Χτίζοντας το τέλειο σπιτικό μπαρ

Το ιδανικό σημείο, οι απαραίτητες ετικέτες, τα εργαλεία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Η δημιουργία ενός home bar (ή corner bar αν προτιμάς) κρίνεται κάποια στιγμή απαραίτητη στη ζωή ενός άντρα. Το να οργανώσεις ένα σπιτικό μπαρ ωστόσο μπορεί αρχικά να ακούγεται ως μία διαδικασία που απαιτεί κόπο, χρόνο και φυσικά χρήμα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα και ασφαλώς κανείς δεν πρόκειται να σε πιέσει να το στήσεις αμέσως. Υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές αρχές και βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Τα παρακάτω.

Το σημείο

Το spot παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι αν μιλάμε για ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος μπορείς να επιλέξεις ένα ράφι ή κάποιο γωνιακό ντουλάπι που θα αναλάβει το ρόλο του corner bar. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσεις κάθε εκατοστό, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια: Το μπαρ του σπιτιού πρέπει να έχει χρώματα και γραμμές που ταιριάζουν με τα έπιπλα και τα άλλα αντικείμενα, για να αποφευχθούν αισθητικές παραφωνίες.

Χτίζοντας το τέλειο σπιτικό μπαρ

Αφού αποφασίσεις το ακριβές σημείο, φρόντισε να υπάρχει χώρος και για κάποια ποτήρια, που συνδέονται άμεσα με το ποτό: Από ποτήρια κρασιού μέχρι εκείνα του Martini, κανένα σπιτικό μπαρ δεν είναι πλήρες αν δεν υπάρχουν κοντά του κι αυτά. Το γεγονός δίνει μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή ποτών καθώς και αυτονομία (αν το μπαρ βρίσκεται μακριά από την κουζίνα).

Ο εξοπλισμός

Δε χρειάζεται το μπαρ του σπιτιού σου να θυμίζει Baba Au Rum ή Dandelyan, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα θα τα χρειαστείς. Πάρε χαρτί και μολύβι (ή τάμπλετ) και σημείωνε: Σέικερ (Ιδανικά προτίμησε κάποιο τύπου Boston, είναι από αυτά που βλέπεις στα περισσότερα μπαρ και αποτελείται από δύο μεταλλικά μέρη.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΠΑΡ

Έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα υπόλοιπα και είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί), ένα καλό -δηλαδή γυάλινο- mixing glass και μεζούρες, strainer (το σουρωτήρι των ποτών δηλαδή), ένα bar spoon και ένα γουδοχέρι αρκούν. Αν θέλεις να το πας και κάποια βήματα πιο κάτω μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον ένα peeler (αποφλοιωτή για τα εσπεριδοειδή), μία σέσουλα για τον πάγο και έναν στίφτη χειρός. 

Οι φιάλες

Πάμε στα -πολύ- βασικά, που δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα ποτά. Οι "απαραίτητες" φιάλες είναι σίγουρα ένα καλό gin και ένα ουίσκι, τουλάχιστον δύο τύποι λικέρ και βερμούτ, μία αξιοπρεπής τεκίλα και ένα ρούμι.

ΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν θέλεις να δώσεις το κάτι διαφορετικό στο μπαρ σου, προμηθεύσου και κάποιο πιο ασυνήθιστο spirit, ασχέτως αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις ποτέ ή όχι, όπως για παράδειγμα ένα mezcal ή κάτι ακόμη πιο παράξενο όπως biajiu και avila.

Σιρόπια, bitters και mixers

Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν αρκούν μόνο τα ποτά, ειδικά αν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με το κομμάτι του (σπιτικού) cocktail. Σιρόπι ζάχαρης και γρεναδίνη είναι τα μάλλον απολύτως απαραίτητα, όπως επίσης και τα Angostura bitters. Τέλος, στο κομμάτι των mixers, γιατί να περιοριστείς σε μία απλή σόδα ή κάποιο τόνικ, όταν υπάρχουν τα αναψυκτικά της Three Cents;

ΜΠΙΤΕΡΣ

Ο πάγος

Πολλοί τείνουν να υποτιμήσουν το ρόλο του πάγου. Η αλήθεια είναι όμως πως ένας καλής ποιότητας μπορεί να προσφέρει μία ευδιάκριτη αναβάθμιση σε κάθε ποτό ή cocktail. Μην φτιάξεις τα παγάκια σου με νερό βρύσης λοιπόν αλλά προτίμησε κάποιο εμφιαλωμένο. Τέλος, φρόντισε να φτιάξεις πολλά περισσότερα από όσα είχες αρχικά υπολογίσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.