Ίσως βρέθηκε η λύση απέναντι στο burnout

Το εργασιακό μέλλον δείχνει πιο αισιόδοξο. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας (όπως κατοχυρώθηκε τον Μάιο του 2019) υπάρχει ένα σύνδρομο που προσβάλει όσους εργάζονται σε στρεσογόνο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ένα σύνδρομο που μας γεμίζει εξάντληση, αρνητισμό και μας κάνει ανίκανους να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε ξεκινήσει. Το φαινόμενο που είναι γνωστό ως burnout είναι πολύ χαρακτηριστικό των αρχών του 21ου αιώνα και της οικονομικής κρίσης: Εργαζόμενοι που πρέπει να προσαρμοστούν σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού, χαμηλών απολαβών, υπερβολικών απαιτήσεων, εξαντλητικών οραρίων και συνεχούς αβεβαιότητας.

Πώς όμως μπορούμε να καταπολεμήσουμε το burnout; Πέρα από την προφανή λύση της ξεκούρασης, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Cellin κατέληξε σε μία μάλλον αναπάντεχη λύση. Ποια είναι αυτή; Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι τα ειδικά χάπια.

Ίσως βρέθηκε η λύση απέναντι στο burnout

Πριν, όμως, επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά αυτής της πιθανότητας, ας ρίξουμε μία ματιά στην πειραματική διαδικασία που ακολούθησαν: Ινδικά χοιρίδια έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί για να τους δοθεί η ανταμοιβή τους με τη μορφή ζαχαρούχου νερού. Καθώς, όμως, η έρευνα προχωρούσε ο αριθμός των φορών που έπρεπε να επαναλάβουν αυτήν την κίνηση αυξανόταν. Στο τέλος έπρεπε να το πατήσουν 100 (!) φορές. Πολλά από τα μικρά πειραματόζωα τα παρατούσαν. Βίωναν ένα ψυχολογικό burnout που δεν τα άφηνε να συνεχίσουν.

Ποιος όμως είναι ένοχος πίσω από αυτήν την κατάσταση; Οι ερευνητές τον εντόπισαν στη μορφή ενός νευροπεπτιδίου που λέγεται νοσισεπτίνη. Στην περίπτωση, λοιπόν, των ινδικών χοιριδίων με burnout η νοσισεπτίνη δυσκόλευε το έργο της ντοπαμίνης, η οποία βοηθά στο να ενεργοποιείται ο εγκέφαλός – όσο περισσότερο προσπαθεί ένα θηλαστικό για κάτι, τόσο περισσότερη ντοπαμίνη εκκρίνεται. Όταν, όμως, υπάρχει burnout όλη αυτή η διαδικασία είναι σχεδόν αδύνατη.


Τέτοιους είδους χάπια θα λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων ή υπέρ των εταιρειών που θα μπορούν να πιέσουν ακόμα περισσότερο το ήδη υπερβολικά πιεσμένο προσωπικό τους;


Έτσι, αν στο μέλλον βρεθεί ένα χάπι που μπορεί να μειώνει την έκκριση νοσισεπτίνης, θα είναι ένα χάπι που θα εξαλείψει το σύνδρομο του burnout. Φυσικά, όλο αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα. Όχι μόνο ηθικά αλλά και πρακτικά. Θα αντέχουν οι άνθρωποι όλο αυτό το εξαντλητικό εργασιακό κλίμα, όταν θα τους αφαιρεθεί ακόμη και η τελευταία άμυνα του οργανισμού με τη μορφή ενός συνδρόμου ή απλά, κάποια στιγμή, θα κλατάρουν; Επίσης, τέτοιους είδους χάπια θα λειτουργήσουν υπέρ των εργαζομένων ή υπέρ των εταιρειών που θα μπορούν να πιέσουν ακόμα περισσότερο το ήδη υπερβολικά πιεσμένο προσωπικό τους;

Ένα πραγματικό ευχάριστο εύρημα της έρευνας είναι το γεγονός ότι όλη η διαδικασία που περιγράφηκε πιο πάνω, στην οποία η ντοπαμίνη και η νοσισεπτίνη παίζουν βασικό ρόλο, είναι η διαδικασία πάνω στην οποία βασίζονται και οι διάφοροι εθισμοί (ναρκωτικά, τζόγος). Ίσως, λοιπόν, να έχει γίνει ένα μικρό βήμα προς την καταπολέμησή τους.

Burnout σύνδρομο 2

Σε βιολογικό επίπεδο τώρα, το να παρέμβει κάποιος στις ποσότητες ντοπαμίνης και νοσισεπτίνης ενός οργανισμού για να καταπολεμήσει το σύνδρομο του burnout δεν είναι τόσο απλό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κατάθλιψη με χημικό τρόπο σε εκείνον που βιώνει burnout. "Κάθε τέτοια παρέμβαση είναι σα να κωπηλατείς ενάντια στο ρεύμα" σημειώνει ο Cary Cherniss, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Rutger, που προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή το θέμα στο Inverse.

"Είναι πολύ καλύτερο να στρέψουμε το κανό και να αφήσουμε τους εαυτούς να πάνε με το ρεύμα" σημειώνει χαρακτηριστικά, πριν συνεχίσει: "Με άλλα λόγια, το σύνδρομο του burnout δεν μπορεί να λυθεί με το να εξαπατούμε τον εγκέφαλό μας ώστε να μη στέλνει τα απαραίτητα σήματα αλλά, αντίθετα, δημιουργώντας εργασιακές συνθήκες που δεν οδηγούν στην εξάντληση".

Από: Esquire IT


Φωτογραφία © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης