Πόσα χρήματα τελικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;

Οι απαντήσεις που έδωσαν 8.000 άτομα από 33 χώρες θα σε προβληματίσουν.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 12 Δεκεμβρίου 2022

Τα χρήματα και η ευτυχία, παρότι τα πρώτα δεν μπορούν να εγγυηθούν τη δεύτερη, συνδέονται, τουλάχιστον στο μυαλό πολλών ανθρώπων, ίσως και του δικού σου, ίσως και του δικού μου. Έχεις αναρωτηθεί, όμως, με πόσα, ακριβώς ή στο περίπου, θα ήσουν εσύ ευτυχισμένος; Με πόσα φράγκα θα μπορούσες να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι; Θα ήσουν ok με έναν παχυλό μισθό, που θα σου επέτρεπε να καλύπτεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου ενώ θα συνέχιζες να δουλεύεις και να είσαι χρήσιμος στους άλλους ή θα ήθελες να έχεις δισεκατομμύρια;

Ένα ερώτημα ανθρωπολογικό

Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, και ανθρωπολογικό. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετικό το ποσό των χρημάτων που "φέρνει" την ευτυχία ανάμεσα στους κατοίκους χωρών με διαφορετική κουλτούρα. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν τα συμπεράσματα μιας έρευνας που υπογράφουν ο Paul Brain και η Renata Bongiorno, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Πόσα χρήματα τελικά χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;iStock

Οι απαντήσεις που θα σε προβληματίσουν

Στη συγκεκριμένη μελέτη πήραν μέρος περίπου 8.000 άτομα από 33 χώρες, σε 6 ηπείρους. Τους δόθηκαν εναλλακτικές, από περίπου 10.000 Ευρώ έως περίπου 100 δισεκατομμύρια Ευρώ.

> Διάβασε ακόμα: H Jennifer Aniston έχει βρει το 'κλειδί' της ευτυχίας

Το 86% όλων των συμμετεχόντων, απ' όλες τις χώρες, επέλεξαν περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ. Κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι τo 32% των Αμερικανών και το 39% των Ινδονήσιων χτύπησαν τα 100 δισεκατομμύρια Ευρώ, κάτι που έκανε, όμως, μόνο το 8% των Ρώσων και των Κινέζων. 

Δεν παίζει ρόλο, όμως, μόνο η χώρα προέλευσης στην απληστία. Οι πιο νέοι σε ηλικία, οι κάτοικοι πόλεων και όσοι μένουν σε χώρες που υπάρχει μεγάλη αποδοχή των ανισοτήτων και πριμοδοτούνται οι πολιτικές που οδηγούν στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν τα 100 δισεκατομμύρια Ευρώ.

> Διάβασε ακόμα: Πόσο κοστίζει η ευτυχία (σε χρήμα), σύμφωνα με την επιστήμη

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτή η επιλογή δεν δηλώνει πάντα απληστία, μιας και κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν τον πλούτο τους για κοινωφελείς σκοπούς, αν και κάποιοι άλλοι θα τα έτρωγαν μόνοι τους ή με τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Σειρά σου, λοιπόν, να απαντήσεις στο καίριο ερώτημα: Πόσα θες για να είσαι ευτυχισμένος;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.

H Billie Eilish λεέι ότι θα έπρεπε να έχει διδακτορικό στον αυνανισμό

"Βασικά μιλάω για το σεξ κάθε φορά που έχω την ευκαιρία".

H Ferrari αλλάζει όνομα

Ύστερα από συμφωνία εκατομμυρίων με τεχνολογικό κολοσσό.

Γραφει TopGear

Είδαμε την πρώτη τηλεόραση MicroLED που κατέφθασε στην Ελλάδα

Οι νέες τηλεοράσεις και soundbars της Samsung είναι πραγματικά πρωτοποριακές και εντός θα βρεις όλες τις πληροφορίες.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η νέα δίαιτα του Orlando Bloom περιλαμβάνει (και) δηλητήριο βατράχου

Ο δημοφιλής ηθοποιός μόλις αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για το Orlando Bloom: To the Edge έκανε ακραία πράγματα - και όχι μόνο στη διατροφή του.

Γραφει Γιαννης Σπανος