Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Tim Cook

Ο βασιλιάς της τεχνολογίας και ο μάλλον σημαντικότερος CEO στον πλανήτη δείχνει την πιο ανθρώπινη πλευρά του σε μια τεράστια συνέντευξη στο Esquire.

Ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα βρίσκεται ακριβώς σε 121 ώρες και 40 λεπτά στο επίκεντρο των βλεμμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Σε 121 ώρες και 40 λεπτά, θα ξεκινήσει η επόμενη κεντρική του ομιλία, η πιο πολυαναμενόμενη συνάντηση για τους fans της εταιρείας Apple σε όλο τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα, γιατί είναι το πιο καλά κρυμμένο μυστικό, αλλά θα το κάνει: σε 121 ώρες και 40 λεπτά θα παρουσιάσει ένα νέο iPad Pro μαζί με το πολυαναμενόμενο chip M1, το χαριτωμένο AirTag, μια ενημέρωση στο Apple TV 4K, ένα ανανεωμένο iMac, μια προκλητικά μοβ μεταμφίεση για το iPhone12.

Από τον Jorge Alcalde Απόδοση: Ραφαέλλα Ράλλη/ Φωτογραφία: JuanKr

Σε 121 ώρες και 40 λεπτά, τα λόγια αυτού του απίστευτα ευχάριστου άντρα, που σε κοιτάζει στα μάτια με την ανέγγιχτη περιέργεια ενός μαθητή δημοτικού σχολείου, θα φέρουν επανάσταση στους τρεχούμενους λογαριασμούς εκατομμυρίων παρορμητικών αγοραστών από τη Σαγκάη ως το Salt Lake City, από το Ουλάν Μπατόρ μέχρι τη γειτονιά San Telmo στο Μπουένος Άιρες. Αλλά τώρα είναι εκεί μπροστά σου, σε περιμένει να του κάνεις την πρώτη ερώτηση.

Άψογα φροντισμένα σταχτί μαλλιά σε φόντο μινιμαλιστικής διακόσμησης: αυτή η αναμμένη λάμπα, αυτό το πορτοκαλί δοχείο για ένα κερί (χωρίς κερί), τρία επιλεγμένα βιβλία, ένα μικρό μπονσάι που λειτουργεί ως σημείο φυγής... Είναι η εικόνα που ένας αυλικός ζωγράφος θα είχε επιλέξει για να απεικονίσει έναν αυτοκράτορα του 21ου αιώνα.

> Διάβασε ακόμη: Τι είναι τα NFTs και γιατί αξίζουν εκατομμύρια

Στις σχολές δημοσιογραφίας διδάσκεται να ξεκινάμε τις συνεντεύξεις από την αρχή, αλλά δεν είναι εύκολο να επιλέξεις μία αρχή για τον Tim Cook. Από την παιδική του ηλικία στην αγροτική Αλαμπάμα τη δεκαετία του 1960, ίσως; Από την παιδική του εμμονή με τα μαθηματικά; Από την καριέρα στη βιομηχανική μηχανική στο Auburn; Από την πρώτη του ημέρα ως CEO της Apple και διάδοχος του Steve Jobs, μόλις πριν από δέκα χρόνια; Από τη στιγμή που η διεύθυνση έπρεπε να αντιμετωπίσει τον τρόμο της πανδημίας;

Ας επιλέξουμε μία τυχαία αρχή

Τι κρατά στη μνήμη του ο Tim Cook από την πρώτη του επαφή με την τεχνολογία; Η πρώτη μου μνήμη από την τεχνολογία είναι, όπως αυτή όλων των παιδιών, ένα παιχνίδι. Θυμάμαι την ημέρα που κυκλοφόρησαν εκείνα τα βιντεοπαιχνίδια που μιμούνταν έναν αγώνα πινγκ πονγκ και κρατώ επίσης στη μνήμη μου ένα παλιό Commodore. Πραγματικά με εντυπωσίασε. Ήμουν ήδη στο κολέγιο όταν είδα για πρώτη φορά ένα pc. Αυτά τα δύο γεγονότα –το "προϊστορικό" βιντεοπαιχνίδι και ο πρώτος υπολογιστής πανεπιστημίου– έχουν σημαδέψει τη ζωή μου.

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Tim Cook

Μεγαλώσατε σε ένα ιδιαίτερα τεχνολογικό περιβάλλον; Καθόλου. Μεγάλωσα σε μία αγροτική περιοχή και πήγα σε δημόσιο σχολείο. Το πιο κοντινό πράγμα στην τεχνολογία ήταν μία γραφομηχανή. Δεν είχα ιδέα τότε πόσο σημαντικό θα ήταν για τη ζωή μου να γνωρίζω πώς να χρησιμοποιώ ένα πληκτρολόγιο.

Από αυτό το περιβάλλον, πώς προκύπτει ένας μελλοντικός μηχανικός; Από τότε που ήμουν μικρός, με ενδιέφεραν τα μαθηματικά. Ήμουν ένα από αυτά τα σπάνια παιδιά που απολάμβαναν το μάθημα των μαθηματικών. Και μου άρεσε να κάνω παρέα με τους ανθρώπους. Έτσι, μακροπρόθεσμα ανακάλυψα ότι η βιομηχανική μηχανική ήταν το καλύτερο σενάριο για να εκφράσω τις δύο σπουδαίες μου κλίσεις: τους αριθμούς και την ανθρώπινη επαφή.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από ένα άλλο σημαντικό ξεκίνημα στη ζωή σας: την ανάληψη της ηγεσίας της Apple. Πώς ήταν εκείνη η πρώτη μέρα στο νέο γραφείο ενός από τους CEOs που "παρακολουθούνται" περισσότερο στον πλανήτη; Έχει χαραχτεί στη μνήμη μου. Ήταν μία μέρα με πολύ ανάμεικτα συναισθήματα: αναλαμβάνοντας αυτή τη συναρπαστική ευθύνη, γνωρίζοντας ότι το έκανα επειδή ο Steve δεν είχε την ενέργεια να συνεχίσει να ηγείται. Πάντα πίστευα ότι για όσο διάστημα ήμουν στην Apple, θα έμενε στην εταιρεία, ίσως ως πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατό.

Σας έδωσε συμβουλές για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτήν την πρώτη μέρα; Όταν με κάλεσε για να μου προτείνει να τον διαδεχτώ, μου είπε μια ιστορία της Disney. Μου είπε ότι μετά τον θάνατο του Walt, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα στελέχη της εταιρείας κάθισαν να πάρουν αποφάσεις σκεπτόμενα "τι θα έκανε ο Walt Disney σε αυτήν την περίπτωση;". Ο Steve μου είπε: "Tim, δεν το θέλω αυτό για την Apple. Δεν θέλω να αναρωτιέσαι τι θα έκανα εγώ σε κάθε περίπτωση". Με αυτήν την απλή συμβουλή, αφαίρεσε μεγάλο βάρος από το μυαλό μου. Δεν έχω σταματήσει να σκέφτομαι τούτα τα λόγια αυτά τα δέκα χρόνια.

Ας ορίσουμε τον χρόνο

Στην ηλικία των 50 ετών, ένας άνθρωπος τείνει να γίνει πιο συντηρητικός, λιγότερο ιδεαλιστής. Συμβαίνει το ίδιο πράγμα στις εταιρείες; Apple μόλις έγινε 45 ετών. Νομίζω ότι πολλές εταιρείες κινδυνεύουν να γεράσουν σε αυτήν την ηλικία, είναι αλήθεια. Αλλά εδώ αυτό δεν θα συμβεί. Απλά κοιτάξτε το ταξίδι της εταιρείας και την εμμονή μας με την καινοτομία. Διατηρούμε το πνεύμα της δεκαετίας του ’70 σήμερα και θα το διατηρούμε το 2050. Προσλαμβάνουμε μόνο ανθρώπους που μοιράζονται αυτό το πάθος, να αλλάξουν τον κόσμο με κάθε προϊόν. Αυτό είναι το μυστικό μας.

Δέκα χρόνια αργότερα, συνεχίζετε ακόμη να πηγαίνετε στο γραφείο με την ίδια ενέργεια όπως την πρώτη μέρα; Η ομάδα μου την παρέχει. Είναι προνόμιο να έρχομαι καθημερινά για να εργαστώ μαζί τους και να μάθω. Βασικά, τον τελευταίο χρόνο μάλλον περισσότερο να έρθω σε επαφή μαζί τους ψηφιακά με την εκδοχή της ομάδας σε δύο διαστάσεις, στην άλλη πλευρά της οθόνης.

Επιλέξτε μερικές επιτυχίες και μερικές αποτυχίες σε αυτά τα δέκα χρόνια ως CEO. Είμαι πολύ υπερήφανος για το πώς η εταιρεία έχει προσαρμοστεί σε όλα όσα συνέβησαν αυτή τη δεκαετία. Σκεφτείτε το μέγεθος της καινοτομίας που έχουμε αναπτύξει, την απίστευτη ποικιλία iPhones, τα ολοένα και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά.

Έχετε παρατηρήσει, για παράδειγμα, τι σημαίνει το Face ID; Σήμερα βάζεις το πρόσωπό σου μπροστά από τη συσκευή, έτσι ώστε να σε αναγνωρίζει, και δεν του δίνεις την παραμικρή σημασία, αλλά είναι κάτι σχεδόν σαν θαύμα. Ή το Apple Watch: ποιος θα ονειρευόταν ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς του από το ρολόι του;

Ας δούμε κατάματα τις αποτυχίες και την πανδημία

Και οι αποτυχίες; Κάνω λάθη κάθε μέρα. Αυτή η λίστα θα ήταν ατελείωτη.

Και δεν θέλετε να παραθέσετε μία; Δεν θα είχαμε χρόνο... Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε την πορεία. Το κάνω καθημερινά.

Η τρίτη αρχή της ιστορίας. Ο νέος κόσμος στον οποίο μας έβαλε η πανδημία. Πώς σας επηρέασε προσωπικά; Όσοι από εμάς είμαστε εδώ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είμαστε προνομιούχοι. Συνεχίζουμε υγιείς, δουλεύουμε... Με επηρέασε πολύ να βλέπω με τα μάτια μου όλη την ταλαιπωρία, την απώλεια ζωής, τον πόνο... Να βλέπω ότι υπάρχουν κοινότητες σε μειονεκτική θέση, στις οποίες όλα αυτά προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι σε άλλες. Η καρδιά μου πραγματικά είναι μαζί με όλους αυτούς.

Πώς άλλαξε η Apple με την πανδημία; Από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να κάνει μία εταιρεία σαν αυτή για να βοηθήσει. Τώρα είναι δύσκολο για εμάς να θυμόμαστε, αλλά οι ανάγκες εκείνης της εποχής ήταν πραγματικά βασικές: υπήρχε ανάγκη για ΜΑΠ, προστατευτικές οθόνες... Και είχαμε σχεδιαστές.

ΤΙΜ ΚΟΥΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESQUIRE 2021 2

Παράγουμε ένα μεγάλο μέρος των πόρων μας για την κατασκευή ΜΑΠ και τα εξάγουμε σε όλο τον κόσμο. Και στην Ισπανία επίσης. Αργότερα, συνεργαστήκαμε με την Google για τη δημιουργία εφαρμογών ανίχνευσης και παρακολούθησης της μεταδοτικότητας και τη βελτίωση των διαγνωστικών τεστ.

Όταν όλα αυτά απογίνουν, θα μας λείψει κάτι από τον προ-πανδημικό κόσμο; Έχουμε μάθει να ζούμε με διαφορετικό τρόπο χάρη στην τεχνολογία. Τα μηχανήματα μας βοήθησαν να είμαστε πιο ενωμένοι στην απόσταση, τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί στη διδασκαλία μέσω μιας οθόνης. Η τεχνολογία, όμως, ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Όταν είμαστε κοντά στο τέλος και μπορούμε να αγκαλιαστούμε ξανά, θα είναι μία σπουδαία μέρα.

Τι έχει μάθει ο Tim Cook από τη χειρότερη πανδημία στην πρόσφατη ιστορία; Όλοι μάθαμε ότι αυτός ο τύπος κρίσης δεν επηρεάζει εξίσου τους πάντες, ότι οι πιο μειονεκτούντες είναι πάντα εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο. Πρέπει να οικοδομήσουμε μία πιο ισότιμη κοινωνία με περισσότερη ενσυναίσθηση. Υπάρχουν μερικές θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας που δεν πρέπει να χαθούν. Κοίτα, κάνουμε κάτι τόσο απλό εδώ και δεκαετίες, όπως να αγοράζουμε ένα προϊόν στο διαδίκτυο και να περιμένουμε στο σπίτι κάποιον να μας το φέρει. Δεν ξέρω αν συμβαίνει σε σένα, αλλά από όταν συνέβησαν όλα αυτά, εκτιμώ ακόμη περισσότερο το έργο αυτών των ανθρώπων.

Είστε υπερασπιστής του "ενώπιος ενωπίω" κόσμου. Κουβεντιάζουμε πολύ φιλικά μέσω της οθόνης, αλλά αυτή η συνομιλία θα ήταν πολύ πιο ευχάριστη αν καθόμασταν ο ένας απέναντι από τον άλλον.

Παρ’ όλα αυτά, δημιουργείτε gadgets για να ζούμε σε έναν κόσμο τηλεπαρουσίας. Το Apple Watch, για παράδειγμα. Τώρα μπορείς να κάνεις ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα χωρίς να πας στο γιατρό. Στο παρελθόν, ο γιατρός θα σε άγγιζε, θα σε ψηλαφούσε ή θα μετρούσε τη θερμοκρασία του μετώπου σου με το χέρι του. Δεν είναι πιο ανθρώπινο αυτό; Αυτό που κάνουμε με αυτή τη συσκευή είναι μία αδιανόητη επανάσταση χωρίς προηγούμενο. Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Τώρα μπορείς να παρακολουθήσεις την υγεία της καρδιάς σου με ένα ρολόι που έχεις πάντα μαζί σου.

> Διάβασε ακόμη: Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος είναι σπάνια για τους περισσότερους ανθρώπους. Λίγοι άνθρωποι κάνουν ένα κατά τη διάρκεια της ζωή τους. Τώρα μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις, όχι όμως για να αντικαταστήσεις την επαφή με το γιατρό, αλλά για το αντίθετο: να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου ως ασθενή και να δώσεις στο γιατρό περισσότερα εργαλεία. Αναπτύσσουμε πραγματικά απίστευτα πράγματα στο εργαστήριο προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορώ να σου πω τίποτα, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι έχουμε να "τρέξουμε" εκπληκτικές εφαρμογές υγείας.

Ας παραδεχτούμε τις εμμονές

Μία από τις εμμονές σας από τότε που γίνατε CEO της Apple είναι το απόρρητο. Έχετε πει κιόλας ότι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων κάθε χρήστη πρέπει να αναγνωρίζεται ως "ανθρώπινο δικαίωμα". Ναι. Η ιδιωτικότητα πρέπει να είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε έναν κόσμο στον οποίο αισθάνεσαι μόνιμα ότι παρακολουθείσαι, στον οποίο αισθάνεσαι ότι κάποιος κοιτάζει πάνω από τον ώμο σου για να δει τι ψάχνεις στο διαδίκτυο, εάν πας από τη μία ιστοσελίδα στην άλλη, εντοπίζουν το ιστορικό περιήγησής σου, καταγράφοντας τι ψώνια κάνεις, τι σου αρέσει και τι όχι.

ΤΙΜ ΚΟΥΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESQUIRE 2021 3

Σε έναν κόσμο σαν αυτόν, ο κόσμος αρχίζει να κάνει λιγότερα, να σκέφτεται λιγότερο, να εκφράζεται λιγότερο. Και αυτός δεν είναι ένας κόσμος στον οποίο θέλω να ζήσω. Στην Apple πιστεύουμε ότι τα δεδομένα σου είναι μόνο δικά σου. Εσύ και μόνο εσύ πρέπει να αποφασίζεις τι να κάνεις μαζί τους.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον πλανήτη δεν ενδιαφέρεται για τα δεδομένα μου; Μας ενδιαφέρει να τα αποκτήσουμε. Αναπτύσσουμε συνεχώς λειτουργίες για να το αποδείξουμε. Όπως οι Privacy Nutrition Labels (καρτέλες ανώνυμης περιήγησης που κυκλοφόρησαν με την έκδοση iOS 14.3). Είναι μια λειτουργία που σου επιτρέπει να γνωρίζεις, κάθε φορά που αγοράζεις κάτι στο App Store, τι είδους δεδομένα θα ζητά η κάθε εφαρμογή από εσένα και γιατί τα θέλει.

Εσύ αποφασίζεις εάν θέλεις να προχωρήσεις ή όχι. Με τα νέα λειτουργικά συστήματα έχουμε αναπτύξει επίσης τη δυνατότητα διαφάνειας ανίχνευσης εφαρμογών (App Tracking Transparency), η οποία αναγκάζει τους προγραμματιστές να ζητήσουν την άδειά σου προτού παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σου σε εφαρμογές και ιστότοπους τρίτων για διαφημιστικούς σκοπούς. Κάθε συσκευή, κάθε εφαρμογή που προσφέρεται στο App Store μας πρέπει να πληροί αυτήν την προϋπόθεση του να δίνει στο χρήστη τη δύναμη να αποφασίζει τι να κάνει με τα προσωπικά του δεδομένα.

Μερικοί λένε ότι για λόγους ασφαλείας είναι καλό που ορισμένα από τα δεδομένα μας είναι ανιχνεύσιμα. Το απόρρητο και η ασφάλεια συμβαδίζουν. Χωρίς το ένα δεν υπάρχει το άλλο. Όλα τα δεδομένα που διαχειρίζεσαι με το iPhone σου είναι κρυπτογραφημένα. Η Apple δεν μπορεί να τα αποκρυπτογραφήσει. Έχουμε αφαιρέσει σκόπιμα τους εαυτούς μας από την εξίσωση.

Σήμερα το τηλέφωνό σου περιέχει περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ό,τι το σπίτι σου: ξέρει τι ψάχνεις ανά πάσα στιγμή, γνωρίζει την κατάσταση της υγείας σου, τους τραπεζικούς σου κωδικούς, τις συνομιλίες σου, τις επαφές σου... Δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου να γνωρίζουμε όλα αυτά για σένα.

Αλλά η ιδιωτικότητα είναι ένα είδος συμβολαίου. Ενημερώνω το γιατρό μου για πράγματα σχετικά με το σώμα μου που κανείς άλλος δεν ξέρει. Μπορείς να πάρεις την απόφαση να μοιραστείς ό,τι θέλεις με το γιατρό σου, αλλά δεν θέλεις να το κάνεις με όλους. Και ακόμη λιγότερο με μία εταιρεία που δεν γνωρίζεις.

Και δεν νομίζετε ότι, σε αυτούς τους καιρούς, οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον τόσο για τα δεδομένα τους, για την ιδιωτικότητά τους; Έχουμε αρκετά προβλήματα για να ανησυχούμε τώρα. Σίγουρα, η ιδιωτικότητα είναι μια έννοια σε κρίση. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα σοβαρά προβλήματα που μας επηρεάζουν τώρα να μας παραπλανήσουν από το πόσο σημαντικό είναι να την υπερασπιστούμε. Το κόστος της μη διασφάλισης αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος μπορεί να είναι τρομερό. Θα μας οδηγούσε σε μία κοινωνία στην οποία δεν θα θέλαμε να ζήσουμε καθόλου.

Και η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από κυβερνήσεις, εταιρείες, διαφημιστές, τους γείτονές μας. Οι επιθέσεις στο απόρρητο προέρχονται από παντού. Μερικές φορές από άλλες εταιρείες. Η ψηφιακή διαφήμιση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, για παράδειγμα, αλλά η ψηφιακή διαφήμιση βάσει του προσωπικού σου προφίλ που δεν θέλεις να κοινοποιήσεις δεν είναι καλή ιδέα. Ορισμένες πρακτικές πρέπει να διορθωθούν ως προς αυτό.

Είναι απαραίτητος ένας διεθνής κανονισμός για την προστασία του απορρήτου; Αναμφίβολα. Η Ευρώπη έκανε εξαιρετική δουλειά με τον GDPR (ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων). Ελπίζω ότι όλοι θα δώσουν βάση και θα εφαρμοστεί ένας παγκόσμιος κανονισμός για τη σωστή χρήση των προσωπικών δεδομένων.

Μία ακόμη από τις εμμονές σας στο τιμόνι της Apple είναι ότι η εταιρεία αποτελεί παράδειγμα υπεράσπισης των ίσων ευκαιριών. Γιατί τώρα; Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αυγή μίας νέας εποχής σχετικά με τις διαφορές. Και είναι κάτι που με απασχολεί προσωπικά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Όταν σκέφτομαι την παιδική μου ηλικία και τις αναφορές μου, θυμάμαι ότι τότε υπήρχαν δύο σπουδαία γεγονότα που θα σημάδευαν τη ζωή μας και ότι, φυσικά, δεν ήμουν ακόμη αρκετά μεγάλος για να καταλάβω.

> Διάβασε ακόμη: Τα ρομπότ δεν κλέβουν δουλειές

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60, πραγματοποιήθηκε μία ολόκληρη κοινωνική επανάσταση. Ένα τέτοιο γεγονός ήταν η "Πορεία στην Ουάσιγκτον" με επικεφαλής το μέλος του Κογκρέσου John Lewis και τον Martin Luther King, το 1963. Το άλλο θα ήταν ιδιαίτερα καθοριστικό για την προσωπική μου ζωή: οι "Tαραχές στο Stonewall" στη Νέα Υόρκη (το 1969), το ορόσημο που άλλαξε την πορεία του αγώνα για τα LGTB δικαιώματα. Ήμουν επτά χρόνων. Και πιστεύω ειλικρινά ότι είμαστε τώρα σε μια παρόμοια στιγμή. Η δολοφονία του George Floyd δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον για να βγούμε στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε, και επέτρεψε στον κόσμο να σταματήσει για μία στιγμή και να σκεφτεί σε ποιο βαθμό ο συστημικός ρατσισμός έχει καθιερωθεί στην κοινωνία μας.

To φιτίλι που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ έχει πλέον ανάψει σε όλο τον κόσμο και έχει προειδοποιήσει για ένα πρόβλημα που παραείναι παρόν σε πολλά μέρη. Οι αλλαγές συμβαίνουν όταν δεν τις περιμένεις. Παίρνουν πολύ χρόνο για να ωριμάσουν και ξαφνικά προκύπτει το οριστικό ξέσπασμα. Τώρα είμαστε σε εκείνη τη στιγμή. Και είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι ότι θα ζούμε σε μία πιο ισότιμη κοινωνία, στην οποία όλοι θα αισθανόμαστε περισσότερο υπερήφανοι και αυτό θα μας εμπνέει περισσότερο.

Ας ασπαστούμε τις αλλαγές

Μπορεί η τεχνολογία να είναι ο μηχανισμός αυτής της αλλαγής; Φυσικά. Υπάρχει κάτι που συμβαίνει τώρα, το οποίο δεν συνέβη στη δεκαετία του ’60. Σήμερα όλοι κουβαλάμε μία κάμερα στην τσέπη μας. Πολλά πράγματα που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να καταγραφούν, σήμερα εμφανίζονται μπροστά σε εκατομμύρια μάρτυρες. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία σειρά από βίντεο που να σε κάνει να σκεφτείς ή να αποτρέψεις τον οποιονδήποτε από το να προσποιείται ότι δεν συμβαίνουν αδικίες. Ο διασυνδεδεμένος είναι ένας γρηγορότερος κόσμος, αυτό που συμβαίνει σε μία χώρα αντηχεί αμέσως στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Η τεχνολογία είναι ένα από τα κλειδιά για αυτήν την αλλαγή.

ΤΙΜ ΚΟΥΚ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESQUIRE 2021 4

Βάσει αυτής της ιδέας... Διάβασα κάπου πρόσφατα ότι η ληστεία στο Καπιτώλιο ήταν το πιο καλά καταγεγραμμένο έγκλημα στην ιστορία. Υπάρχουν 15.000 ώρες καταγεγραμμένων εικόνων και βίντεο, υπήρχαν περισσότερα από 1.500 κινητά τηλέφωνα που μετέδιδαν ζωντανά... Πιστεύετε ότι αυτό μας κάνει πραγματικά μία πιο πληροφορημένη, διαφανή και δίκαιη κοινωνία; Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Ένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εμάς είναι να ανοίξουν το δρόμο για τα γεγονότα. Εάν παρακολουθήσεις την επίθεση στο Καπιτώλιο, υπάρχουν τόσο πολλά βίντεο, τόσο πολλά τεκμήρια που είναι αρκετά εύκολο να "συναρμολογήσεις" τι συνέβη και πότε.

Πιστεύω ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούμε υπερπληροφόρηση. Όλοι έχουμε την επιλογή να δούμε τι συνέβη, όλοι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε μία σαφή ιδέα για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Ήταν μία από τις χειρότερες μέρες στην αμερικανική ιστορία. Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης έκαναν πολύ καλή δουλειά, διασφαλίζοντας ότι θα δούμε τα πράγματα όπως συνέβησαν.

Ναι, μερικές φορές μπορεί να αισθάνεσαι ότι λαμβάνετε υπερβολική δόση πληροφοριών για ορισμένα θέματα, αλλά μακροπρόθεσμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν να διαδραματίζουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί σε μία δημοκρατία: να είναι οι θεματοφύλακες αυτού που κάνουν οι πολίτες, τα θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις. Είμαι μεγάλος θαυμαστής των μίντια και του ρόλου που παίζουν στην κοινωνία μας.

> Διάβασε ακόμη: Ποιος είναι ο Vitalik Buterin, ο νεότερος crypto-δισεκατομμυριούχος του κόσμου

Υπό την καθοδήγησή σας, η Apple λάνσαρε μερικές πολύ δημοφιλείς πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είμαι πολύ περήφανος για το έργο που κάνουμε για ίσες ευκαιρίες και δικαιοσύνη. Έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον θάνατο του George Floyd για την προώθηση της φυλετικής ισότητας. Σκεφτόμασταν ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε μια οριστική αλλαγή προς εκείνη την κατεύθυνση και αποφασίσαμε ότι το καλύτερο πράγμα ήταν να δράσουμε στην εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση είναι ένας σπουδαίος μηχανισμός ισότητας. Εάν δεν υπάρχει ποιοτική εκπαίδευση για όλους, αναγκάζεις τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τη ζωή τους από πολύ διαφορετικές θέσεις, με υπερβολικά πολλά πλεονεκτήματα για λίγους μόνο. Έτσι, ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε προγράμματα όπως επενδύσεις σε ιστορικά "μαύρα" πανεπιστήμια με κεφάλαια για εκπαίδευση σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και σε πολλές άλλες βασικές τεχνολογίες για το μέλλον.

Έχουμε λανσάρει ένα σχολείο προγραμματιστών για να ενθαρρύνουμε την κατάρτιση προγραμματιστών για άτομα από ομάδες που υποεκπροσωπούνται. Έχουμε επίσης προγράμματα για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Όλα αυτά για τους πολίτες των ΗΠΑ; Όχι, δραστηριοποιούμαστε σε άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, έχουμε μία ακαδημία προγραμματιστών στην Ιταλία. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η εκπαίδευση είναι ο κύριος μηχανισμός της ισότητας. Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για μία σειρά δικτύων στα οποία γυναίκες, μαύροι ή με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και μέλη της LGTB κοινότητας θα έχουν ίση πρόσβαση... Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποιες οργανώσεις κάνουν καλή δουλειά και τους παρέχουμε στήριξη.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο κοστίζει τελικά το ίντερνετ;

Αναφέρατε πολλές φορές την Ευρώπη. Μας επισκέπτεστε συχνά; Προφανώς όχι τον περασμένο χρόνο, δυστυχώς, αλλά πριν από την πανδημία συνήθιζα να ταξιδεύω εκεί τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο.

Ας τα πούμε για την τεχνολογία

Πώς βλέπετε τη γηραιά ήπειρο, με τα τρέχοντα προβλήματά της (Brexit, εξτρεμισμός, κρίση) από τις ΗΠΑ; Η Ευρώπη είναι τόσο ενδιαφέρουσα... Η ιδέα ότι κάθε χώρα διατηρεί τον δικό της πολιτισμό, τη γλώσσα της, τη σπουδαία ποικιλομορφία της. Υπάρχει κάτι ουσιαστικό στην Ευρώπη, από το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να μάθει: πώς μία συλλογή χωρών με τόσο διαφορετικές παραδόσεις, πολιτισμούς, έθιμα και πολιτικές ιδέες μπορεί να γίνει συνεκτική. Υπάρχουν πολλά να μάθουμε από αυτό.

Έχει κάτι να διδάξει η Ευρώπη στον αγώνα για την τεχνολογία; Ξέρεις; Όταν επισκέπτομαι την Ευρώπη, υπάρχουν στιγμές που βλέπω πρωτοβουλίες στο περιβάλλον της βιομηχανίας εφαρμογών που με συγκινούν. Η Apple διατηρεί περίπου 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ήπειρο. Οι περισσότερες από αυτές είναι αφιερωμένες στη βιομηχανία των εφαρμογών και κάθε μέρα συναντώ κάποιο ευρωπαϊκό παράδειγμα από ιδέες που πραγματικά μεταμορφώνουν την επιχείρηση.

Κάποιο συγκεκριμένα; Μπορώ να αναφέρω ένα γερμανικό έργο που ονομάζεται Endel και που στοχεύει να φέρει την εμπειρία ενσυνειδητότητας σε συσκευές όπως το Apple Watch. Έχουν δημιουργήσει μοναδικά ηχητικά τοπία βάσει νευρολογικών εικόνων για να σε βοηθήσουν να διαλογιστείς. Πραγματικά συναντώ τέτοιες μοναδικές προτάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω την επιτυχία αυτών των επιχειρηματιών εκεί.

Ας μιλήσουμε πιο χαλαρά

Μας έχει μείνει λίγος χρόνος. Υποσχεθήκαμε να σας αφήσουμε να επιστρέψετε στο δύσκολο έργο της προετοιμασίας της παρουσίασης σε μόλις 120 ώρες και θα πρέπει να βρείτε λίγο χώρο για ένα δύσκολο φωτογραφικό session για το Esquire. Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια σειρά από γρήγορες ερωτήσεις. Προχώρα.

Ποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε περισσότερο; Σίγουρα το e-mail, Apple Mail. Στην εταιρεία επικοινωνούμε πολύ μέσω e-mail και λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα από τους καταναλωτές. Χρησιμοποιώ το email περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο τηλέφωνο ή το iPad μου.

Η τελευταία μουσική που ακούσατε; Η τελευταία; Όπως ερχόμουν σε αυτή τη συνέντευξη, άκουγα Ludovico Einaudi. Είναι ένας Ιταλός πιανίστας που λατρεύω.

Ένα βιβλίο που διαβάζετε; Το The Hardest Job in the World: The American Presidency.

Η αγαπημένη σας προπόνηση στο γυμναστήριο; Προπόνηση ενδυνάμωσης. Κάνω τέσσερις φορές την εβδομάδα.

> Διάβασε ακόμη: H βιομηχανία της αιώνιας ζωής

Ένα μέρος στον κόσμο που θα επιλέγατε για να ξεφύγετε; Ισπανία.

Κάποιος που θα θέλατε να αγκαλιάσετε όταν περάσει η πανδημία; Τον ανιψιό μου.

Η τελευταία φορά που κλάψατε; Η τελευταία φορά που έκλαψα; Πιθανότατα όταν συνειδητοποίησα ότι αυτή η πανδημία θα ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι αρχικά σκεφτήκαμε όλοι. Στην αρχή νόμιζα ότι αυτό θα έπαιρνε εβδομάδες, αλλά μία ημέρα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν, δυστυχώς, τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.