Φτάνει πια με το Doomscrolling

Πώς μπορείς να επαναπρογραμματίσεις τον εγκέφαλό σου για να μην επηρεάζεται από το doomscrolling.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιου είδους χρόνιο στρες από την έναρξη της πανδημίας, ειδικά μετά τα απανωτά lockdowns, είναι πολλοί και γίνονται όλο και περισσότεροι, λόγω της κλιματικής κρίσης, της αύξησης του κόστους διαβίωσης και τις απειλές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, κάποιοι νομίζουν ότι δεν υπάρχουν, πλέον, καθόλου καλές ειδήσεις, ότι δεν συμβαίνει τίποτα καλό σε αυτόν τον κόσμο. Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια αλλά όταν κάνουμε doomscrolling -δηλαδή όταν ξοδεύουμε απίστευτα πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη του κινητού μας διαβάζοντας κακές ειδήσεις, ειδικά πριν πέσουμε για ύπνο- μπορεί να βυθιστούμε σε μια τελείως 'μαύρη' θέαση του κόσμου.

Πώς λειτουργεί το doomscrolling

Το doomscrolling ευνοεί την ανάπτυξη αισθημάτων άγχους και κατάθλιψης. Για να κατανοήσεις τον μηχανισμό λειτουργίας του, σκέψου πόσο πεσμένος νιώθεις μετά από την παρακολούθηση ενός δράματος στον κινηματογράφο στο οποίο παρουσιάζονται τραγικά γεγονότα και παίζει στενάχωρη μουσική στο background. Αντίθετα, αν παρακολουθήσεις μια κωμωδία με χαρούμενη μουσική, μετά νιώθεις ανάλαφρος και ανεβασμένος.

Η σεροτονίνη, η 'ορμόνη της καλής διάθεσης', μπορεί να πέσει όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή στενοχωρημένοι επί ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες, δε, η σεροτονίνη μειώνεται σε υγιείς ανθρώπους μετά την έκθεση σε στενάχωρη μουσική, γι' αυτό και σε περιπτώσεις κατάθλιψης ή άγχους, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές θεραπείες για την αύξησή της.

Όλα αυτά οφείλονται σε δύο ψυχολογικά φαινόμενα: Τη μεταδοτικότητα της ψυχικής διάθεσης και την ενσυναίσθηση.

Η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα θετικό χαρακτηριστικό που μας βοηθάει να ζούμε με επιτυχία μαζί με άλλους και προωθεί τις ακμάζουσες κοινωνίες. Παρόλα αυτά, η υπερβολική ενσυναίσθηση, όταν κάποιος παρακολουθεί συνέχεια τραγικά γεγονότα στις ειδήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνεχές αναμάσημα αρνητικών σκέψεων, κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία και γενικότερα την καλή ψυχική του κατάσταση. Με τη σειρά τους, οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή άγχος.

Αυτές οι συνθήκες, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα συμπεριφορικές βλάβες, όπως είναι η διάσπαση προσοχής ή τα προβλήματα μνήμης και λογικής σκέψης.

Φτάνει πια με το DoomscrollingiStock

Όσο πιο πολύ μένουμε 'κολλημένοι' σε έναν φαύλο κύκλο 'πεσμένης διάθεσης', τόσο πιο δύσκολο γίνεται για μας το να σκεφτόμαστε πολυδιάστατα και να βλέπουμε τις διαφορετικές οπτικές σε ένα θέμα. Γι' αυτό και τείνουμε να πιστέψουμε ότι 'αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει' ή ότι 'όλα είναι μαύρα και δεν φαίνεται πουθενά φως στο σκοτάδι', νιώθοντας παντελώς αδύναμοι και αβοήθητοι.

> Διάβασε ακόμα: Πώς συνδέονται διατροφή και ψυχολογία

Συμπερασματικά, το να υπερεστιάζουμε την προσοχή μας σε απειλές, τσεκάροντας εμμονικά το κινητό μας για τις τελευταίες τραγικές ειδήσεις, αποβαίνει εξαιρετικά επιζήμιο για την καλή ψυχοσωματική μας κατάσταση.

> Διάβασε ακόμα: Τα holiday blues είναι γένους αρσενικού

Πώς θα κάνεις επανεκκίνηση στον εγκέφαλό σου

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις γι' αυτό; Πώς θα ανακτήσεις τον αυτοέλεγχό σου και θα αποφύγεις το εμμονικό doomscrolling;

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να πάρεις μια 'ανάπαυλα' απ' όλα. Φρόντισε, λοιπόν, να προγραμματίζεις να κάνεις, σε καθημερινή βάση, κάτι που σε διασκεδάζει και σε χαλαρώνει, όπως το να διαβάζεις ένα ανάλαφρο βιβλίο, να βλέπεις μια κωμωδία, να συναντάς φίλους ή συγγενείς σου. Η γυμναστική ή το να αρχίσεις να μαθαίνεις κάτι νέο, όπως μια ξένη γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει, βελτιώνοντας τόσο τη διάθεση όσο και την εγκεφαλική σου λειτουργία.

Ένας άλλος τρόπος για να επανεκκινήσεις τον εγκέφαλό σου είναι το να αναλάβεις ενεργό δράση για κάποιον καλό σκοπό, π.χ. υποστηρίζοντας μια φιλανθρωπική οργάνωση. Όταν κάνεις ευγενικές πράξεις, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σου και σε κάνει να αποκτήσεις έλεγχο επί της κατάστασης.

Αν τίποτα από αυτά δεν δουλέψει, τότε θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με έναν κλινικό ψυχολόγο, που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς τόσο από το doomscrolling όσο και από τις αρνητικές του συνέπειες στην ψυχολογία σου.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.