Τρικ για αυτοπεποίθηση από τους Elon Musk, Jeff Bezos και Tim Cook

Κάν᾽το όπως οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες της εποχής.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 03 Φεβρουαρίου 2024

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι "ενέσεις αυτοπεποίθησης" δεν υπάρχουν παρά μόνο ως έκφραση, οπότε η απόκτησή της παραμένει μία περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, ορισμένα τρικς μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση ώστε να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Ένα από αυτά, το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τρεις από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως: Ο Jeff Bezos, ο Elon Musk και ο Tim Cook. 

Ο κανόνας της αμήχανης σιωπής

Παρότι διοικούν τρεις από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, μεταξύ τους μοιάζουν πάρα πολύ διαφορετικοί. Η κοινή τους συνισταμένη έγκειται στο γεγονός ότι και οι τρεις υιοθετούν τον κανόνα της αμήχανης σιωπής που τους κάνει να αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση χωρίς να πουν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό.

Ο κανόνας της αμήχανης σιωπής είναι απλός: Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία δύσκολη ερώτηση, αντί να απαντήσουμε, κάνουμε μία παύση και σκεφτόμαστε καλά για το πώς θέλετε να απαντήσουμε. Δεν είναι σύντομη παύση, αλλά για αρκετά δευτερόλεπτα (10, 20 ή περισσότερα) για να σκεφτούμε προσεκτικά. Αν είμαστε ο αποδέκτες αυτής της σιωπής και περιμένουμε μία απάντηση, μπορεί να φανεί πολύ αμήχανη, αλλά πρέπει να τη διαχειριστούμε, αποκτώντας έτσι εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

>Διάβασε ακόμη: Ο κανόνας των 240 λεπτών που ακολουθούν οι επιτυχημένοι

Στην Apple, ο Cook εφαρμόζει αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια. Ήδη από το 2008, ένα άρθρο του Fortune ανέφερε ότι στις συσκέψεις, ο Cook ήταν "γνωστός για τις μεγάλες, αμήχανες παύσεις του, κατά τις οποίες το μόνο που ακούγεται είναι ο ήχος του να σκίζει το περιτύλιγμα από τις ενεργειακές μπάρες που τρώει συνεχώς". Στην Amazon, ο Bezos χρησιμοποιεί επίσης τον κανόνα της αμήχανης σιωπής, αν και πιο μεθοδικά. Αφιερώνει χρόνο στην αρχή των συσκέψεων, έως και 30 λεπτά για την ακρίβεια, για να διαβάζει σιωπηλά τις αναφορές του προσωπικού του. Η ιδέα είναι ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έχουν χρόνο να διαβάσουν το υπόμνημα, να σκεφτούν, ακόμη και να κρατήσουν σημειώσεις με τις αρχικές τους σκέψεις και ιδέες, απρόσκοπτα.

"Για τους νεοπροσληφθέντες, είναι μία περίεργη αρχική εμπειρία", είπε κάποτε ο Bezos σε μια άλλη συνέντευξη στο Fortune. "Δεν έχουν συνηθίσει να κάθονται ήσυχα σε ένα δωμάτιο και να κάνουν μελέτη με ένα μάτσο στελέχη". Αλλά αυτές οι "ήσυχες εκκινήσεις" εξασφαλίζουν την πλήρη προσοχή των συμμετεχόντων, οι οποίοι μπορεί να μην αφιέρωναν τον χρόνο να σκεφτούν μία τέτοια αναφορά αν τους ανατίθετο ως προετοιμασία. Ο Cook και ο Bezos δεν είναι οι μόνοι που εφαρμόζουν τον κανόνα της αμήχανης σιωπής. Ο Elon Musk χρειάζεται συχνά πέντε έως 15 δευτερόλεπτα για να σκεφτεί προτού δώσει μία απάντηση στις συνεντεύξεις τους. Ο Steve Jobs χρειάστηκε κάποτε σχεδόν 20 δευτερόλεπτα για να απαντήσει σε μία προσωπική επίθεση, δίνοντας μία τέλεια απάντηση.

Ο κανόνας της αμήχανης σιωπής ήταν πάντα σπουδαίος ως εργαλείο συναισθηματικής νοημοσύνης, επειδή μας επιτρέπει να εξισορροπήσουμε σκέψη και συναίσθημα, αντί να αντιδράμε απλώς με βάση το συναίσθημα. Σήμερα, ο κανόνας είναι πιο χρήσιμος από ποτέ, λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει εξελιχθεί ο κόσμος την τελευταία δεκαετία: Πιεζόμαστε όλο και περισσότερο να απαντήσουμε ή να πούμε μία γνώμη, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να δώσουμε μία ψύχραιμη απάντηση που να συμβαδίζει με την ευφυΐα μας, όχι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό.

Γιατί ο κανόνας της αμήχανης σιωπής είναι πιο πολύτιμος από ποτέ

Η κριτική σκέψη απαιτεί βαθιά και προσεκτική εξέταση ενός θέματος, ενδοσκόπηση και αναδρομή στα γεγονότα. Περιλαμβάνει στάθμιση και ανάλυσή τους και προσεκτική επιχειρηματολογία. Το αποτέλεσμα της είναι η δημιουργία διορατικών συνδέσεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εφικτό χωρίς χρόνο. Όταν υιοθετείται ο κανόνας της αμήχανης σιωπής, ο χρόνος που παλαιότερα αναλωνόταν σε ανούσιες απαντήσεις και σε αυτό που νομίζαμε ότι ο άλλος θέλει να ακούσει, αντί εκείνου που πραγματικά πιστεύουμε.

>Διάβασε ακόμη: Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Tim Cook

Με μπόλικη εξάσκηση, ο κανόνας της αμήχανης σιωπής παύει να μοιάζει άβολος. Οι μεγάλες παύσεις μπορεί να δείχνουν παράξενες αρχικά, αλλά στην πορεία γίνονται εμφανή τα πλεονεκτήματά τους, όπως η εξάσκηση της κριτικής μας ικανότητας και η αποτελεσματικότερη κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Προφανώς, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αυτόματα αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης