Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Το cocktail που σε βάζει αμέσως σε mood τροπικού νησιού.

H Piña Colada είναι ένα από εκείνα τα εξωτικά cocktails που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείς να πιεις καθημερινά. Ενδείκνυται ωστόσο για κάποιο κεφάτο και ζεστό μεσημέρι κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών διακοπών, χωρίς να περιορίζεται απαραίτητα μόνο σε αυτό. Σερβίρεται παγωμένη, έχει έντονη καλοκαιρινή διάθεση -λόγω καρύδας και ανανά- και ασφαλώς περιέχει ρούμι. 

Η ιστορία

Ο παλαιότερος μύθος που σχετίζεται με τη δημιουργία της Piña Colada έχει τις ρίζες του πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο πειρατής/καπετάνιος Roberto Cofresi, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό του πληρώματός του, σέρβιρε ένα ποτό με ρούμι, καρύδα και ανανά - το συνδυασμό δηλαδή που αργότερα έγινε γνωστός ως η συνταγή του δημοφιλούς cocktail. Μετά το θάνατο του Cofresi, η αρχική συνταγή χάθηκε για αρκετές δεκαετίες. Η ιστορία αυτή βέβαια αμφισβητείται έντονα από την Πορτορικάνα ιστορικό Haydée Reichard, που το 1950 γράφει σε άρθρο της στους New York Times ότι το ποτό μπορεί να έχει κουβανέζικη καταγωγή.

Η επικρατέστερη εκδοχή φέρει σαν δημιουργό της τον Ramón Monchito Marrero, bartender στο ξενοδοχείο Caribe Hilton του Σαν Χουάν, το 1954. Μάλιστα, το 2004, η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το εν λόγω ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña Colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 1/2 μεζούρες ρούμι
  • 3 μεζούρες χυμός ανανά
  • 1 μεζούρα κρέμα καρύδας

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα συστατικά στο μπλέντερ, ξεκινώντας με το ρούμι, έπειτα με τον χυμό ανανά και ολοκληρώνοντας με την κρέμα καρύδα.

Ανακατεύεις για λίγο, αφού προηγουμένως έχει προσθέσει 5-6 παγάκια.

Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Σουρώνεις σε highball ποτήρι. Γαρνίρεις με κομμάτι ανανά και κερασάκι maraschino.

ΠΙΝΑ ΚΟΛΑΝΤΑ 3

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες