Τρικς για να μην ξεμένεις από λεφτά από την αρχή του μήνα

Υπάρχουν τρόποι για να διαχειρίζεσαι πιο αποδοτικά τα χρήματά σου, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας.

Στο σημερινό διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο, κάνει την εμφάνισή της μια μοναδική προσέγγιση, η οποία εμβαθύνει στη συναρπαστική σχέση μεταξύ ψυχολογίας και διαχείρισης χρημάτων. Πρόκειται για μια αποκάλυψη που είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει τα οικονομικά σου και τα λεφτά που αποταμιεύεις.

Ο συσχετισμός της ψυχοθεραπείας και της οικονομικής διαχείρισης αποτελεί ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, καθώς ρίχνει φως στις εσωτερικές λειτουργίες που διέπουν τις οικονομικές μας επιλογές. Αυτές οι συχνά βαθιά ριζωμένες, φαινομενικά αυτόματες συμπεριφορές μπορούν να αποτελέσουν είτε ευλογία, είτε ολέθριο πλήγμα για τη ζωή και τα οικονομικά σου.

Υγιέστερες οικονομικές συνήθειες

Σύμφωνα με τον Ryan Sultan, καθηγητή κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, "τεχνικές, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αναδιαμόρφωση της οικονομικής νοοτροπίας και να καλλιεργήσουν υγιέστερες οικονομικές συνήθειες".

Ο Brad Klontz, οικονομικός και ψυχολόγος, αποκάλυψε στο ιταλικό Esquire επτά στρατηγικά βήματα για να αξιοποιούμε τη δύναμη της οικονομικής ψυχολογίας και να εκπληρώνουμε προς τους στόχους σας.

Τα μυστικά τρικ για την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου

> Βήμα 1: Ξεκίνα προσδιορίζοντας τρεις συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους.

> Βήμα 2: Βεβαιώσου ότι ο κάθε στόχος είναι συναρπαστικός για εσένα. Αν δεν είναι, πρέπει να τον αλλάξεις, γιατί χρειάζεται να είσαι παθιασμένος για να τa καταφέρεις.

> Βήμα 3: Δώσε ταυτότητα στον στόχο σου, δώσε του όνομα. Δοκίμασε κάτι συναρπαστικό και όχι βαρετό. Για παράδειγμα, αντί για "ταμείο διακοπών", μπορείς να το πεις "περιπέτεια σαφάρι".

> Βήμα 4: Όρισε σαφείς προθεσμίες. Δώσε ημερομηνία και συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να φτάσεις τον στόχο σου.

> Βήμα 5: Οραματίσου τον στόχο σου. Δημιούργησε κάποιο project με εικόνες και λέξεις, που θα σε βοηθήσει να τον οπτικοποιήσεις. 

> Βήμα 6: Δημιούργησε ξεχωριστούς λογαριασμούς (ή υπο-λογαριασμούς) για τις οικονομίες σου και οργάνωσε τις αποταμιεύσεις σου.

> Βήμα 7: Αυτοματοποίησε τις οικονομικές σου μεταφορές και χρησιμοποίησε έναν λογαριασμό με μικρότερα ποσά για τα καθημερινά σου έξοδα.

Να θυμάσαι ότι η ψυχολογία είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις τις οικονομικές σου δυνατότητες. Πρόκειται για ένα ταξίδι που οδηγεί όχι μόνο στη χρηματική ευημερία αλλά και σε μια βαθύτερη κατανόηση του δικού σου οικονομικού ψυχισμού.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας