2 πρωινά την ημέρα μπορούν να σε κάνουν να χάσεις περισσότερο βάρος

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το κλειδί για την ταχύτερη απώλεια βάρους είναι να απολαμβάνεις δυο φορές μεγαλύτερο breakfast.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 03 Αυγούστου 2018

Άπειρες είναι οι επιστημονικές έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι ένα πλούσιο πρωινό γεύμα αποτελεί το χρυσό κλειδί για ευκολότερη απώλεια των περιττών κιλών. Είναι επίσης αλήθεια ότι όσοι επιμένουν σ’ αυτή την συνήθεια, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης συγκριτικά με εκείνους που δεν τρώνε ποτέ πρωινό. 

ΑΡΑΓΕ, ΜΗΠΩΣ ΔΥΟ ΠΡΩΙΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ;

Σ' αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν ειδικοί γιατροί και διατροφολόγοι και έβγαλαν μια απάντηση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutrition και στην εφημερίδα New York Times.
Ναι, ισχύει, λέει η αναφορά των ερευνητών και εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό:
"Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ενός πλούσιου δείπνου αποθηκεύει το λίπος  στο σώμα χωρίς καμία τύχη να καεί και να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια ενόσω κοιμάσαι. Αντίθετα, η μειωμένη πρόσληψη τροφής αργά το βράδυ σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενός πλούσιου breakfast ή δυο μικρότερων (συνολικά, περίπου το 30% έως 35% των ημερήσιων θερμίδων), χρησιμοποιεί τα μακροθρεπτικά συστατικά των τροφών -πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος- ως καύσιμο για τις δραστηριότητες της υπόλοιπης ημέρας, καίγοντας λίπος και θερμίδες ακόμη και αν κάθεσαι επί ώρες σε ένα γραφείο.

Ποιο είναι το βασικό πλάνο έξυπνης διατροφής που θα σε βοηθήσει και σένα να διατηρείς τη σιλουέτα σου διαρκώς σταθερή και την υγεία σου ακμαία;

Οι ερευνητές δίνουν το μενού (με δυο πρωινά γεύματα -αντί για ένα μόνο):

Επιλογή #1: Το σούπερ-πρωινό

> Οι τροφές: Γαλακτοκομικά προϊόντα (κατά βάση γιαούρτι), δημητριακά ολικής (κυρίως νιφάδες βρώμης) και φρούτα (με έμφαση στα βατόμουρα και τις φράουλες). "Η πρωτεΐνη του γιαουρτιού αυξάνει την παραγωγή μυϊκής πρωτεΐνης συμβάλλοντας στην προώθηση της μυϊκής ανάπτυξης και της απώλειας λίπους, ενώ οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες δημιουργούν έναν ήπιο και υγιεινό κορεσμό. Μπανάνα, καρύδια και χυμός πορτοκαλιού, ενδείκνυνται ανεπιφύλακτα", λέει η μελέτη.

2 πρωινά την ημέρα μπορούν να σε κάνουν να χάσεις περισσότερο βάρος

Επιλογή #2: Λιγότερο σούπερ-πρωινό σε δυο δόσεις

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν ένα υπερπλήρες πρωινό γεύμα, είτε επειδή δεν έχουν χρόνο, είτε επειδή δεν έχουν την όρεξη για κάτι τέτοιο. "Μοιράζοντας το breakfast σε δυο δόσεις, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια έως και καλύτερα", αναφέρουν οι επιστήμονες.
> Οι τροφές: Θα μπορούσες να ξεκινήσεις τη μέρα σου μόνο με ένα μικρό μπολ γιαουρτιού ανακατεμένο με κομμάτια φρέσκων φρούτων και λίγο αργότερα -με την άφιξή σου στο γραφείο-, να φας ένα τοστ από ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί με 10% λιπαρά. "Ο στόχος είναι να φορτώσεις  θερμίδες πριν μπεις στη δράση και τις οποίες θα κάψεις –ικανοποιητικά κορεσμένος και ενεργητικός- μέσα στις επόμενες 5 ώρες".

  • Θυμήσου αυτό: Το πρώτο και το δεύτερο πρωινό γεύμα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 της καθημερινής ημερήσιας πρόσληψης του σώματός σου σε θερμίδες. Τούτου λεχθέντος, προετοιμάζεσαι για το επόμενο γεύμα της ημέρας -το μεσημεριανό- χωρίς την παραμικρή αίσθηση λιγούρας.

Το ωμό μεσημεριανό

Μια "γενναία” σαλάτα αρκεί για να σε χορτάσει και, κυρίως, να μη σε βάλει σε κατάσταση υπνηλίας στο peak της δουλειάς. 

"Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και οι ινώδεις υδατάνθρακες αργής πέψης που αφομοίωσε το πεπτικό σου σύστημα από το ένα πλούσιο breakfast ή τα δυο μικρότερα, πολύ δύσκολα θα σε βάλουν στον πειρασμό να φας για μεσημεριανό ένα τεράστιο, λιπαρό πιάτο", λένε οι ερευνητές. 

ΣΑΛΑΤΑ

> Οι τροφές: Λαχανικά και κηπευτικά εποχής, όσπρια και δημητριακά (σαν την κινόα), ξηροί καρποί και κομμάτια φρούτων. "Οι πιο υγιεινές ωμές τροφές είναι οι σαλάτες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ποικιλία και πολυχρωμία", αναφέρει μια άλλη μελέτη από το Louisiana State University.

Το σπαρτιάτικο δείπνο

ΔΕΙΠΝΟ

> Οι τροφές: Λαχανικά εποχής, άπαχο κρέας ή ψάρι, όλα σε μικρές ποσότητες.

"Κουνέλι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, και ψάρι -όλα ψητά και όχι τηγανητά- πάνω από μια στρώση μαριναρισμένων λαχανικών σχάρας, είναι το ιδανικό, ολιγοθερμιδικό τελευταίο σου γεύμα", συμβουλεύουν οι ειδικοί, οι οποίοι προσθέτουν και το εξής σημαντικό: Ένα λιτό και άπαχο δείπνο, το οποίο θα καταναλώσεις τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την κατάκλιση, βοηθά έως και 12% περισσότερο στην σταδιακή απώλεια περιττών κιλών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος