Όλες οι βασικές διατάσεις που πρέπει να γνωρίζεις

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες διαφορετικές διατάσεις μπορείς να συμπεριλάβεις στην προπόνησή σου;

Γράφει: Esquire Editors 03 Μαΐου 2022

Μπορεί να μην αποτελούν το βασικό σκέλος μιας προπόνησης, όμως οι διατάσεις είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη –μεγάλη– διαφορά όταν τις συμπεριλαμβάνεις στα workouts σου. Οι διατάσεις προσφέρουν ποικίλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του εύρους κίνησης σε όλο το σώμα, της βελτίωσης της στάσης και της ευελιξίας αλλά και της πρόληψης τραυματισμών. Και τα οφέλη τους δεν περιορίζονται μόνο στη φυσική κατάσταση, καθώς συμβάλλουν και στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και της ποιότητας του ύπνου.

Οι διατάσεις διαφέρουν μεταξύ τους, ανάλογα με την ένταση που θα τις εκτελέσεις, το επίπεδο δυσκολίας τους ή το αποτέλεσμα που θα δώσουν στο σώμα σου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι διατάσεων που μπορείς να συμπεριλάβεις στην προπόνησή σου, ανάλογα με τον στόχο φυσικής κατάστασης που έχεις θέσει, είτε μόνος σου είτε μαζί με τον trainer σου. Παρακάτω θα βρεις τους έξι βασικούς τύπους stretching και θα ανακαλύψεις ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για τις δικές σου ανάγκες και στόχους.

1. Δυναμικές διατάσεις

Πότε να τις κάνεις: Πριν από την προπόνηση

Οι δυναμικές διατάσεις είναι ιδανικές για να ξεκινήσεις το workout σου αν νιώθεις ήδη πιασμένη από κάποια προηγούμενη προπόνησή σου. Είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τις ενεργές κινήσεις των αρθρώσεων και των μυών, καθώς περνούν από ένα πλήρες εύρος κίνησης. Αυτοί οι τύποι διατάσεων προορίζονται για να ενισχύσουν την απόδοση, κάνοντας το σώμα σου να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Tip: Μπορεί οι διατάσεις αυτές να είναι ιδανικές για το ξεκίνημα μιας προπόνησης, όμως χρειάζεται να κάνεις προθέρμανση προκειμένου οι μύες σου να έχουν ζεσταθεί, καθώς πρόκειται για πιο δυναμικές κινήσεις.

2. Στατικές

Πότε να τις κάνεις: Μετά την προπόνηση

Οι στατικές διατάσεις σκοπό έχουν να τεντώσουν τους μυς. Συμβάλλουν στη χαλάρωση που χρειάζεται το σώμα σου μετά από μια προπόνηση, βοηθούν στην αποκατάσταση και ενισχύουν την ευλυγισία.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Έρχεται η μπαταρία που διαρκεί 28.000 (!) χρόνια

Μικροσκοπικά διαμάντια - μπαταρίες που κρατoύν ουσιαστικά για πάντα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 ασκήσεις για ολική καύση λίπους σε 15 λεπτά

Μία ρουτίνα προπόνησης χωρίς μηχανήματα και βάρη, που μπορεί να σε κάνει super-fit μέσα στο ίδιο σου το σπίτι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η Natalie Portman έγινε 'διπλή' ως Mighty Thor

Η οδηγία από την παραγωγή ήταν συγκεκριμένη: Να φουσκώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο ιδανικός αριθμός προπονήσεων ανά μήνα

Πόσες ημέρες τον μήνα πρέπει να γυμνάζεσαι για να δεις αποτέλεσμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η απίθανη ιστορία του Mr Ray Ban, Leonardo Del Vecchio

Από εργάτης έγινε δισεκατομμυριούχος: Η υπέροχη ιστορία του "Mr Ray Ban" που πέθανε σε ηλικία 87 ετών.