Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue Blazer

Ένα φλογερό ποτό, ιδανικό για τις πιο κρύες ημέρες. Αρκεί να έχεις και έναν πυροσβεστήρα κάπου κοντά.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2022

Ok, μπορεί οι εποχές του flair bartending να ανήκουν (μάλλον) στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο ελάχιστα ποτά προκαλούν τόσο μεγάλη εντύπωση όσο το Blue Blazer. Είναι από εκείνα τα cocktails που εκτός από τα υπόλοιπα συστατικά διαθέτουν το wow factor που δουλεύει κάθε, μα κάθε, φορά. Κι ας λες μετά φιγουρατζή τον όποιο bartender. Άλλοι πάλι, όπως ο David Wondrich του Esquire, το θεωρούν ακόμη και επικίνδυνο.

Η ιστορία

Όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου το όνομα του Jerry Thomas. Ο Αμερικανός pioneer του ποτού ήταν ιδιοκτήτης και bartender σε διάφορα saloons στη Νέα Υόρκη κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ αποτέλεσε τον πρώτο που έγραψε βιβλίο για ποτά και cocktail στις ΗΠΑ - το Bar-Tender's Guide (που θα το βρεις επίσης και με τον τίτλο How to Mix Drinks ή The Bon-Vivant's Companion). Σε αυτό συγκέντρωνε συνταγές από τις πρώιμες ημέρες της κουλτούρας των cocktails.

Κατά τη διάρκεια του περιβόητου Gold Rush, πήγε και αυτός στην Καλιφόρνια για να ψάξει για χρυσό, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει την τέχνη του.

Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue BlazerΓια την ακρίβεια συνέχιζε να πειραματίζεται με τα ποτέ καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Το 1862 λοιπόν, στο gambling saloon El Dorado του Σαν Φρανσίσκο (ναι, σαν αυτά που βλέπεις στα γουέστερν - δεν υπήρχαν ακριβώς μπαρ τότε), ο Jerry Thomas έβαλε φωτιά στο ουίσκι που πηγαινοέφερνε ανάμεσα σε δύο μεταλλικά κύπελλα, δημιουργώντας μία τοξοτή φλόγα. Όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό, κάνοντας λόγο για ένα "ποτό από άλλο κόσμο".

Το Blue Blazer δεν άργησε να γίνει το signature drink του Thomas και να αναπτύσσονται διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από αυτό, όπως ας πούμε πως ο δημιουργός του το έφτιαχνε μόνο τις ημέρες που η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από τους 10°C.

Η συνταγή

Σε περίπτωση που έχεις διάθεση να πειραματιστείς με το Blue Blazer καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα. Αρχικά, η ασφάλεια. Δεδομένου πως θα πρέπει να βάλεις φωτιά στο ποτό και να τη "μεταφέρεις" μεταξύ δύο διαφορετικών ποτηριών, φρόντισε να το κάνεις σε ένα περιβάλλον που δε θα υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς. Έπειτα, χρειάζεσαι οπωσδήποτε δύο μεταλλικά κύπελλα με χερούλι - το μπρίκι δε θα βοηθήσει αρκετά.

Υλικά (για 2 ποτά)

  • 4 μεζούρες σκωτσέζικο ουίσκι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη Demerara
  • 150 ml βρασμένο νερό
  • 2 φλούδες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζεις την περιοχή που θα φτιάξεις το cocktail από οτιδήποτε εύφλεκτο και απλώνεις στο τραπέζι δύο βρεγμένες πετσέτες για κάθε ενδεχόμενο (είπαμε, safety first).
  2. Βάζεις βραστό νερό στα δύο μεταλλικά κύπελλα. Τα αδειάζεις.
  3. Ρίχνεις το ουίσκι, τη ζάχαρη και το υπόλοιπο βρασμένο νερό σε ένα από τα κύπελλα. 
  4. Ανάβεις προσεκτικά φωτιά με ένα σπίρτο.
  5. Μεταφέρεις το ποτό από το ένα δοχείο στο άλλο, πάρα πολύ προσεκτικά, για περίπου 5 φορές.
  6. Σβήνεις τη φλόγα σκεπάζοντας με τον πάτο του ενός κυπέλλου, αυτό στο οποίο καταλήγει τελικά το "υγρό πυρ".
  7. Μοιράζεις ομοιόμορφα το ποτό σε δύο ποτήρια (ιδανικά snifter glass) και γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.

Αν έχεις απορίες, τσέκαρε το παρακάτω βίντεο της Diageo:

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.