Μόνιμη κούραση, αυτό το πρόβλημα

Οι αιτίες της κόπωσης και οι τρόποι αντιμετώπισής της.

Νιώθεις κουρασμένος όλη μέρα; Μπορεί να μην είναι πολύ παρηγορητικό, ωστόσο πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ευθύνονται για αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πρέπει να λιώσεις στον ύπνο μία ολόκληρη ημέρα για να συνέλθεις από την κούραση που αισθάνεσαι. Όταν αυτό γίνεται κανόνας, τότε μιλάμε για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις γιατί σίγουρα από ένα σημείο και μετά θα πάρει διαστάσεις ντόμινο, δημιουργώντας μόνο επιπρόσθετα εμπόδια στην καθημερινότητά σου. Γενικώς, καλό είναι να αποφύγεις όσο είναι νωρίς ένα σύνδρομο burnout (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης), που είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται. 

Οι αιτίες

-Η κακή διατροφή: Αν παραλείπεις γεύματα, ο οργανισμός σου ξεμένει από θερμίδες και άρα δεν έχει ενέργεια. 

-Έλλειψη βιταμινών: Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και B-12, σιδήρου, μαγνήσιου ή ποτάσιου εντείνουν την κούραση. 

-Έλλειψη/ Διαταραχές ύπνου: Μάλλον δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το αυτονόητο. 

-Παχυσαρκία: Οι υπέρβαροι άνθρωποι κουράζουν περισσότερο σώμα τους, ακόμη και στις απλές λειτουργίες. 

-Καθιστική ζωή: Η φυσική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

-Άγχος/ Κατάθλιψη: Πονοκέφαλοι, μυική δυσκαμψία και κόπωση, μερικά από τα συμπτώματά τους. 

>Διάβασε ακόμη: 5 τρόποι για να αφαιρέσεις το άγχος από τα ταξίδια σου

Τρόποι αντιμετώπισης

-Φτιάξε τον ύπνο σου: Ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις τέλος στις αϋπνίες, είναι να δημιουργήσεις μία ρουτίνα που θα βοηθήσει το σώμα σου να ετοιμάζεται και να συνειδητοποιεί ότι υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να χαλαρώσει και να σε αφήσει να αποκοιμηθείς. 

-Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου: Αν το εφαρμόσεις μάλιστα και 4-5 ώρες προτού κοιμηθείς (όχι αργότερα από αυτό), θα έχεις ακόμη καλύτερη ποιότητα ύπνου. 

-Απομάκρυνε οποιαδήποτε συσκευή με οθόνη από το κρεβάτι σου: Κινητά, τάμπλετ και τηλεοράσεις είναι η χειρότερη συνήθεια α. για να σε πάρει ο ύπνος στην ώρα σου β. για να ξεκουραστείς όντως.

-Πρόσεξε τη διατροφή σου: Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν και τον ύπνο μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λένε να μη δίνουμε γλυκά στα παιδιά όταν θέλουμε να κοιμηθούν. Όσο πιο υγιεινά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρέφεσαι, τόσο το καλύτερο για εσένα γενικώς. 

-Πρωινό και άφθονο νερό: Η αφυδάτωση εμποδίζει το σώμα από το να λειτουργήσει σωστά και ενισχύει την κόπωση. Όσο για το καλό πρωινό, επιβάλλεται αν θέλεις να ξεκινήσεις τη μέρα χωρίς πολλά χασμουρητά.

-Power nap: Ένας υπνάκος 20-30 λεπτών μπορεί να σε βοηθήσει να ανασυνταχθείς, να ανακτήσεις ενέργεια και να αντέξεις περισσότερο μετά, ώστε να νυστάξεις στην ώρα σου το βράδυ. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Μοναχογιός και διάδοχος του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 ετών, εξύφανε πάμπολλες ιστορίες συνωμοσίας.