Πόσο πονάς; Εξαρτάται από το DNA σου, λέει η επιστήμη

Πρωτοποριακή γενετική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο πόνος που νιώθεις και η ένταση αυτού είναι θέμα γονιδίων.

Δεν αντέχεις τις ενέσεις του γιατρού ή τις συνεδρίες τατουάζ; Το όριό σου για τον πόνο, όπως φαίνεται, είναι απλώς ένας γενετικός παράγοντας, και μάλιστα αρκετά παλιός.

Ευρωπαίοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι συνέδεσαν τη γενετική της αρχαίας διασταύρωσης με τους Νεάντερταλ με το χαμηλό όριο συγκεκριμένων τύπων πόνου στους σύγχρονους ανθρώπους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Communications Biology.

Πόσο πονάς; Εξαρτάται από το DNA σου, λέει η επιστήμηiStock / altmodern

Ο πόνος των Νεάντερταλ

"Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για το τι κληρονομήσαμε [από τους Νεάντερταλ] ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης που συνέβη πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια", δήλωσε ο Kaustubh Adhikari, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο University College London Genetics, Evolution & Environment. "Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να ήταν πιο ευαίσθητοι σε ορισμένους τύπους πόνου, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί συνέβη αυτό το φαινόμενο και αν αυτές οι συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές ήταν εξελικτικά επωφελείς".

Από τότε που το γονιδίωμα των Νεάντερταλ αλληλουχήθηκε για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να συνδέσουν τους σύγχρονους ανθρώπους με αυτούς τους αρχαϊκούς προγόνους με διάφορους τρόπους. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν βρει συνδέσεις στο DNA των Νεάντερταλ με το δικό μας, από το σχήμα της σύγχρονης μύτης μέχρι την τάση μας για ασθένειες.

Στην πρόσφατη μελέτη για τον πόνο, οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις παραλλαγές του γονιδίου SCN9A και διαπίστωσαν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στους ανθρώπους που φέρουν και τις τρεις παραλλαγές. Το γονίδιο SCN9A κατασκευάζει διαύλους νατρίου που βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν. Συγκεκριμένα, βοηθούν τα κύτταρα να ειδοποιούν το νευρικό σύστημα για μια επώδυνη απειλή από κατεστραμμένο ιστό. Επομένως, η παρουσία και των τριών παραλλαγών θα αύξανε την ευαισθησία στον πόνο σε σύγκριση με μία μόνο παραλλαγή.

Αυξημένη ευαισθησία στον πόνο

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι τρεις γενετικές παραλλαγές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο όριο του πόνου για τρύπημα του δέρματος μετά από προηγούμενη έκθεση σε έλαιο μουστάρδας (το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ευαισθητοποίηση της περιοχής), αλλά δε συσχετίστηκαν με οποιαδήποτε αλλαγή στην ανοχή στον πόνο που προκαλείται από θερμότητα ή πίεση. Όσοι είχαν και τις τρεις παραλλαγές είχαν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο σε σχέση με αυτούς που είχαν μόνο μία.

Ο δίαυλος νατρίου είχε πράγματι αναγνωριστεί ως "κρίσιμος" στα μονοπάτια του πόνου το 2020 από ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία. Τότε, οι ερευνητές είχαν υποθέσει ότι οι Νεάντερταλ είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο από τους σύγχρονους ανθρώπους, χάρη στο γονίδιο SCN9A.

Αλλά η προηγούμενη μελέτη δεν είχε διερευνήσει πλήρως τις μηχανικές πτυχές της αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο: το τσίμπημα είναι πιο "ισχυρό" από την πίεση ή τη θερμότητα. Αυτή η πρόσφατη μελέτη προτείνει ότι τα άτομα που διαθέτουν τις τρεις παραλλαγές έχουν περισσότερους αισθητήριους νευρώνες που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και επομένως είναι σε θέση να προειδοποιούν το σώμα για αυτούς τους πόνους που προκαλούνται από το τρύπημα.

ΠόνοςiStock

"Δείξαμε ότι παραλλαγές στον γενετικό μας κώδικα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο", αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Pierre Faux, πρώτος συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, "συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι από τους Νεάντερταλ".

Πιο ανθεκτικοί οι Ευρωπαίοι στον πόνο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι τρεις παραλλαγές του Νεάντερταλ είναι πιο συχνές σε πληθυσμούς με υψηλότερα ποσοστά ινδιάνικης καταγωγής. Η μελέτη αναφέρει ότι οι παραλλαγές απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους, ενώ είναι κοινές στους Λατινοαμερικάνους, λόγω αυτού που αποκαλούν "πληθυσμιακές στενώσεις που συνέβησαν κατά την αρχική κατοχή της αμερικανικής ηπείρου".

Η ομάδα θέλει τώρα να καταλάβει αν αυτό το χαμηλότερο όριο του πόνου προσφέρει κάποιο είδος εξελικτικού πλεονεκτήματος ή αν η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο είναι απλώς ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας των Νεάντερταλ που πλέον υπάρχει και στους σύγχρονους ανθρώπους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας