Τι να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα

Πότε για να μπορέσεις να κοιμηθείς θα πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μείνεις ξύπνιος.

Αν πάσχεις από αϋπνίες, έχεις πιο πολλές πιθανότητες να είσαι παχύσαρκος, να αναπτύξεις διαβήτη τύπου 2, κάποιου είδους καρδιοπάθεια ή κατάθλιψη. Έλα, όμως, που τον ύπνο δεν τον έχουν όλοι στο τσεπάκι. Μάλιστα, ακόμα κι αν κάποιος, π.χ. εσύ, κάνεις τα πάντα για να εξασφαλίσεις ποιοτικό νυχτερινό ύπνο -π.χ. γυμνάζεσαι τακτικά, πέφτεις κάθε βράδυ στο κρεβάτι την ίδια ώρα και φροντίζεις το υπνοδωμάτιό σου να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο- αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν. 

Αν αυτό συμβαίνει μόνο αραιά και που, βέβαια, τότε δεν τρέχει κάστανο. Το να μην σε παίρνει ο ύπνος μία στο τόσο δεν είναι το ίδιο με το να υποφέρεις από αϋπνίες, οι οποίες, ως κατάσταση, συνδυάζουν το να μην μπορείς να κλείσεις μάτι με το άγχος. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζεις για να νικήσεις την έλλειψη ύπνου.

Απλώς απόλαυσε την ξάπλα

Ακόμα και αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, σύμφωνα με τον Δρ William Christopher Winter, Αμερικανό νευρολόγο και ερευνητή ύπνου, το να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι με τα μάτια κλειστά έχει και αυτό την αξία του, τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική σου υγεία.

Τι να κάνεις όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα iStock

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν σου είναι αδύνατο το να κοιμηθείς, πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα του να είσαι ξύπνιος στο κρεβάτι και να σκέφτεσαι το τι συνέβη μέσα στη μέρα σου, να διαλογίζεσαι, να προσεύχεσαι ή να φαντασιώνεσαι το celebrity crush σου - σιγά το τρομακτικό γεγονός.

> Διάβασε ακόμα: Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμο

Μείνε μακριά από φωτεινές οθόνες

Μην μπεις στον πειρασμό του να ανοίξεις την τηλεόραση ή να αρχίσεις το σκρολάρισμα στο feed σου στο Instagram. Κι αυτό διότι το μπλε φως αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία του ύπνου σου, καταστέλλοντας την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και του ξύπνιου σου.

> Διάβασε ακόμα: Πόσο επικίνδυνη είναι η υπνική άπνοια;

Χρησιμοποίησε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ

Μην πηγαίνεις στο κρεβάτι για να μελετήσεις, να δουλέψεις, να απολαύσεις μια καλή σοκολάτα ή να ασχοληθείς με το κινητό σου, καθώς αυτές οι κακές συνήθειες θα το 'αποσυνδέσουν' ως έπιπλο, στον εγκέφαλό σου, από το concept του ύπνου. 

Σήκω από το κρεβάτι

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αν δεν σε πάρει ο ύπνος μέσα σε 20 λεπτά απ' όταν πέσεις στο κρεβάτι, τότε είναι καλύτερο το να σηκωθείς και να πας να κάνεις, υπό χαμηλό φωτισμό, κάτι που θα σε χαλαρώσει και δεν θα απαιτεί από εσένα υψηλά επίπεδα ενέργειας (π.χ. σήκω και πήγαινε να διαβάσεις ή να διαλογιστείς). Επίσης, μην αρχίσεις να κοιτάς το ρολόι, γιατί αυτό θα σε αγχώσει και θα σε κρατήσει ξύπνιο για περισσότερη ώρα. Γύρνα στο κρεβάτι μόνο όταν αισθανθείς νυσταγμένος, χωρίς να ανησυχείς για το πόσο αργά μπορεί να έχει πάει.

Από: Esquire UK

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης