια ανεξέλεγκτη αντίδραση, κατά την οποία ενεργοποιούνται πάρα πολλά ανοσοκύτταρα σε ένα μέρος. Δεν είναι σαφές γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις το σώμα μας αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα μπορούσε να προκληθεί από μια υπερβολική αντίδραση προς έναν εισβολέα που θεωρείται άγνωστος και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή αρχίζει με τη σειρά της να επιτίθεται σε υγιή όργανα και ιστούς, συνεχίζοντας την επίθεση ακόμα και όταν έχει περάσει η φλεγμονή. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η ανεξέλεγκτη αντίδραση είναι η χορήγηση ειδικών φαρμάκων (αναστολείς της κυτοκίνης) σε ασθενείς.

Από: Esquire IT


φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι δεν τρώνε οι διάσημοι σεφ

Μερικοί από τους πιο αναγνωρίσιμους σεφ του πλανήτη εξηγούν γιατί δεν τρώνε ποτέ κάποιες τροφές.

Τα αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι rock stars

Γιατί να περπατήσεις το Staιrway to Heaven όταν μπορείς να οδηγήσεις; Αρκεί βέβαια να μην σου έχουν πάρει το δίπλωμα για οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Γραφει TopGear

Τι συμβαίνει με την απώλεια βάρους όσο μεγαλώνεις

Η Fitness Consultant Ιωάννα Λαουμτζή γράφει στο Esquire για τη διαφοροποίηση των κιλών ενός άντρα όσο μεγαλώνει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ένα αεροπλάνο της Goodyear ήθελε φούσκωμα για να πετάξει

Πώς λειτουργούσαν, ο θάνατος ενός πιλότου και γιατί ξεφούσκωσε το project.

Γραφει TopGear

Πούρα με τη σφραγίδα των Metallica

Το M81 ή αλλιώς το πούρο των Metallica είναι "σκοτεινό, τολμηρό, πλούσιο και ισχυρό με σαγηνευτικές νότες εσπρέσο και μαύρης σοκολάτας".

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Honda ZR-V έρχεται στην Ευρώπη το 2023

Θα είναι ένα από τα τρία SUV της Honda που θα έρθουν στην Ευρώπη το 2023, εκ των οποίων το ένα θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Γραφει TopGear