Ένα είδος άσκησης για όπως κι αν είσαι ψυχολογικά

Δέκα διαφορετικά είδη ασκήσεων, για δέκα διαφορετικές διαθέσεις - καταστάσεις από εμάς για εσένα που ψάχνεις δικαιολογία να μη γυμναστείς και σήμερα.

Αν η γυμναστική είναι πραγματικά τρόπος ζωής, τότε οφείλουμε να την έχουμε στο πρόγραμμά μας βρέξει χιονίσει. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο και κάπως κουραστικό, ή πιεστικό, ωστόσο η διάθεσή μας δεν πρέπει να επηρεάζει την άσκησή μας. Με λίγα λόγια, η κούραση, η στενοχώρια ή το χανγκόβερ δεν πρέπει να στέκονται ως εμπόδια στο ραντεβού μας με τη γυμναστική. 

Ως αντίλογος στα παραπάνω, έρχεται φυσικά η προσαρμοστικότητα. Σίγουρα δε μπορούμε να ελέγξουμε ή να προγραμματίσουμε τη διάθεσή μας, μπορούμε όμως να επιλέξουμε άσκηση ανάλογα με αυτήν αφού τα είδη άσκησης είναι πολλά, μα και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν, συγκεντρώσαμε δέκα διαφορετικά είδη ασκήσεων, τα οποία ταιριάξαμε με δέκα διαφορετικές συναισθηματικές (ή και σωματικές) καταστάσεις για όλες τις μέρες που η διάθεση έρχεται ως δικαιολογία. 

Θυμός

Ένα είδος άσκησης για όπως κι αν είσαι ψυχολογικάiStock

To box μοιάζει να γεννήθηκε για την καταπολέμηση του θυμού. Η άσκηση αυτή όχι μόνο θα σε κάνει να δυναμώσεις χέρια, πόδια και κορμό, αλλά θα σε βοηθήσει να ξεσπάσεις με τον καλύτερο και πιο παραγωγικό για το σώμα σου τρόπο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θυμώσεις ή που θα εκνευριστείς, απλώς μπες στο ρινγκ. 

Στενοχώρια

Yin YogaiStock

Το Yin Yoga, που είναι εμπνευσμένο από την κλασική yoga, μοιάζει η ιδανική άσκηση για να καταπολεμηθεί η στενοχώρια. Μέσα σε εξήντα λεπτά, οι μύες δυναμώνουν, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και η αναπνοή γίνεται το επίκεντρο του σώματος, δίνοντάς σου έτσι την ευκαιρία να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου ή και να τα αφήσεις στην άκρη. 

Χαρά

happy athleteiStock

H ιδανική άσκηση για να ακολουθήσεις μία χαρούμενη μέρα δεν είναι άλλη από αυτή που θες. Η χαρά είναι το πιο εύκολο συναίσθημα να διαχειριστείς τη στιγμή που θες να γυμναστείς, αφού χαρίζει στο σώμα έξτρα ενδορφίνες και όρεξη για γυμναστική. 

Βαρεμάρα

Circuit TrainingiStock

Δυσκολία στο να γυμναστούν έχουν δίχως αμφιβολία όσοι βαριούνται. Η βαρεμάρα δεν είναι ποινικό αδίκημα, είναι όμως ένα συναίσθημα που μπορεί να σε κρατήσει μακριά από πολλές ασχολίες και σίγουρα από τη γυμναστική. Το circuit training λοιπόν, η κυκλική αυτή προπόνηση που δεν είναι καθόλου μονότονη και βαρετή, μοιάζει παρακινεί ακόμα και τον πιο "δύσκολο". 

Μοναξιά

Intramural SportsiStock

Τα Intramural sports, τα ψυχαγωγικά δηλαδή αθλήματα που οργανώνονται σε συγκεκριμένο ίδρυμα και σε συγκεκριμένο χώρο, φαντάζουν ιδανικά για όσους αισθάνονται μοναξιά αφού είναι ομαδικά. Συνδυάζουν δηλαδή την άσκηση με την κοινωνικοποίηση, καλλιεργώντας το αίσθημα του "ανήκειν". 

Ανάγκη για ηρεμία

Deep BreathingiStock

Οι βαθιές αναπνοές και η τεχνική γύρω από τη σωστή εκπνοή και εισπνοή, είναι γνώσεις που πρέπει να ξέρουμε και να ακολουθούμε όλοι. Η σωστή και ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί να φέρει ισορροπία στο σώμα και στο μυαλό, ηρεμώντας τα νεύρα και προσφέροντας το απόλυτο συναίσθημα "καθαρότητας". 

Ενθουσιασμός

Long-Distance RunningiStock

Αν ανήκεις στους ενθουσιώδεις ανθρώπους που παρακινούνται εύκολα και είναι πάντοτε σε εγρήγορση, τότε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων είναι για εσένα. H πιο απλή και εύκολη άσκηση, που μπορεί να γυμνάσει όλο το σώμα, έχει σύμφωνα με έρευνες αντίκτυπο στην ευγένεια αλλά και στη χαρά. 

Χανγκόβερ

Nature WalkiStock

Ναι, μπορείς να γυμναστείς ακόμα και όταν έχεις χανγκόβερ. Συγκεκριμένα, η λύση για γυμναστική σε μία τέτοια ημέρα φαίνεται πως βρίσκεται στο χαλαρό περπάτημα στη φύση το οποίο μπορεί να σε "ξυπνήσει" αλλά και να διώξει το αλκοόλ. 

Ανάγκη για ξεκούραση

Tai ChiiStock

To Tai Chi είναι ιδανικό για μία χαλαρή και ξεκούραστη μέρα. Η άσκηση αυτή χρησιμοποιεί όλους τους μύες του σώματος ενώ έχει θετικό αντίκτυπο στη δύναμη και στην οστική πυκνότητα. 

Τόλμη

rock climbingiStock

Η αναρρίχηση σε βράχια είναι μία άσκηση για τους ασταμάτητους και ακούραστους ανθρώπους που δε φοβούνται τα ύψη και αγαπούν να τολμούν. Αν λοιπόν είσαι και εσύ ένας από αυτούς, τότε η αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού είναι μονόδρομος. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα