Ένα από τα σημεία του σπιτιού σου που αυτομάτως μπορούν να μετατραπούν σε πηγή ευτυχίας είναι δίχως αμφιβολία το bar cart ή οτιδήποτε τέλος πάντων χρησιμοποιείς ως τέτοιο. Η αξία του στο hosting ωστόσο δεν πρόκειται ποτέ να αγγίξει το 100% αν δεν βάλεις και εσύ το χεράκι σου. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να λειτουργήσεις σαν bartender του Baba Au Rum, του Dante ή του Kwant. Αρκεί να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα και να μπορείς να φτιάξεις ένα cocktail της προκοπής.

Τα σωστά εργαλεία

Το ήμισυ του παντός στη δημιουργία ενός cocktail: Το shaking και το stirring. Για να είσαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με τον ορθότερο τρόπο, πρέπει να προμηθευτείς και τα κατάλληλα gadgets. Τα βασικά λοιπόν είναι ένα σέικερ τύπου Boston (από αυτά που βλέπεις στα περισσότερα μπαρ και αποτελείται από δύο μεταλλικά μέρη), ένα γυάλινο mixing glass και ένα στιβαρό bar spoon, μεζούρες, ένα muddler (γουδοχέρι), ένα strainer (σουρωτήρι των ποτών) και ένα καλό μαχαίρι.

Η γνώση των spirits

Ένα από τα απαραίτητα όπλα στο cocktail making είναι να γνωρίζεις καλά τα ποτά που διαθέτεις και τους συνδυασμούς τους. Με τι ταιριάζει καλύτερα ένα καλό gin και ποιες γεύσεις πρέπει να αποφεύγεις με το ουίσκι; Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να πειραματιστείς με τα κλασικά: Old Fashioned, Negroni, Moscow Mule, Mai Tai κ.ο.κ.

Ο καθαρός πάγος

Ο ρόλος του σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Ένας καλής ποιότητας πάγος παρέχει μία ευδιάκριτη αναβάθμιση σε κάθε ποτό ή cocktail. Το σημείο-κλειδί είναι να μην φτιάξεις τα παγάκια σου με νερό βρύσης αλλά να προτιμήσεις κάποιο εμφιαλωμένο, ενώ οφείλεις να παρασκευάσεις πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από όση είχες αρχικά υπολογίσει. Σε περίπτωση που δεν είσαι διατεθειμένος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία, μάθε ότι στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα όπως ο πάγος της Ice Up, που θα σου λύσουν τα χέρια. 

Τα ιδανικά ποτήρια

Θα πήγαινες ποτέ σε γάμο φορώντας βερμούδα; Όχι βέβαια. Τότε γιατί να βάλεις το Martini σε ποτήρι ουίσκι; Δεν θα έχει την ίδια γεύση και αίσθηση. Φρόντισε λοιπόν να προμηθευτείς τον κατάλληλο τύπο ποτηριού για κάθε cocktail που σκοπεύεις να δημιουργήσεις. Τα βασικά είναι το highball, το old-fashioned, το coupe και το martini glass.

Η τελική πινελιά

Μην υποτιμάς τη δύναμη της γαρνιτούρας. Το αλατισμένο χείλος, ένα κερασάκι maraschino ή μία φλούδα πορτοκαλιού μπορούν να μετατρέψουν ένα ποτό από average σε εντυπωσιακό. Σε αυτή τη διαδικασία, "σύμμαχοί" σου είναι τα λεμόνια και τα limes, το αλάτι και η καστανή ζάχαρη, η μέντα και ο βασιλικός. 

Πλέον, είσαι έτοιμος για ένα τέλειο Σαββατοκύριακο με cocktails στο σπίτι.


Διάβασε ακόμη πώς θα χτίσεις το ιδανικό σπιτικό μπαρ και ποιο είναι το τέλειο pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά.


φωτογραφίες ©Chelsea Kyle, Esquire US