Η ιστορία και η συνταγή του Mai Tai

Το tiki classic, στην πιο αυθεντική εκδοχή του.

Ακούγοντας το όνομά του, πολύ συγκεκριμένα πράγματα σου έρχονται στο μυαλό: Tiki κουλτούρα, ανεμελιά, εξωτικές μουσικές, σερφ και παραλίες στα νησιά της Πολυνησίας. Το Mai Tai είναι πράγματι ένας "πρεσβευτής" όλων αυτών, συνδυάζοντας στο ίδιο ποτήρι ρούμι, χυμούς και σιρόπια. Παράλληλα είναι από τα πιο διαχρονικά cocktails που ισορροπούν ανάμεσα στον funky χαρακτήρα τους και το υψηλότερο επίπεδο του fine drinking.

Η ιστορία

Υπήρχε κάποτε ένας τύπος που ονομάζονταν Victor Jules Bergeron Jr., που έγινε ευρύτερος γνωστός ως Trader Vic, όπως άλλωστε ονομαζόταν και η αλυσίδα με bar-restaurants που διατηρούσε. Για την ιστορία, μιλάμε για το αντίπαλο δέος του Donn Beach και του Don the Beachcomber. Το 1933, στο πρώτο εστιατόριο του brand στο Όκλαντ -που παρεμπιπτόντως σέρβιρε πολυνησιακή κουζίνα με ασιατικές επιρροές και ποτά από τα νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής- ο Bergeron αποφάσισε να παρουσιάσει σε δύο πελάτες του από την Αϊτή, τους Ham και Carrie Guild, μία νέα του συνταγή η οποία περιείχε τζαμαϊκανό ρούμι, ένα είδος σιροπιού που ο ίδιος ο Trader Vic αποκαλούσε rock candy (με δύο μέρη ζάχαρης και ένα νερού) και χυμό lime. Δοκιμάζοντας το ποτό, η Carrie αναφώνησε "Mai Tai-roa ae" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "εξωπραγματικό, το καλύτερο". Αυτό αρκούσε για τον Bergeron ώστε να βαφτίσει έτσι το πρόσφατο δημιούργημά του. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trader Vic's (@tradervicsworldwide) on

Το Mai Tai κέρδιζε συνεχώς δημοφιλία τις επόμενες δεκαετίες, κάνοντας μάλιστα κινηματογραφικές εμφανίσεις σε ταινίες όπως το Blue Hawaii του 1961, με τον Elvis Presley, ενώ ο Richard Nixon συνήθιζε να πετάγεται στο πλησιέστερο στον Λευκό Οίκο Trader Vic και να απολαμβάνει το εν λόγω cocktail. Στο ποτό προσαρμόστηκαν αργότερα χυμοί φρούτων και blends από ρούμια, για να φτάσουμε στις εκατοντάδες παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα στα μπαρ του πλανήτη. Η ουσία πάντως παραμένει η ίδια: Όταν μιλάμε για Tiki κουλτούρα, μιλάμε για Mai Tai (και για Zombie ασφαλώς).

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες σκούρο ρούμι
  • 1 μεζούρα χυμός lime
  • 1/2 μεζούρα λικέρ Orange Curaçao
  • 1/2 μεζούρα σιρόπι πικραμύγδαλου
  • 1/8 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται καλά. 

Η ιστορία και η συνταγή του Mai Tai

Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου Collins και γαρνίρεις με μισό lime και φύλλα μέντας. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΙ ΤΑΙ 2

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το αυθεντικό Whiskey Sour, το απόλυτο Black Russian και το πιο άψογο Dirty Martini

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.