Τι κακό μπορεί να σου συμβεί αν κρατάς το φτέρνισμά σου

Επειδή όλη αυτή η πίεση κάπου πρέπει να εκτονωθεί, για το καλό σου μην κρατάς το φτέρνισμά σου.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 17 Φεβρουαρίου 2021

Όπως και πολλά άλλα πράγματα στον μάταιο τούτο κόσμο, έτσι και το φτέρνισμα συμβαίνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή: Την ώρα που τα φώτα σβήνουν στην αίθουσα και ξεκινάει η ταινία, την ώρα που είσαι στην ουρά και περιμένεις καρτερικά να έρθει η σειρά σου στην τράπεζα, την ώρα που σκύβεις για να φιλήσεις το wanna be κορίτσι σου. Όλα αυτά υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες. Τώρα με τον κορονοϊό άλλωστε τα πράγματα έχουν γίνει -και σε αυτό το κομμάτι- πολύ πιο επίφοβα και περίπλοκα.

Είναι κάποιες στιγμές που το μόνο που δεν θέλεις είναι να φτερνιστείς και να "ψεκάσεις" τον κόσμο γύρω σου με τα μικρόβιά σου.

Με το φτέρνισμα εκτοξεύονται από τη ρινική σου οδό 100.000 μικρόβια με ταχύτητα πάνω από 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Τι κάνεις; Καταπνίγεις την ανάγκη σου και κρατάς το φτέρνισμα. Μια συνήθεια που έχουν πολλοί από εμάς και μπορεί να αποδειχθεί τρομερά βλαβερή για την υγεία σου. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πρόκειται για μια αντανακλαστική κίνηση που απλά δεν μπορείς να ελέγξεις, μία αντίδραση του οργανισμού -μεμονωμένη και παροδική- ενάντια στο άγχος, την έξαψη, τα λοιμώδη νοσήματα, τις αλλεργίες ή την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα ενός χώρου.

Τι είναι το φτέρνισμα και γιατί φτερνιζόμαστε

Το φτέρνισμα συμβαίνει όταν εισπνέεις μια ερεθιστική ουσία, η οποία περνάει μέσα από το βλεννογόνο της μύτης και την περιοχή γύρω από αυτή και προκαλεί την απελευθέρωση της ισταμίνης, χημικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες, ερεθίζοντας τα νευρικά κύτταρα στη ρινική κοιλότητα που συνδέονται με τον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος λάβει το σήμα ενεργοποιούνται οι μύες του λαιμού και στέλνουν το μήνυμα στους πνεύμονες να απελευθερώσουν μια ισχυρή έκρηξη αέρα μέσω του σωλήνα τους για να ωθήσει τα σωματίδια που ερέθισαν τη μύτη σου να βγουν έξω από τον οργανισμό σου.

Τι μπορεί να πάθεις όταν πνίγεις το φτέρνισμα

"Όταν καλύπτεις το στόμα και τη μύτη την ώρα του φτερνίσματος, η πίεση που ασκείται μεταφέρεται στα ιγμόρεια, στη ρινική κοιλότητα ή και στο στέρνο διά μέσου του λαιμού" εξηγεί η Dale Amanda Tylor, ωτορυνολαρυγγολόγος στο ENT Associates της Σάντα Μπάρμπαρα και συνεχίζει: "Καταστέλλοντας το φτέρνισμα προκαλείται σημαντική αύξηση της πίεσης, κατά 5 έως 24 φορές σε σύγκριση με αυτή που προκαλεί το ίδιο το φτέρνισμα".

Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τον Erich Voigt, καθηγητή στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στην ακοή

"Ο αέρας που παγιδεύεται στη μύτη μπορεί να ταξιδέψει μέσα από την ευσταχιανή σάλπιγγα του αυτιού -της μικρής διόδου που συνδέει τον λαιμό με το εσωτερικό του αυτιού-, προκαλώντας ρήξη τυμπάνου".

Στην όραση

"Το φτέρνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη κάποιου μικρού αιμοφόρου αγγείου στο μάτι, κάτι που είναι σπάνιο".

Στον εγκέφαλο

"Εξίσου σπάνιο αλλά πολύ επικίνδυνο είναι το ενδεχόμενο η πίεση να προκαλέσει ρήξη ενός ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Στο ανεύρυσμα παρατηρείται αποδυνάμωση σε ένα σημείο του αιμοφόρου αγγείου και η ρήξη μπορεί να συμβεί σε ανύποπτο χρόνο".

Πάντως, αν είσαι υγιής το φτέρνισμα δεν αναγνωρίζεται ως σοβαρή απειλή, όπως αναφέρει ο Voigt. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για όσους πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ανωμαλίες στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, ή όσους έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα στην περιοχή του κεφαλιού, του λαιμού ή του στήθους. Αυτοί θα πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως να μην καταπνίγουν την ανάγκη τους να φτερνιστούν, αλλά να αφήνουν τον οργανισμό τους ελεύθερο να ξεσπάσει.

 


Διάβασε ακόμη πώς τα σκυλιά σε κάνουν πιο χαρούμενο, πιο υγιή και πιο fit και γιατί μπορεί να είσαι μονίμως πεινασμένος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.