Το πιο νόστιμο Bloody Mary

Μία από τις καλύτερες συνταγές που υπάρχουν εκεί έξω για το απόλυτο ποτό του brunch.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιουνίου 2019

Αν υπάρχει ένα ποτό που είναι συνδεδεμένο με το brunch, τότε αυτό είναι σίγουρα το Bloody Mary. Το cocktail με το βαθύ κόκκινο χρώμα φτιάχτηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας τους 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού "Harry's New York Bar", από τον bartender Fernand Petiot (που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα). Όσον αφορά το όνομα του ποτού, αυτό προέρχεται από μια κοπέλα που δούλευε στο μπαρ "Bucket of Blood" και φυσικά ονομάζονταν Mary.

Η πρώτη συνταγή του Bloody Mary περιελάμβανε μόνο βότκα και χυμό ντομάτας, ισόποσα μοιρασμένα, για να προστεθούν στην πορεία των ετών και τα υπόλοιπα υλικά (tabasco, σάλτσα Worcestershire κ.α.) και να καταλήξει στη σημερινή του μορφή. Για πολλούς θεωρείται ένα ιδανικό ποτό πριν το φαγητό, για άλλους ένα περίεργο υβρίδιο σούπας ντομάτας και αλκοόλ.

Αν όμως νιώθεις έτοιμος για ακόμη περισσότερες περιπέτειες, μπορείς να το κάνεις λίγο πιο spicy, με έναν μικρό πειραματισμό. Υλικά όπως η Sriracha σως ή κάποια άλλη καυτερή σάλτσα μπορούν να προσδώσουν μια διαφορετική γεύση και να απογειώσουν το cocktail σου, ακόμη κι αν το κάνουν λίγο πιο πικάντικο. Μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση άλλωστε αναλόγως των γούστων σου. Άλλωστε, ειδικά αν είσαι πρωτάρης στο εν λόγω ρόφημα, μπορείς να ξεκινήσεις από το κλασικό Bloody Mary και μετά να προχωρήσεις στα πιο "βαριά". Ορίστε λοιπόν η κατάλληλη συνταγή για να το πετύχεις αυτό.

Υλικά

  • 50ml βότκα
  • 100ml χυμός ντομάτας
  • 20ml φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 5ml Worcestershire σως
  • 2 σταγόνες Tabasco
  • Ηorseradish (χρένο αν το προτιμάς στα ελληνικά)
  • Χυμός από ένα lime
  • Xυμός από μισό λεμόνι
  • Σέλερι και σπόροι από σέλερι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζεις στο μπλέντερ το horseradish, τη σως Worcestershire, τους σπόρους σέλερι και τον χυμό τομάτας και φτιάχνεις έν μίγμα. Φρόντισε να είναι όσο πιο ομαλό γίνεται. Προσθέτεις σε εαυτό τους χυμούς από λεμόνι και lime, το αλάτι και το πιπέρι. Προσαρμόζεις τα δυο τελευταία αναλόγως των προτιμήσεών σου. Βάζεις το μίγμα στο σέικερ, μαζί με τη βότκα και ανακατεύεις. Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο και προσθέτεις το tabasco και σέλερι για το γαρνίρισμα.

Και κάποια έξτρα tips:

- Από χημικής πλευράς το Bloody Mary θεωρείται εξαιρετικά ασταθές, γι αυτό και η ποιότητά του φθίνει με το πέρασμα της ώρας. Είναι ποτό που πίνεται σχετικά γρήγορα.

- Βάλε αρκετό πάγο. Για να μην αλλοιωθεί γρήγορα η γεύση του φρόντισε να είναι καθαρός (από νερό χωρίς χλώριο).

- Σε καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις έτοιμο μίγμα για Bloody Mary, από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όσο περισσότερα φρέσκα συστατικά προσθέσεις τόσο πιο καλή θα είναι η γεύση και το άρωμα του ποτού σου.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Tο ιδανικό Highball για κάθε εποχή

Μία από τις απλούστερες απολαύσεις και πώς θα την έχεις στο ποτήρι σου σε λιγότερα από 5 λεπτά.

Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Το cocktail που σε βάζει αμέσως σε mood τροπικού νησιού.