Πόσο ζυγίζει ένα ανθρώπινο χρωμόσωμα

Μία πληροφορία που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής μπορέσαμε να μετρήσουμε τη μάζα ενός ανθρώπινου χρωμοσώματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στην επιστημονική μονάδα Diamond Light Source, μία ομάδα φυσικών χρησιμοποίησε μία πανίσχυρη πηγή από ακτίνες Χ για να προσδιορίσει ξεχωριστά τη μάζα 46 χρωμοσωμάτων.

> Διάβασε ακόμη: Ίσως βρέθηκε η μεγαλύτερη γάτα στην ιστορία

"Η μέτρησή μας υποδηλώνει ότι τα 46 χρωμοσώματα σε κάθε ένα από τα κύτταρα μας ζυγίζουν 242 πικογραμμάρια (τρισεκατομμύρια του γραμμαρίου). Και είναι μία μέτρηση με περισσότερο βάρος από ό, τι περιμέναμε. Υποδεικνύει ανεξήγητη περίσσεια μάζας", δήλωσε ο βιοφυσικός του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ian Robinson. 

Τι σημαίνει αυτό για την ιατρική έρευνα κατά του καρκίνου

Τα χρωμοσώματα είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα από DNA και περιέχουν όλες τις πληροφορίες και τις γενετικές οδηγίες που επηρεάζουν τη ζωή και την ανάπτυξη κάθε οργανισμού. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ακόμα δε γνωρίζουμε για τη δομή τους και που οι επιστήμονες προσπαθούν να διερευνήσουν. Η γνώση της μάζας ενός χρωμοσώματος μπορεί να βοηθήσει με αναπάντεχους τρόπους.

> Διάβασε ακόμη: Η επόμενη Silicon Valley θα είναι στο Μαϊάμι

"Μία καλύτερη κατανόηση των χρωμοσωμάτων μπορεί να έχει σημαντικές (θετικές) επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία", δήλωσε η βιολόγος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Archana Bhartiya για να προσθέσει: "Πολλές μελέτες χρωμοσωμάτων πραγματοποιούνται σε ιατρικά εργαστήρια για τη διάγνωση καρκίνου από δείγματα ασθενών. Επομένως, οποιαδήποτε βελτίωση στις δυνατότητες απεικόνισης των χρωμοσωμάτων θα ήταν πολύτιμη."

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης