Καταθλιπτικός ρεαλισμός: Μύθος ή αλήθεια;

Τι υποστηρίζει έρευνα για το πολυσυζητημένο concept των δυστυχισμένων αλλά ειλικρινών ανθρώπων.

Αν τελευταία έχεις νιώσει την ψυχολογία σου να φτάνει στο ναδίρ, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και της πανδημίας, το έχει αισθανθεί πολύς κόσμος, ίσως να έχει περάσει από το μυαλό σου και η κάπως καταθλιπτική σκέψη ότι ο κόσμος ήταν από πάντα χάλια, μόνο που εσύ δεν το είχες καταλάβει. Κοινώς, να έχεις βιώσει αυτή την "αποκάλυψη" στην οποία οι pop ψυχολόγοι έχουν δώσει το όνομα "καταθλιπτικός ρεαλισμός".

Τι είναι ο καταθλιπτικός ρεαλισμός

Η ιδέα του ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη είναι και πιο ρεαλιστές απ' ό,τι οι μη-καταθλιπτικοί, οφείλεται σε μία μελέτη του 1979 που σημείωσε μία τομή στην επιστήμη της Ψυχολογίας και έκτοτε έγινε κομβικό κομμάτι της κατανόησής μας για την κατάθλιψη. 

Καταθλιπτικός ρεαλισμός: Μύθος ή αλήθεια; iStock

Τελικά, ζούσαμε από το 1979 σε έναν "επιστημονικό μύθο";

Μία έρευνα, όμως, φαίνεται να ανατρέπει αυτή την αντίληψη, που έχει πίσω της πάνω από σαράντα χρόνια ιστορίας. Όπως έγραψαν οι New York Times, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Collabra: Psychology, δύο πιστές αναπαραγωγές της έρευνας του 1979 κατέληξαν στο ότι είτε οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα κατάθλιψης υπερεκτίμησαν την πραγματικότητα, είτε ότι οι καταθλιπτικοί δεν φαίνεται να είναι πιο ρεαλιστές σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

> Διάβασε ακόμα: Τα holiday blues είναι γένους αρσενικού

Φυσικά, είναι συζητήσιμο το αν οι πρόσφατες αναπαραγωγές της έρευνας που είχε γίνει το 1979 είναι ακριβείς. Παρ' όλα αυτά, τα νέα ευρήματα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε την πίστη μας στα ευρήματα της πρώτης έρευνας.

> Διάβασε ακόμα: Ψυχική υγεία και αθλητισμός, ένα χρόνο μετά τη Simone Biles

Σε κάθε περίπτωση, το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Collabra: Psychology, από κοινού με τη συνεχιζόμενη έρευνα πάνω στους μηχανισμούς της κατάθλιψης και των συνεπειών της στον ανθρώπινο εγκέφαλο, συνεισφέρει στην αποστιγματοποίηση των ψυχικών νόσων και μας προκαλεί να ξανασκεφτούμε το τι όντως γνωρίζουμε για την κατάθλιψη, όσους υποφέρουν από αυτή, αλλά και το αν υπάρχει κάτι το θετικό που να μπορεί να προκύψει από την ταλαιπωρία που προκαλεί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος