Δύο ερωτήσεις αρκούν για να σε προσλάβει ο Jeff Bezos

Τουλάχιστον έτσι αποδεικνύεται από το περιστατικό που διαβάζεις εντός.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 11 Ιανουαρίου 2023

Ο Jeff Bezos, που αύριο 12 Ιανουαρίου κλείνει 59 χρόνια ζωής, είναι δίχως αμφιβολία ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο και είναι λογικό να πιστεύει κανείς πως δύσκολα εντυπωσιάζεται. Παρόλα αυτά, μία συνέντευξη για δουλειά με τον Mr. Amazon είναι πολύ πιο απλή απ' ό,τι νομίζαμε, τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται από ένα περιστατικό που χρονολογείται στο μακρινό 2002. Τότε, ο ίδιος ο Bezos που ασχολούνταν με το HR, πήρε συνέντευξη από μία υποψήφια υπάλληλο στην Amazon κάνοντάς της μόνο δύο ερωτήσεις. Στη συνέχεια την προσέλαβε επί τόπου.

Η Ann Hiatt αποκάλυψε στην εκπομπή του CNBC, CNBC Make It ότι πέρασε από συνέντευξη για μια θέση στην Amazon, και όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσο τρομοκρατημένη ένιωσε όταν ήρθε αντιμέτωπη με τον διευθύνοντα σύμβουλο ως μέρος της διαδικασίας. 

Δύο απλές ερωτήσεις έκαναν τη διαφορά

Η Hiatt, η οποία ενδιαφερόταν για τη θέση της Junior Assistant, μίλησε για την εμπειρία της, αφού αποχώρησε από την Amazon μερικά χρόνια μετά. Είπε ότι ο Bezos ξεκίνησε ρωτώντας την ένα απλό brain teaser που ξεκινούσε με το να λέει: "Θα κάνω τα μαθηματικά. Θέλω να υπολογίσεις τον αριθμό των παραθυρόφυλλων στην πόλη του Σιάτλ", είπε.

Αυτό ανάγκασε τη Hiatt να σκεφτεί σοβαρά για να βρει κάτι που να μοιάζει με απάντηση. Τελικά αποκρίθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να συνυπολογιστεί ο πληθυσμός της πόλης μαζί με έναν νέο αριθμό που θα προέκυπτε από το αν οι κάτοικοι είχαν σπίτι, μεταφορικό μέσο, γραφείο κ.ο.κ.

"Έτσι πρότεινα να βασίσουμε την εκτίμηση στους μέσους όρους αυτών", εξήγησε. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Bezos και οι δυο τους εξέτασαν κάθε πιθανό σενάριο ώστε να μην παραληφθεί από το τελικό αποτέλεσμα κάθε εξαίρεση που θα μπορούσε να το αλλοιώσει. 

Η δεύτερη ερώτηση που της έκανε ήταν πολύ πιο απλή. "Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;" ρώτησε. Η Hiatt ανέφερε ότι ήθελε να εργαστεί στην Amazon επειδή, κατά τη γνώμη της, η εταιρεία αποτελούνταν από φιλόδοξους, παθιασμένους ανθρώπους από τους οποίους επιθυμούσε να μάθει και να παραδειγματιστεί.

Τα παραπάνω αποδείχθηκαν αρκετά για να σφραγίσουν τη συμφωνία, καθώς ο Bezos την προσέλαβε επί τόπου. Αναλογιζόμενη ξανά τη διαδικασία της συνέντευξης, η Hiatt κατέληξε: "Μετρούσε τις δυνατότητές μου κάνοντας ερωτήσεις που θα διερευνούσαν αν είχα την τόλμη, το θάρρος και το κίνητρο να τρέξω με τους ρυθμούς του".

 

το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι πιο εντυπωσιακές κουζίνες διασήμων στον κόσμο

Η Liv Tyler, ο Michael Kors αλλά και η Cara Delevingne έχουν τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες στον πλανήτη.

Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο

Το χρονικό μια επιχείρησης που ήταν σύμβολο για την ελληνική βιομηχανία.

Γραφει TopGear

Τίνος είναι το χασμουρητό;

Από πού προέρχεται το χασμουρητό, σε τι χρησιμεύει και γιατί το μεταδίδουμε στους άλλους;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

72 ώρες στην Πορτογαλία

Μια χώρα λουσμένη στο φως, με χιλιάδες κρυμμένα μυστικά που περιμένουν τον κάθε ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει. Μια χώρα που εντυπωσιάζει με την κουλτούρα, την ιστορία, το φαγητό, μα πάνω απ’ όλα με τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πλωτή Chevrolet Corvette, έγινε κι αυτό

Η JetCar δημιούργησε μια υπερπολυτελή πλωτή Corvette που ξεχωρίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος