
Χτίζοντας το τέλειο σπιτικό μπαρ
Το ιδανικό σημείο, οι απαραίτητες ετικέτες, τα εργαλεία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η δημιουργία ενός home bar (ή corner bar αν προτιμάς) κρίνεται κάποια στιγμή απαραίτητη στη ζωή ενός άντρα. Το να οργανώσεις ένα σπιτικό μπαρ ωστόσο μπορεί αρχικά να ακούγεται ως μία διαδικασία που απαιτεί κόπο, χρόνο και φυσικά χρήμα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα και ασφαλώς κανείς δεν πρόκειται να σε πιέσει να το στήσεις αμέσως. Υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές αρχές και βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Τα παρακάτω.
Το σημείο
Το spot παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι αν μιλάμε για ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος μπορείς να επιλέξεις ένα ράφι ή κάποιο γωνιακό ντουλάπι που θα αναλάβει το ρόλο του corner bar. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσεις κάθε εκατοστό, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια: Το μπαρ του σπιτιού πρέπει να έχει χρώματα και γραμμές που ταιριάζουν με τα έπιπλα και τα άλλα αντικείμενα, για να αποφευχθούν αισθητικές παραφωνίες.

Αφού αποφασίσεις το ακριβές σημείο, φρόντισε να υπάρχει χώρος και για κάποια ποτήρια, που συνδέονται άμεσα με το ποτό: Από ποτήρια κρασιού μέχρι εκείνα του Martini, κανένα σπιτικό μπαρ δεν είναι πλήρες αν δεν υπάρχουν κοντά του κι αυτά. Το γεγονός δίνει μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή ποτών καθώς και αυτονομία (αν το μπαρ βρίσκεται μακριά από την κουζίνα).
Ο εξοπλισμός
Δε χρειάζεται το μπαρ του σπιτιού σου να θυμίζει Baba Au Rum ή Dandelyan, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα θα τα χρειαστείς. Πάρε χαρτί και μολύβι (ή τάμπλετ) και σημείωνε: Σέικερ (Ιδανικά προτίμησε κάποιο τύπου Boston, είναι από αυτά που βλέπεις στα περισσότερα μπαρ και αποτελείται από δύο μεταλλικά μέρη.

Έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα υπόλοιπα και είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί), ένα καλό -δηλαδή γυάλινο- mixing glass και μεζούρες, strainer (το σουρωτήρι των ποτών δηλαδή), ένα bar spoon και ένα γουδοχέρι αρκούν. Αν θέλεις να το πας και κάποια βήματα πιο κάτω μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον ένα peeler (αποφλοιωτή για τα εσπεριδοειδή), μία σέσουλα για τον πάγο και έναν στίφτη χειρός.
Οι φιάλες
Πάμε στα -πολύ- βασικά, που δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα ποτά. Οι "απαραίτητες" φιάλες είναι σίγουρα ένα καλό gin και ένα ουίσκι, τουλάχιστον δύο τύποι λικέρ και βερμούτ, μία αξιοπρεπής τεκίλα και ένα ρούμι.

Αν θέλεις να δώσεις το κάτι διαφορετικό στο μπαρ σου, προμηθεύσου και κάποιο πιο ασυνήθιστο spirit, ασχέτως αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις ποτέ ή όχι, όπως για παράδειγμα ένα mezcal ή κάτι ακόμη πιο παράξενο όπως biajiu και avila.
Σιρόπια, bitters και mixers
Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν αρκούν μόνο τα ποτά, ειδικά αν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με το κομμάτι του (σπιτικού) cocktail. Σιρόπι ζάχαρης και γρεναδίνη είναι τα μάλλον απολύτως απαραίτητα, όπως επίσης και τα Angostura bitters. Τέλος, στο κομμάτι των mixers, γιατί να περιοριστείς σε μία απλή σόδα ή κάποιο τόνικ, όταν υπάρχουν τα αναψυκτικά της Three Cents;

Ο πάγος
Πολλοί τείνουν να υποτιμήσουν το ρόλο του πάγου. Η αλήθεια είναι όμως πως ένας καλής ποιότητας μπορεί να προσφέρει μία ευδιάκριτη αναβάθμιση σε κάθε ποτό ή cocktail. Μην φτιάξεις τα παγάκια σου με νερό βρύσης λοιπόν αλλά προτίμησε κάποιο εμφιαλωμένο. Τέλος, φρόντισε να φτιάξεις πολλά περισσότερα από όσα είχες αρχικά υπολογίσει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΣτα Michelin των μπαρ, θα βρεις και ένα μαγαζί από τον Βόλο
Πώς τρία αθηναϊκά φαβορί, ένα μπαρ από τη Θεσσαλονίκη και μια πρόταση-έκπληξη από τον Βόλο ξεχώρισαν στο διεθνή θεσμό του The Pinnacle Guide.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠόσο παλιό είναι το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί
Σε ένα μουσείο της Γερμανίας φυλάσσεται το αρχαιότερο σφραγισμένο μπουκάλι κρασί στον κόσμο. Ένα μυστήριο που κανείς δεν έχει τολμήσει να ανοίξει και μια ιστορία που συνδέει το κρασί με τους Ρωμαίους.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΟ αθηναϊκός ναός της τεκίλας που βρίσκεται στα καλύτερα μπαρ του κόσμου (και) για το 2025
Αγαύη μόνο για το αθηναϊκό μπαρ που συμπεριλήφθηκε για ακόμη μία χρονιά στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars, των Όσκαρ των μπαρ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςThe Campari Hotel: To Campari γιόρτασε την έναρξη του Negroni Week με ένα μοναδικό event στο Μπάγκειον
Η Negroni Week 2025 ξεκίνησε με το Campari Hotel στο Μπάγκειον. Πάνω από 250 bars σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν θεσμό που συνδυάζει το iconic cocktail με δημιουργικότητα και φιλανθρωπία.