Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Το cocktail που σε βάζει αμέσως σε mood τροπικού νησιού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιουλίου 2021

H Piña Colada είναι ένα από εκείνα τα εξωτικά cocktails που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείς να πιεις καθημερινά. Ενδείκνυται ωστόσο για κάποιο κεφάτο και ζεστό μεσημέρι κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών, χωρίς να περιορίζεται απαραίτητα μόνο σε αυτό. Σερβίρεται παγωμένη, έχει έντονη καλοκαιρινή διάθεση -λόγω καρύδας και ανανά- και ασφαλώς περιέχει ρούμι. 

Η ιστορία

Ο παλαιότερος μύθος που σχετίζεται με τη δημιουργία της Piña Colada έχει τις ρίζες του πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο πειρατής/καπετάνιος Roberto Cofresi, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό του πληρώματός του, σέρβιρε ένα ποτό με ρούμι, καρύδα και ανανά - το συνδυασμό δηλαδή που αργότερα έγινε γνωστός ως η συνταγή του δημοφιλούς cocktail. Μετά το θάνατο του Cofresi, η αρχική συνταγή χάθηκε για αρκετές δεκαετίες. Η ιστορία αυτή βέβαια αμφισβητείται έντονα από την Πορτορικάνα ιστορικό Haydée Reichard, που το 1950 γράφει σε άρθρο της στους New York Times ότι το ποτό μπορεί να έχει κουβανέζικη καταγωγή.

Η επικρατέστερη εκδοχή φέρει σαν δημιουργό της τον Ramón Monchito Marrero, bartender στο ξενοδοχείο Caribe Hilton του Σαν Χουάν, το 1954. Μάλιστα, το 2004, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το εν λόγω ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña Colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 1/2 μεζούρες ρούμι
  • 3 μεζούρες χυμός ανανά
  • 1 μεζούρα κρέμα καρύδας

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, ξεκινώντας με το ρούμι, έπειτα με τον χυμό ανανά και ολοκληρώνοντας με την κρέμα καρύδα.

Ανακατεύεις για λίγο, αφού προηγουμένως έχει προσθέσει 5-6 παγάκια.

Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Σουρώνεις σε highball ποτήρι. Γαρνίρεις με κομμάτι ανανά και κερασάκι maraschino.

ΠΙΝΑ ΚΟΛΑΝΤΑ 3

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Θάνο Προυναρού, γιατί ο κόσμος αγαπάει τα μπαρ;

Ο δημιουργός του Baba Au Rum μιλά για την αθηναϊκή μπαρ σκηνή, την πορεία των projects του και απαντά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αν νιώθεις τολμηρός, δοκίμασε ένα Blue Blazer

Ένα φλογερό ποτό, ιδανικό για τις πιο κρύες ημέρες. Αρκεί να έχεις και έναν πυροσβεστήρα κάπου κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ένα ζεστό, τονωτικό ρόφημα για τις κρύες ημέρες. Φυσικά, με ιρλανδικό ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί το Bacardi έχει μία νυχτερίδα στο logo του

Η ιστορία και οι μύθοι πίσω από το λογότυπο του δημοφιλούς ρουμιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα premium σάκε που αξίζει την προσοχή σου

Ο Richard Geoffroy, μέχρι πρότινος chef de cave και public face της Dom Perignon, φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή sake.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Ρωτήσαμε τρεις καθ' ύλην αρμόδιους για το πώς σχετίζεται ο βασιλιάς των ποτών, το ουίσκι, με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας