5 θρυλικά cocktails που δημιουργήθηκαν σε ξενοδοχεία
Η ιστορία για κάθε κάθε ένα από αυτά.
Κάποιοι θα τα πουν παλιομοδίτικα, ίσως και τα περισσότερα να είναι, αλλά τα μπαρ των ξενοδοχείων αποπνέουν μια αναμφισβήτητη γοητεία, ενώ είναι μια σίγουρη λύση για να πιεις (αρκετά) μετά από κοπιαστική ημέρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού, χωρίς να ανησυχείς μετά πώς θα γυρίσεις μέχρι το κρεβάτι σου. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι που πλέον μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη στεγάζονται σε κάποια ιστορικά και πολυτελή καταλύματα. Εκτός από αυτά, στα μπαρ των ξενοδοχείων του μάταιου τούτου κόσμου έχουν γεννηθεί και αρκετά από τα επικότερα cocktails όλων των εποχών. Όπως τα παρακάτω.
Το Martini στο Knickerbocker της Νέας Υόρκης
Ένα από τα σπουδαιότερα cocktails όλων των εποχών δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοφτιαχτεί σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του πλανήτη. Για πρώτη φορά λοιπόν, το dry martini σερβιρίστηκε στο lounge του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου της Times Square από τον bartender Martini di Arma di Taggia για τον (συχνό πελάτη) John D. Rockefeller, πίσω στο 1912.
Η συνταγή του Knickerbocker Martini
Υλικά: 2 μεζούρες gin, 3/4 μεζούρας dry βερμούτ, 1/4 μεζούρας γλυκό βερμούτ, 2 σταγόνες citrus bitters, 2 σταγόνες bitters πορτοκαλιού.
Εκτέλεση: Ανακατεύεις τα υλικά με πάγο σε mixing glass για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου Nick and Nora.
Η Mimosa στο Ritz του Παρισιού
To 1925 ο χυμός πορτοκαλιού αναμίχθηκε για πρώτη φορά με την σαμπάνια, από τον bartender Frank Meier στο εμβληματικό παριζιάνικο ξενοδοχείο. Υπάρχει βέβαια και μια φήμη που υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο cocktail πρωτοφτιάχτηκε από τον Alfred Hitchcock στο Σαν Φρανσίσκο το 1940, αλλά μάλλον θα προτιμήσουμε την πρώτη εκδοχή.
Η συνταγή της Mimoza του Ritz
Υλικά: 3 μεζούρες σαμπάνιες, 3 μεζούρες χυμός πορτοκαλιού.
Εκτέλεση: Σε ένα παγωμένο ποτήρι σαμπάνιας ρίχνεις τη μισή ποσότητας της σαμπάνιας. Μετά προσθέτεις τον χυμό και έπειτα την υπόλοιπη σαμπάνια. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού.
Το Bloody Mary στο St. Regis της Νέας Υόρκης
Πολύ πριν γίνει το συνοδευτικό των αυγών σου σε κάθε κυριακάτικο brunch, το Bloody Mary είχε εφευρεθεί στο King Cole Bar του ξενοδοχείου St. Regis, στο Μεγάλο Μήλο. Το έτος ήταν 1934 και ο Fernand Petiot bartender τελειοποίησε το πάντρεμα της βότκας με το τοματόζουμο. Fun fact: η πρώτη του ονομασία ήταν Red Snapper.
Η συνταγή για το Bloody Mary του St. Regis
Υλικά: 1 μεζούρα βότκα, 2 μεζούρες χυμός ντομάτας, 1/5 μεζούρας φρέσκος χυμός λεμονιού, 5ml Worcestershire σως, 2 σταγόνες Tabasco, Ηorseradish (χρένο αν το προτιμάς στα ελληνικά), χυμός από ένα lime, σέλερι και σπόροι από σέλερι, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Στο μπλέντερ μπαίνουν το horseradish, η σως Worcestershire, οι σπόροι σέλερι και ο χυμός τομάτας και φτιάχνεις ένα μίγμα, όσο πιο ομαλό γίνεται. Προσθέτεις σε αυτό τους χυμούς από λεμόνι και lime, το αλάτι και το πιπέρι. Προσαρμόζεις τα δυο τελευταία αναλόγως των προτιμήσεών σου. Βάζεις το μίγμα στο σέικερ, μαζί με τη βότκα και ανακατεύεις. Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο και προσθέτεις το tabasco και σέλερι για το γαρνίρισμα.
Το Sazerac στο Roosevelt της Νέα Ορλεάνης
Οι ρίζες του μπορεί να βρίσκονται πίσω στο 1834 και το φαρμακείο του Antoine Peychaud, αλλά η συνταγή του τελειοποιήθηκε λίγα τετράγωνα πιο κάτω, στο ξενοδοχείο Roosevelt, σχεδόν έναν αιώνα αργότερα (συγκεκριμένα, το 1949).
Η συνταγή για το Sazerac του Roosevelt
Υλικά: 2 1/2 μεζούρες rye ουίσκι, 2 σταγόνες Peychaud's bitters, 1 σταγόνα Angostura Bitters, 1 κύβος ζάχαρης, αψέντι.
Εκτέλεση: Σε ποτήρι old-fashioned (και όχι σε mixing glass) ανακατεύεις τον κύβο ζάχαρης με λίγες σταγόνες νερό. Βάζεις μερικά μικρά κομμάτια πάγου και προσθέτεις το rye ουίσκι και τα bitters. Ανακατεύεις καλά και σουρώνεις σε ένα άλλο, παγωμένο, ποτήρι old-fashioned, το οποίο έχεις περιχύσει με κάποιες σταγόνες αψέντι, σχεδόν σε όλο το εσωτερικό του. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.
To Singapore Sling στο Raffles της Σιγκαπούρης
Το Raffles Hotel στην πόλη-κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887 και πλέον ετοιμάζεται για το δυναμικό comeback του (λόγω ανακαίνισης) στα μέσα του 2019. Εκεί, και συγκεκριμένα στο Long Bar εφευρέθηκε το 1915 από τον Ngiam Tong Boon το φρουτώδες cocktail, πριν κάνει τον γύρο του πλανήτη.
Η συνταγή για το Singapore Sling του Raffles
Υλικά: 1 μεζούρα gin, 1/2 μεζούρα cherry brandy, 1/4 μεζούρας triple sec, 1/4 μεζούρας λικέρ Bénédictine, 4 μεζούρες χυμός ανανά, 1/2 μεζούρα χυμός lime, 1/4 μεζούρας γρεναδίνη, 1 σταγόνα Angostura bitters, σόδα.
Εκτέλεση: Όλα τα υλικά ανακατεύονται στο σέικερ μαζί με πάγο (εκτός της σόδας). Σουρώνεις σε highball ποτήρι, συμπληρώνεις με σόδα και γαρνίρεις με κομμάτι ανανά και ένα κερασάκι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Cocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα σωστά κρασιά για τη Σαρακοστή
Σαρακοστή με οινικές πινελιές, αλλά και ποιοτικά αποστάγματα.
Όλα όσα χρειάζεσαι για να γιορτάσεις την St. Patrick's Day
Και μάλιστα δίχως να είσαι Ιρλανδός.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα πάντα για το Riesling
Ένα πλήρες guide για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες του κόσμου, με αφορμή τη σημερινή International Riesling Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςVamma, ένα διαφορετικό ελληνικό βερμούτ
Έντονος χαρακτήρας, πικρά και γλυκά στοιχεία, άνθη, οξύτητες και μεγάλη πολυπλοκότητα, σε ένα ξεχωριστό ποτό.
Γραφει Μπαμπης Δουκας