CICO diet, η δίαιτα του τώρα

Γιατί όλοι μιλούν για μία δίαιτα που πρεσβεύει το αυτονόητο, να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες απ' όσες καταναλώνεις;

Αυτή τη στιγμή όλος ο πλανήτης του fitness μιλάει για την CICO diet, παρότι αποτελεί τον πιο προφανή τρόπο για να χάσει κανείς βάρος. O όρος CICO, άλλωστε, αντιστοιχεί στα αρχικά των λέξεων της φράσης Calories In, Calories Out. Κοινώς, έχει ως βάση το ότι, αν θέλεις να χάσεις βάρος, πρέπει να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. Κατά μέσο όρο, αν η διαφορά είναι στις 500 θερμίδες σε ημερήσια βάση, μπορείς να χάνεις 1 κιλό κάθε εβδομάδα, ενώ για να βρεις το πόσες θερμίδες σου αντιστοιχούν πρέπει να λάβεις υπόψη σου το ύψος, το βάρος και τις δραστηριότητές σου. Όλα απλά κι όλα ωραία; Όχι ακριβώς. 

Η διαφορά θεωρίας και πράξης

Στα χαρτιά, η CICO diet είναι πανεύκολη καθώς αν όντως είχαν σημασία μόνο οι θερμίδες θα μπορούσες να τρως, σε συγκεκριμένες ποσότητες, ό,τι ήθελες, π.χ. γαριδάκια, σοκολάτα και παγωτό αντί για ένα ισορροπημένο γεύμα. Όσο για τον υπολογισμό των θερμίδων; Αυτός είναι εύκολος, παρότι όχι με ακρίβεια, με τη χρήση ενός από τους πολλούς calculators που μπορείς να βρεις στο ίντερνετ ή με κάποιο app. Στην πράξη, βέβαια, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

CICO diet, η δίαιτα του τώρα iStock

Ο κύριος λόγος που δεν μπορείς να τρως ό,τι θέλεις είναι η διατήρηση της καλής υγείας σου. Μια σοκολάτα δεν είναι τόσο θρεπτική όσο μια μακαρονάδα ή μια σαλάτα. Στην πραγματικότητα, η σοκολάτα θα αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό σου και θα σε κάνει να συσσωρεύσεις λίπος.

> Διάβασε ακόμα: Η προπόνηση και η δίαιτα του Robert Pattinson για το The Batman

Πώς να κάνεις την CICO diet να δουλέψει για σένα

Ο ανθρώπινος μεταβολισμός δεν είναι 'υπολογιστής θερμίδων'. Λειτουργεί με πιο περίπλοκο τρόπο, γι' αυτό και οι θερμίδες δεν αποτελούν τον μόνο παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου όταν θέλεις να χάσεις βάρος.

Όταν εφαρμόζεις την CICO diet, λοιπόν, πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Για να είναι η διατροφή σου ισορροπημένη θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεις τη σωστή δόση φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα χάσεις βάρος χωρίς δίαιτα και χωρίς να το καταλαβαίνεις

Οι φυτικές ίνες, μέρος των οποίων χάνεται με την επεξεργασία π.χ. των φρούτων σε smoothie, δεν εξασφαλίζουν μόνο τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά, επιπλέον, σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεις το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς η υπερκατανάλωσή του έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος