Τα 5 κλασικότερα cocktails με βότκα που υπάρχουν

Οι συνταγές για κάποια εκ των πιο κλασικών ποτών, με αφορμή τη σημερινή Vodka Day.

Όπως έχεις διαβάσει και στο παρελθόν, η βότκα έχει αρκετά οφέλη για σένα. Ένα από τα προτερήματά της ωστόσο είναι ότι μπορεί να αναμιχθεί με -κυριολεκτικά- τα πάντα. Από ένα κλασικό ποτό δύο υλικών και πάγου μέχρι το πιο πολυσύνθετο cocktail.

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις κλασικότερες συνταγές για cocktail με βότκα, σε περίπτωση που μέχρι τώρα δε γνώριζες πώς φτιάχνονται.

Bloody Mary

Τα 5 κλασικότερα cocktails με βότκα που υπάρχουν

Το cocktail με το βαθύ κόκκινο χρώμα φτιάχτηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας τους 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού Harry's New York Bar, από τον bartender Fernand Petiot (που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα). Όσον αφορά το όνομα του ποτού, αυτό προέρχεται από μια κοπέλα που δούλευε στο μπαρ "Bucket of Blood" και φυσικά ονομάζονταν Mary. Η πρώτη συνταγή του Bloody Mary περιελάμβανε μόνο βότκα και χυμό ντομάτας, ισόποσα μοιρασμένα, για να προστεθούν στην πορεία των ετών και τα υπόλοιπα υλικά (tabasco, σάλτσα Worcestershire κ.α.) και να καταλήξει στη σημερινή του μορφή. Για πολλούς θεωρείται ένα ιδανικό ποτό πριν το φαγητό, για άλλους ένα περίεργο υβρίδιο σούπας ντομάτας και αλκοόλ.

Υλικά

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 5 μεζούρες χυμός ντομάτας
  • 5 κ.γ. horseradish
  • 3 σταγόνες Tabasco
  • 3 σταγόνες Worcestershire sauce
  • 1 lime
  • 1/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο σέλερυ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζει στο σέικερ τον χυμό λεμονιού και ένα κομμάτι από το lime μαζί με πάγο και ανακατεύεις.
  2. Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά και ανακινείς.
  3. Σουρώνεις σε highball ποτήρι με πάγο.
  4. Βάζεις αλάτι και πιπέρι αναλόγως προτιμήσεων.
  5. Γαρνίρεις με το σέλερυ.

Vodka Martini

ΒΟΤΚΑ ΜΑΡΤΙΝΙ

Το πιο κλασικό από τα κλασικά cocktails έχουν κατά καιρούς τιμήσει υπαρκτές αλλά και φανταστικές προσωπικότητες όπως οι Ernest Hemingway, Winston Churchill και James Bond. Και η ερώτηση παραμένει πάντοτε η ίδια: με gin ή με βότκα; Και ακόμη: Shaken or stirred; Όποιες κι αν είναι οι δημοφιλέστερες απαντήσεις, μάθε πως το vodka martini, γνωστό και ως vodkatini ή kangaroo cocktail, δημιουργήθηκε αλλά και γνώρισε μεγάλα επίπεδα δημοφιλίας τον καιρό που η βότκα έμπαινε δυναμικά στη ζωή των απανταχού drinkers, δηλαδή στη δεκαετία του 1950. Μία από τις αιτίες δημοφιλίας του συγκεκριμένου ποτού ήταν η νουβέλα του Ian Fleming, Diamonds are Forever, του 1956, με πρωταγωνιστή ασφαλώς τον James Bond. Σε αυτή, για πρώτη φορά ο 007 θα παραγγείλει το martini του με βότκα. Και ασφαλώς shaken, not stirred.

Υλικά

  • 3 μεζούρες βότκα
  • 1 μεζούρα ξηρό βερμούτ
  • φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα (ή τρεις ελιές σε οδοντογλυφίδα)

Εκτέλεση

  1. Είτε στο mixing glass, είτε στο σέικερ, ανακατεύεις μαζί με πάγο τη βότκα με το βερμούτ.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι martini.
  3. Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού (ή τις ελιές).

Moscow Mule

ΜΟΣΚΟΟΥ ΜΙΟΥΛ

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βότκα με μερικά twists, συγκαταλέγεται στα κλασικά και είναι ένα από τα best sellers cocktail όλων των εποχών. Παρότι το όνομά του ξεγελά, η προέλευσή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με την Μόσχα και είναι ένα 100% αμερικάνικο cocktail που πρωτοφτιάχτηκε στο Μανχάταν το 1941, στο μπαρ του ξενοδοχείου Chatham από τους John A. Morgan (της εταιρείας Cock 'n' Bull που έφτιαχνε και εμπορευόταν ginger beer, διατηρούσε επίσης εστιατόρια), John G. Martin (της εταιρείας διανομής ποτών G.F. Heublein Brothers Inc.) και Rudolph Kunett (Ρώσος μετανάστης στις ΗΠΑ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βότκας εκεί). Αναρωτήθηκαν πώς θα έμοιαζε η γεύση για ένα ποτό που συνδυάζει τα προϊόντα τους, συν λίγο lime. Είχε όντως πολύ καλή γεύση με αποτέλεσμα το Chatham Hotel να υιοθετήσει τη συνταγή και να αντικαταστήσει το αρχικό όνομα (Little Moscow) με το εμπορικότερο Moscow Mule, το οποίο αργότερα εξαπλώθηκε και σε αρκετά ακόμη μπαρ και εστιατόρια των ΗΠΑ.

Υλικά

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime
  • 6 μεζούρες ginger beer

Εκτέλεση

  1. Βάζεις την βότκα και τον χυμό lime σε ένα Moscow Mule mug (εναλλακτικά μπορείς να προτιμήσεις ένα ποτήρι τύπου Collins).
  2. Προσθέτεις μπόλικο τριμμένο πάγο και απογεμίζεις με ginger beer.
  3. Γαρνίρεις με φύλλα δυόσμου και μία φέτα lime. 

White Russian

ΓΟΥΑΙΤ ΡΑΣΙΑΝ

Ήταν 1949, όταν ο Βέλγος barman Gustave Tops στο ξενοδοχείο Metropole των Βρυξελλών εμπνεύστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο cocktail προς τιμήν της Perle Mesta, εκπροσώπου των ΗΠΑ στην πρεσβεία της χώρας στο Λουξεμβούργο, που τύχαινε να διοργανώνει και αξέχαστα πάρτυ. Το όνομα του ποτού προήλθε εξαιτίας της χρήσης βότκας. Το White Russian εξαπλώθηκε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού όταν στις 21 Νοεμβρίου του 1965, εφημερίδα της Καλοφόρνια, Oakland Tribune, φιλοξένησε τη συνταγή του. Για αρκετές δεκαετίες βέβαια, το ποτό δε θα λέγαμε πως γνώρισε και δόξες. Αυτό συνέβη το 1998, όταν το περίφημο cult αριστούργημα The Big Lebowski σχεδόν επανέφερε το cocktail από τον κόσμο των νεκρών. Ο Dude του Jeff Bridges ήπιε συνολικά 9 White Russians στην ταινία και το ποτό κέρδισε πρωτόγνωρη δημοφιλία.

Υλικά

  • 2 μεζούρες βότκα
  • 1 μεζούρα Kahlua
  • 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Βάζεις τη βότκα και την Kahlua σε ένα ποτήρι old fashioned με πάγο και ανακατεύεις.
  2. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και συνεχίζεις να ανακατεύεις.

Cosmopolitan

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ

To Cosmopolitan συγκαταλέγεται στα 77 κλασικά cocktails της International Bartenders Association και η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη συνταγή του υπάρχει στο βιβλίο του 1934, Pioneers of Mixing at Elite Bars: 1903-1933 του Charles Christopher Mueller. Πολλοί υποστηρίζουν πως η δημιουργία του οφείλεται στην gay κοινότητα του Provincetown της Μασσαχουσέτης ενώ άλλοι πως φτιάχτηκε με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα αρκετά αργότερα, συγκεκριμένα το 1975 από τον bartender Neal Murray στο Cork & Cleaver steak house της Μινεάπολις.

Υλικά

  • 1 μεζούρα βότκα, αρωματισμένη με λεμόνι
  • 1/2 μεζούρα Cointreau
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime
  • 1/2 μεζούρα χυμός cranberry
  • φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.
     

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.