Χάπι που θεραπεύει τη μοναξιά ετοιμάζουν Αμερικανοί επιστήμονες

Μία ορμόνη με περίεργο όνομα ίσως δώσει τη λύση σε μία από τις πιο απειλητικά ανερχόμενες επιδημίες της σύγχρονης εποχής.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιανουαρίου 2019

Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, ο homo sapiens έχει καθιερωθεί ως το επικρατέστερο κοινωνικό είδος. Για να επιβιώσει ωστόσο δε χρειάζεται μόνο τροφή και νερό αλλά και μια σωστά δομημένη υγεία. Η οποία επεκτείνεται και στο πνευματικό, ψυχικό και συναισθηματικό κομμάτι. Όσον αφορά το τελευταίο, έχει επηρεαστεί σε απροσδόκητα μεγάλο βαθμό από τον δυτικό τρόπο ζωής -μαζί με επιδημίες άγχους και κατάθλιψης- ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που εσχάτως λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις: τη μοναξιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, περίπου το 15% του πληθυσμού της Ευρώπης βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Το ποσοστό είναι αισθητά μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αγγίζει το 22%. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κλείνονται στα μικρά και συνήθως άβολα διαμερίσματά τους 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κλείνονται στα μικρά και συνήθως άβολα διαμερίσματά τους μετά τη δουλειά, ολομόναχοι, με διασκορπισμένους σε άλλες πόλεις ή ακόμη και χώρες τους φίλους και τους συγγενείς τους. Αποτέλεσμα αυτού να διαμορφώνονται όλο και πιο ασθενείς κοινωνικές σχέσεις. Και αν αυτό σου φαίνεται κάτι μάλλον αδιάφορο για την ευρύτερη υγεία, καλό θα είναι να ρίξεις μία ματιά σε αυτή την έρευνα του BBC, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η μοναξιά σχετίζεται με καρδιολογικές και νευρολογικές παθήσεις και γενικότερα με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

"Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους, τουλάχιστον στη Δύση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι νιώθουν μοναξιά και όλο και λιγότεροι παντρεύονται ή αποκτούν παιδιά. Όμως, το συναίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως κατάθλιψη, διαβήτης, άνοια ή ακόμη και θάνατος. Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, της νοητικής παρακμής και του μεταστατικού καρκίνου. Αποδυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις" αναφέρει σχετικά η  καθηγήτρια Stephanie Cacioppo, διευθύντρια του τμήματος εγκεφάλου στο εργαστήριο Dynamics Lab της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η ομάδα της Cacioppo να δουλέψει πάνω σε ένα πειραματικό χάπι που θα καταπολεμά τη μοναξιά

Το γεγονός ότι τα σοβαρά συμπτώματα λόγω της κοινωνικής απομόνωσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον ως ασθένεια, έχει ωθήσει την ομάδα της Cacioppo να δουλέψει πάνω σε ένα πειραματικό χάπι που θα καταπολεμά τη μοναξιά. Αυτό θα περιέχει την (ανθρώπινη) ορμόνη πρεγνενολόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην  παραγωγή άλλων σημαντικών ορμονών όπως η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), η προγεστερόνη (απαραίτητη για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης) και τα οιστρογόνα. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο έγινε μία κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 96, άκρως υγιείς, εθελοντές, οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε τρία διαφορετικά γκρουπ. Το πρώτο έλαβε 175 mg πρεγνενολόνης, το δεύτερο 400 mg ενώ στο τρίτο χορηγήθηκε ένα ψευδοφάρμακο. Αμέσως μετά τη χορήγηση των ουσιών, η Cacioppo κατέγραψε τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό τους και πιο συγκεκριμένα, στην αμυγδαλή και τη νήσο του εγκεφάλου, που ενεργοποιούνται όταν νιώθει κάποιος μοναξιά (καθώς επίσης και όταν έχει το αίσθημα απειλής). 

Τα αποτελέσματα έδωσαν στην επιστημονική ομάδα σοβαρές ελπίδες πως το χάπι εναντίον της μοναξιάς μπορεί καταρχήν να υπάρξει, αλλά και να είναι άκρως αποτελεσματικό, από τη στιγμή που η αίσθηση του άγχους αλλά και εκείνη της μοναξιάς βασίζονται στον ίδιο εγκεφαλικό μηχανισμό. 

Η καταπολέμηση της μοναξιάς λοιπόν ίσως βασίζεται στην ορμόνη με το παράξενο όνομα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος