Τελικά, είναι καλύτερο να κάνεις γυμναστική με άδειο στομάχι ή όχι;

Και τι λέει για αυτό η επιστήμη;

Η προπόνηση με άδειο στομάχι είναι θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια. Γύρω από αυτήν λοιπόν τη συζήτηση, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και εικασίες, αλλά η αλήθεια, πού βρίσκεται;

Πριν από μερικά χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έγινε μόδα και το γεγονός αυτό έθεσε όλα αυτά τα είδη των ζητημάτων. Γιατί όμως υπάρχει η εντύπωση ότι το να γυμναστείς χωρίς να έχεις φάει προηγουμένως βοηθάει στο να χάσεις βάρος; Η θεωρία ότι όταν γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι, το σώμα σου θα κάψει μέρος του συσσωρευμένου λίπους για ενέργεια, αντί να εξαρτάται από τη γλυκόζη των τροφών που έχεις φάει. Και για αυτό ακριβώς πιστεύεται ότι χάνεις βάρος

Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που δε δείχνουν μεγάλη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων όσων γυμνάζονται αφού έχουν πάρει πρωινό και όσων δεν έχουν φάει. Άλλες δείχνουν ότι η προπόνηση με άδειο στομάχι βοηθά στην απώλεια λίπους, όμως, δεν πρόκειται για απόλυτο συμπέρασμα.

Υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν να το κάνουν με αυτόν τον τρόπο, απλώς και μόνο επειδή το να έχουν φάει πρωινό μπορεί να τους προκαλέσει ναυτία. Ορισμένοι όμως, δυσκολεύονται πολύ να προπονηθούν με άδειο στομάχι. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το άδειο στομάχι μπορεί να μειώσει τα κίνητρα, τα επίπεδα ενέργειας αλλά και την ικανότητα να απολαμβάνεις την άσκηση. 

Για ποιους λοιπόν είναι κατάλληλη η προπόνηση με άδειο στομάχι; Και, κυρίως, πώς μπορείς να ξέρεις αν σου ταιριάζει; Από τους στόχους σου και, κυρίως, από το πώς αισθάνεσαι. Αυτή είναι η απάντηση. 

Αν λοιπόν θέλεις να το δοκιμάσεις, ξεκίνα να το κάνεις cardio με άδειο στομάχι. Ιδανικά, προπονήσου το πρωί, έχοντας δηλαδή το στομάχι σου άδειο από τον ύπνο ακόμα. Τέλος, αυτό που πρέπει να ξέρεις για την προπόνηση με άδειο στομάχι, είναι το γεγονός ότι αν όντως τελικά το κάνεις, πρέπει να θυμάσαι πως δεν πρέπει να γυμνάζεσαι για πάνω από 60 λεπτά γιατί πολύ απλά θα καταλήξεις κουρασμένος και εξαντλημένος. Έτσι, αν δεν έχεις φάει, είναι προτιμότερο να επιλέξεις μία προπόνηση μέτριας ή χαμηλής έντασης. Και φυσικά, νερό. Δεν πρέπει να ξεχνάς τον καλύτερο σου σύμμαχο είτε έχεις άδειο στομάχι είτε όχι. Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας κατά την προπόνηση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα