Τα τρόφιμα που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία

Η παρατεταμένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας, πέρα από βάρος μας.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 25 Ιανουαρίου 2023

Όλοι θα θέλαμε πολύ να μπορούμε να τρώμε τα πιο νόστιμα φαγητά κάθε μέρα, αλλά δε μπορούμε. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το βάρος μας. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το φαγητό επηρεάζει την ψυχολογία μας και κατ᾽επέκταση την ψυχική μας υγεία, οπότε η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή βοηθά πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζουμε. Άλλωστε, το "συναισθηματικό φαγητό" είναι ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά. 

Σύμφωνα με την ειδική σε θέματα διατροφής Susan McQuillan, επιστήμονες από το Florida Atlantic University, τη Νότια Καρολίνα, το Georgetown, το Κεντάκι και το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο διεξήγαγαν μελέτη με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην οποία ανέλυσαν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που κατανάλωναν συχνότερα μαζί με τρία βασικά συμπτώματα ψυχικής υγείας: Την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική πίεση.

Ήθελαν να εξετάσουν τη θεωρία ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις πέρα από την αύξηση του σωματικού λίπους και της κακής χοληστερόλης. Και πράγματι, μεταξύ των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εμφάνιζαν τα περισσότερα συμπτώματα ήταν επίσης εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα σε τακτική βάση.

Γιατί; Λοιπόν, όπως αναφέρει η McQuillan, έχει διαπιστωθεί με την πάροδο των ετών ότι κάποιοι τύποι προϊόντων μπορούν πραγματικά να μας επηρεάσουν εγκεφαλικά. Παράλληλα όμως, αλλάζουν το μεταβολισμό, ζορίζοντάς μας επιπλέον.

Ποια είναι τα προϊόντα αυτά

Σύμφωνα με τη λίστα της μελέτης, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικά από αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε, αν και οτιδήποτε έρχεται έτοιμο και γεμάτο ζάχαρη, γλυκαντικά, υδρογονωμένα λίπη ή πρόσθετα μπορεί να προστεθεί εννοείται, σε αυτήν.

  • Ζαχαρούχα δημητριακά και μπισκότα
  • Ζαχαρούχα ποτά
  • Μεταποιημένα προϊόντα κρέατος
  • Βιομηχανικά προϊόντα αρτοποιίας (μπισκότα, σφολιάτες, γλυκά, κλπ)
  • Πατατάκια 

Έτσι, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να ελαχιστοποιήσεις την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μην τα ξαναφάμε ποτέ, διότι όπως και να το κάνουμε όλοι έχουμε μια λαχτάρα για αυτά. Ας είναι. Αυτό που πρέπει να ελέγξουμε είναι να μην γίνουν κανονικότητα στη διατροφή μας, γιατί η παρατεταμένη κατανάλωσή τους είναι που δημιουργεί τα προβλήματα. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.