Βασικά tips για να είσαι σε φόρμα στα 20, 40 και 60 σου χρόνια

Ποιες ασκήσεις είναι κατάλληλες για κάθη ηλικιακή ομάδα.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 01 Φεβρουαρίου 2023

Ας ξεκινήσουμε με αυτό που πιθανότατα ήδη γνωρίζεις: ποτέ δεν είναι αργά για γυμναστική. Ας συνεχίσουμε με αυτό που μάντεψες διαβάζοντας τον τίτλο: καθώς περνούν τα χρόνια, η γυμναστική αρχίζει να γίνεται πιο περίπλοκη. Και ας τελειώσουμε με αυτό που πιθανώς δε γνωρίζεις: Η στρατηγική γυμναστικής μπορεί να είναι παρόμοια είτε είστε στα 20, στα 40 ή στα 60 μας, αλλά δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Υπάρχουν tips γυμναστικής για κάθε ηλικιακή ομάδα που σίγουρα μπορούν όμως να εξισώσουν τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό.

> Διάβασε ακόμη: Η fitness ρουτίνα του Robert Downey Jr. για όσους βαριούνται τη γυμναστική

Συμβουλές για να παραμείνεις σε φόρμα στα 20 

Για αυτό το ηλικιακό φάσμα υπάρχουν λίγοι (αν υπάρχουν) περιορισμοί. Η έναρξη της άσκησης στα 20 μας κάνει πιο παραγωγικούς, μας βοηθά να αποκτήσουμε μυς πιο γρήγορα, να μάθουμε τις σωστές τεχνικές άσκησης, να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και, επειδή ως πιο ευκίνητοι έχουμε περισσότερη ενέργεια, είναι η ιδανική ηλικία για να δοκιμάσουμε διάφορες δραστηριότητες: Crossfit, Spinning, Pilates κ.λπ. Για αυτή την ηλικιακή ομάδα η σύσταση είναι να προπονούμαστε τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στην αρχή, αρκούν σύντομες συνεδρίες των 20 λεπτών που μπορούν να αυξηθούν σε διάρκεια σε μερικές εβδομάδες.

  • Συνιστώμενη άσκηση: Burpees.

Συμβουλές για να παραμείνεις σε φόρμα στα 40 

Η τακτική άσκηση σε αυτή την ηλικία όχι μόνο θα μας βοηθήσει να δείχνουμε καλά, αλλά και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου γενικότερα. Ταυτόχρονα η συνολική αίσθηση ευεξίας, τα χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και η αυξημένη ενέργεια είναι μόνο μερικά από τα θετικά που φέρνει η συνέχιση της γυμναστικής και στα 40. Αυτή η ηλικιακή ομάδα μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τη βελτίωση της ισορροπίας, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη των πτώσεων.
Η σύσταση για τους 40άρηδες είναι να ξεκινήσουν σιγά-σιγά, αλλά όχι πριν κάνουν ένα σωματικό έλεγχο από έναν γιατρό. Τους ταιριάζει μια ρουτίνα αργής εκκίνησης που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, όπως ποδηλασία ή περπάτημα σε διάδρομο και ελαφριά προπόνηση με βάρη, για 30-40 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Πριν και μετά τη σωματική δραστηριότητα, οι διατάσεις ειναι απαραίτητες

  • Συνιστώμενη άσκηση: σχοινάκι

Συμβουλές για να παραμείνεις σε φόρμα στα 60 σας

Αν και σε αυτή την ηλικία η δυσκολία αυξάνεται, τα σωματικά και ψυχικά οφέλη της γυμναστικής παραμένουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις τρεις συνεδρίες μέτριας σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Για την ηλικιακή ομάδα των 60 η συμβουλή των ειδικών πριν από την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας είναι σχεδόν υποχρεωτική. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει μια δραστηριότητα που ταιριάζει στις εκάστοτε ανάγκες και, αν διαπιστωθούν εμπόδια, να συστήσει θεραπεία για τη διόρθωσή τους.

  • Συνιστώμενη άσκηση: Push-ups, Pull-ups, Pull-ups, Deadlifts και σανίδες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης