Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τένις;

Το τένις, πέρα από ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι, μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης, γεμάτο αδρεναλίνη και fun.

Είναι trend το τένις; Εύκολα και αβίαστα, θα μπορούσε να πει κανείς πως ναι. Παρότι με μία πρώτη ματιά πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν, το τένις αποτελούσε ένα σπορ που είχε πάντοτε το κοινό του. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, υπήρξε η ίδρυση των πρώτων ομίλων στη χώρα μας, με το –νέο τότε– άθλημα να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αστικής, κυρίως, τάξης.

Από τον Ξενοφώντα Πετρόχειλο*

Με τα χρόνια να περνούν και το τένις να κερδίζει σε δημοφιλία, δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο target group, αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των ερασιτεχνών αθλητών. Τις τελευταίες δεκαετίες δε, έχει αρχίσει να γίνεται προσιτό για μία πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τένις;iStock

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει γίνει πιο "ανοιχτό" από ποτέ. Ένα παιδί ή ένα ενήλικας μπορεί να παίξει τένις με κόστος αντίστοιχο με οποιοδήποτε άλλο σπορ, οπότε κάπως έτσι καταρρίπτεται ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς μύθους σχετικά με αυτό.

Η περαιτέρω προβολή του αθλήματος αλλά και οι επιτυχίες Ελλήνων αθλητών –αρχικά η Λένα Δανιηλίδου, μετά ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής και εσχάτως η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς– βοήθησαν επίσης, με τρόπο αντίστοιχο του μπάσκετ μετά την επιτυχία του 1987, αν και σε μικρότερη ασφαλώς κλίμακα.

Παίξε και γυμνάσου

Στο καθαρά πρακτικό σκέλος, πρόκειται για έναν συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Το σώμα γυμνάζεται συνολικά, σε μία διαδικασία που περιέχει το στοιχείο της έκρηξης –π.χ. σπριντ– και συμβάλλει αρκετά στην αποτελεσματική καύση λίπους. "Το τένις είναι χίλια μικρά σπριντ", είχε πει κάποτε ο μεγάλος Σουηδός τενίστας Björn Borg, και αυτό αρκεί, με μια πρόχειρη ανάγνωση, για να αντιληφθεί κανείς το πόσο σημαντικά λειτουργεί ως προπόνηση/άσκηση.

Τένις προπόνηση 3iStock

Παράλληλα και συμπληρωματικά, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαλειμματικής προπόνησης (ΗΙΙΤ), που αποδεδειγμένα ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και προσδίδει δύναμη και αντοχή στο σώμα. Επιπροσθέτως, πληθώρα μελετών έχουν καταλήξει στο ότι η αντισφαίριση έχει μπόλικα οφέλη για την υγεία σε σχέση με άλλα σπορ, όσον αφορά την πρόληψη θανάτου από καρδιαγγειακά και άλλα αίτια.

Κάθε αρχή και δύσκολη;

Η ακριβώς πιο πάνω ερώτηση είναι μάλλον ρητορική, αλλά όχι για τον λόγο που φαντάζεσαι. Ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης, μπορεί να ξεκινήσει να παίζει τένις, αρκεί να έχει σωστή καθοδήγηση. Ο εξοπλισμός είναι κάτι που έχει σημασία, αλλά είναι πολύ πιο απλός απ’ ό,τι θα περίμενες. Για την ακρίβεια, πέρα από αθλητικά ρούχα και παπούτσια, το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία ρακέτα και κάμποσα μπαλάκια.

Κι αν αναρωτιέσαι αν θα πρέπει να πας σε σχολή ή να επιλέξεις προσωπικό προπονητή, οφείλεις να γνωρίζεις τα εξής: Υπάρχουν αρκετές σχολές, που μάλιστα σε εξοπλίζουν με όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσεις, αλλά και πολλοί ιδιώτες προπονητές φροντίζουν γι’ αυτό. Στην πρώτη περίπτωση εξασφαλίζεται ένα εγγυημένο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ στη δεύτερη θα υπάρχει, όπως αντιλαμβάνεσαι, μεγαλύτερη αποκλειστικότητα και focus στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων σου. Ως εκ τούτου, πιο γρήγορα αποτελέσματα.

> Διάβασε ακόμη: Carlos Alcaraz, το μέλλον του τένις είναι εδώ

Ως ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα, το τένις χρειάζεται πολύ σχολαστικό και σωστό ζέσταμα πριν από κάθε προπόνηση, όπως και ολιγόλεπτη –απαραίτητη– αποθεραπεία στο τέλος του κάθε workout. Όπως ακριβώς και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης.

Κάποια πράγματα ως tips

Το τένις, πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι και από εκείνα τα σπορ που διευρύνουν τις κοινωνικές σου δεξιότητες. Επίσης, σε βοηθά σημαντικά στην ορθότερη διαχείριση των συναισθημάτων υπό καθεστώς πίεσης, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ατομικό άθλημα.

Τένις προπόνηση 1iStock

ΟΚ, ο Νικ Κύργιος ίσως να μην είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάς πως πρόκειται και για ένα από τα πιο στιλάτα αθλήματα, με πολλά fashion trends να έχουν ξεκινήσει από αυτό. Συνδυάζεις, λοιπόν, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αν εκτός από την άθληση και η μόδα άπτεται των ευρύτερων ενδιαφερόντων σου.

 


Info: Ο Ξενοφών Πετρόχειλος είναι πρώην αθλητής και νυν προπονητής αντισφαίρισης (Τηλ. 6944612274)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος